Eurocup: Parádés meccsen lett oda egy újabb veretlenség

A Cedevita a szenzációs Ukic vezérletével 16 pontos negyedik negyedbeli hátrányból fordítva vette el a Darüssafaka veretlenségét, míg a Loko és a Bayern továbbra is hibátlanok, bár utóbbinak ez egy hajszálon múlt Lorenzo Williamsék ellen. Az ex-paksi John Roberson lett a forduló MVP-je, a Kazany, ALBA, Lietuvos trió pedig jegyet váltott a Top16-ba.

Alapszakasz, 7. forduló

A-csoport

Cedevita Zagreb (horvát, 4-3) – Darüssafaka (török, 6-1) 89-83 h.u.

Valószínűtlenül nagy győzelemmel vette el a Cedevita a Darüssafaka veretlenségét, hiszen a horvátok 17 pontos hátrányt ledolgozva előbb kiharcolták a hosszabbítást, majd be is húzták a mérkőzést, amivel jelentősen megnövelték a saját továbbjutási esélyeiket. Az első félidőben egy 14-1-es rohammal húztak el a törökök, majd 27-44-nél kialakult a meccsen a legnagyobb különbség, de a negyedik negyed elején is még 16 pont volt a Dacka előnye. A záró játékrészben aztán a parádésan játszó veterán irányító, Roko Ukic (27/18 pont, 4 gólpassz, 8/6 tripla), illetve Demetris Nichols (20/9 pont, 8 lepattanó) mellett az addig még pont nélkül álló Will Cherry (15/6 pont, 4 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) is begyújtotta a rakétákat, a meccs hátralévő részében 15 pontot szórt egymaga, és nem mellesleg ő harcolta ki a hosszabbítást is. A túlóra során aztán már nem volt egyszer sem hátrányban a nagy győzelmet arató Cedevita. A Darüssafaka legjobbja JaJuan Johnson (13 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) volt.

MoraBanc Andorra (spanyol, 2-5) – FIAT Torino (olasz, 3-4) 83-77

Nem akar idejekorán búcsúzni a sorozattól az Andorra sem, a miniállam csapata így megnyerte a létfontosságú meccsét a Torino ellen, akiket így még beelőzhetnek egy huszáros hajrával. Az első félidő végén négy perc alatt 11 pontot szerző Jaime Fernandez (19/3 pont, 4 gólpassz) főszereplésével 15 ponttal is elléptek a hazaiak, a győzelmüket pedig a folytatásban sem veszélyeztette komolyabban semmi. A hajrában csak a különbség mértéke volt kérdéses, és a legvégén úgy alakult, hogy az Andorra ugyanúgy 6 ponttal nyert, ahogy a Torino Olaszországban, így egyik csapat sem lett jobb egymás elleniben a másiknál. Az Andorrában Fernandez mellett még Oliver Sztevics (16 pont, 8 lepattanó, 5 labdaszerzés) volt kiemelkedően hasznos, a Torinót pedig a Diante Garrett (17/3 pont, 5 gólpassz), Sasha Vujacic (16/9 pont, 5 labdaszerzés, 4 lepattanó), Lamar Patterson (16 pont, 4 lepattanó) trió tartotta lőtávolságon belül.

Levallois Metropolitans (francia, 1-6) – UNICS Kazany (orosz, 5-2) 67-77

Ahogy az Andorrának, úgy a Levallois-nak is élet-halál meccse volt ebben a fordulóban, ám Boris Diaw (13 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) jó játéka ide vagy oda, ők nem tudtak élni a lehetőséggel, és innen már szinte csoda lenne, ha tovább tudnának jutni. Az őket legyőző Kazany viszont jegyet váltott a Top16-ba, ráadásul a Cedevita győzelmének köszönhetően még az első hely is reális lehet nekik, hiszen jövő héten éppen a Darüssafakát fogadják Tatárföldön. A Kazany egyébként végig vezetett a találkozón, a Stephane Lasme (14 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) – Quino Colom (12 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) páros intézte a lényegi kérdéseket.

A csoport állása:

 

B-csoport

Galatasaray Odeabank (török, 2-5) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 3-4) 82-72

Létfontosságú győzelmet aratott a Galatasaray a Reggio Emilia ellen, ráadásul még a csoport többi eredménye is egészen jól alakult a törökök számára, illetve többel nyertek ma, mint amennyivel kikaptak Itáliában (3), így még bőven van esélyük kiharcolni a továbbjutást a hátralévő három fordulóban. Ez a találkozó egyébként sokáig nagyon szoros volt, a negyedik negyedben egy 13-2-es rohammal törte meg a Reggio Emilia ellenállását a Galata. A törököknél Alex Renfroe (10 pont, 10 gólpassz, 8 lepattanó) két lepattanó híján tripla-duplát ért el, illetve mellette még Dwight Hardy (20/6 pont, 4 gólpassz), Richard Hendrix (18 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) és Scotty Hopson (17 pont) is remekül játszott. Az olaszok szekerét elsősorban Jalen Reynolds (19 pont, 7 lepattanó) és Julian Wright (16/3 pont, 8 lepattanó) húzták.

