Eurocup Top 32