Lietkabelis Panevezys (litván, 3-4) – FC Bayern München (német, 7-0) 87-88

Hajszálon múlott, hogy Lorenzo Williams (10/6 pont, 8 gólpassz) kiváló irányításával, illetve Adas Juskevicius (21/15 pont, 5 lepattanó) és Ksistof Lavrinovic (18/6 pont) eredményes játékával ne vegye el a Bayern München veretlenségét a Lietkabelis, ám végül egyetlen ponttal a bajorok örülhettek. Williamsék vesztét egyébként egy másik korábban Magyarországon játszó légiós, Braydon Hobbs (6/3 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) okozta, hiszen a végig nagyon szoros meccs végén, 3 másodperccel a vége előtt, 87-87-es állásnál kiharcolt egy faultot az amerikai, a két büntetőből pedig a másodikat értékesítette is. A Bayern legjobbja egyébként Milan Macsvan (19/9 pont, 6 lepattanó) volt ezúttal.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 4-3) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 2-5) 92-75

A 30-15-re megnyert utolsó negyedének köszönhetően végül nagy különbséggel győzte le a Buducsnoszt a Hapoel Jeruzsálemet, pedig a negyedik negyednek még 62-60-as állásról futottak neki a felek. A podgoricaiak így másodszor is megverték az izraelieket, azaz őket már nem nagyon előzhetik meg a jeruzsálemiek, ráadásul a Bayern mögé felléptek a második helyre a tabellán. A negyedik negyedet 13 megválaszolatlan ponttal kezdő Buducsnoszt legjobbja egyébként a nagyszerű dobóformát kifogó, talán élete meccsét játszó Petar Popovics (20/12 pont, 4/4 tripla) volt, de nagyszerű támogatást nyújtott a fiatal játékosnak Kyle Gibson (15/9 pont, 4 lepattanó) és Nikola Ivanovics (15/6 pont, 4 gólpassz) is. A Hapoelből csak Jerome Dysome (19/12 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) nevét lehet kiemelni.

A csoport állása:

 

C-csoport

Lietuvos Rytas (litván, 4-3) – Partizan NIS (szerb, 1-6) 93-75

Jimmy Baron (22/15 pont, 4 lepattanó) és Travis Peterson (21/9 pont, 4 gólpassz) főszereplésével másodszor is legyőzte a Lietuvos a Partizant, majd a Limoges-Bilbao meccs után az is eldőlt, hogy ezekkel az eredményekkel a litvánok tovább is jutottak, a szerbek pedig pokolian nehéz helyzetbe kerültek a folytatást illetően. Peterson vezérletével húzott el a Lietuvos az első félidőben, ahonnan még visszakapaszkodott 3 pontra a Velicskovicsot és Williams-Gosst is nélkülöző, így Patrick Miller (20 pont, 7 gólpassz) által húzott Partizan, ám a vilniusiak újítani tudtak és sima győzelmet arattak végül.

ALBA Berlin (német, 5-2) – Lokomotiv Kubany (orosz, 7-0) 84-89

A hetedik fordulóban, az ALBA Berlin otthonában vívott rangadón is veretlen maradt a Lokomotiv, így minden bizonnyal a csoportgyőzelem is zsebben van az oroszoknak. A vereség ellenére ugyanakkor az ALBA sem lehet túlzottan csalódott, hiszen egyrészt egy 15 triplát hintő ellenféltől kaptak ki, másrészt a Limoges győzelme az ő továbbjutásukat is jelentette. A Loko klubrekordot jelentő parádéjából Ryan Broekhoff (20/15 pont, 5 lepattanó, 6/5 tripla) és Pavel Antipov (15/15 pont) is 5-5 triplával vette ki a részét, Mardy Collins (13/3 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 4 gólpassz) pedig mindenhol ott volt a mezőnyben. Összességében öten is eljutottak ráadásul 10 pont fölé a vendégektől, akik egy 14-0-s rohammal vették át a meccs irányítását, az ALBA-tól, akiknél szintén öten jutottak kétszámjegyű ponttermésig (a legeredményesebbjük Dennis Clifford (17 pont, 6 lepattanó) lett végül).

Limoges CSP (francia, 3-4) – RETAbet Bilbao Basket (spanyol, 1-6) 86-74

Nemcsak a Lietuvos és az ALBA, hanem természetesen a saját szempontjából is roppant fontos győzelmet aratott a Limoges a Bilbao ellen, hiszen így hacsak nagyon nagy betlit nem nyújtanak a továbbiakban, akkor a franciák is minden bizonnyal tovább fognak jutni. A Limoges sem állt hadilábon a dobással ezen a héten, hiszen ők is értékesítettek 12 hármast elég jó százalékkal (25/12, 48%), amiben Josh Carter (16/9 pont, 4 lepattanó) és William Howard (14/12 pont) járt az élen. A Bilbaón az edzőváltás sem segített, az pedig már régen rossz, ha a 38 éves Alex Mumbru (16/12 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) továbbra is a kimagaslóan legjobb emberük.

A csoport állása:

 

D-csoport

Dolomiti Energia Trento (olasz, 3-4) – Zenit Szentpétervár (orosz, 4-3) 103-81

Ragyogó játékkal aratott jelzésértékű győzelmet, és csavart még egyet a D-csoport állásán a Trento a Zenit elleni mérkőzésen. Ezzel a nagyarányú sikerrel ráadásul az olaszok egymás elleniben is jobbak lettek a szentpéterváriaknál, a legvégén pedig akár még ez is dönthet ebben az elképesztően erős és szoros hatosban. A Trento lehengerlő módon, 17-0-lal kezdte a mérkőzést, majd egy újabb 11-0-s rohamnak köszönhetően már 30-cal is vezettek az első félidőben a taljánok. Shavon Shields (23/3 pont, 8 lepattanó), Toto Forray (20/9 pont, 4 gólpassz) és Chane Behanan (17 pont, 4 lepattanó, 9/8 mezőnyből) is óriásit játszott a hazaiaknál, a Zenit legponterősebb játékosa pedig Szergej Karaszev (20/3 pont, 3 labdaszerzés) volt.

ratiopharm Ulm (német, 2-5) – ASVEL Villeurbanne (francia, 4-3) 84-94

Egészen elképesztő és kis híján történelmi triplaparádéval nyerte meg az ASVEL az Ulm elleni idegenbeli meccsét, amivel nagyon fontos lépést tettek a továbbjutás felé a franciák, a németek viszont lépéshátrányba kerültek riválisaikkal szemben. A lyoni gárda 19 triplát értékesített egészen parádés hatékonysággal (32/19, 59%), ez pedig mindössze 1-gyel maradt el a Kazany 20-as Eurocup-rekordjától. Ebből az ex-paksi John Roberson (25/24 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó, 2 labdaszerzés, 10/8 tripla) egymaga 8-at vállalt mindössze 10 kísérletből, de A.J. Slaughter (22/15 pont, 4 gólpassz) is szépen megterhelte az ulmi gyűrűt, Darryl Watkins (17/3 pont, 10 lepattanó) pedig dupla-duplázott. A Ryan Thompson (22/3 pont, 7 gólpassz) és Da’Sean Butler (15/15 pont, 5 lepattanó) vezette németek egyébként a negyedik negyed elején még vezettek (66-64), a hajrában azonban már nem bírtak az ASVEL tripláival.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 4-3) – Tofas Bursa (török, 4-3) 92-71

A csoport (egyik) nagy rangadóján elmaradt a várt kiélezett csata, a Gran Canaria ízekre szedte és ezzel beérte a tabellán a Tofast, akiknél több mint kétszer annyi lepattanót (33-15) és gólpasszt (26-10) jegyeztek ezen az estén. A szezont lassan kezdő szigetlakók lassan elérik az üzemi hőmérsékletüket, ráadásul most már a Zenittel és a törökökkel szemben is megvan az egymás elleni összevetésben is az előnyük, azaz lassan őket nevezhetjük meg a csoport elsőszámú esélyesének. A hazaiak egy 22-3-as, majd egy 10-0-s rohamot is repesztettek a mérkőzésen, melyek után nem lehettek vérmes reményei a Tofasnak. A Gran Canaria és a teljes mezőny messze legjobb dobója Marcus Eriksson (22/15 pont) volt, Ondrej Balvin (10 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) pedig bentről terrorizálta a bursaiakat, akiknek Tony Crocker (12/6 pont) lett az egyik legeredményesebbje a maga 12 pontjával.

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
John Roberson (25/24 pont, 3 lepattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés, 10/8 tripla, 30 indexpont – ASVEL)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus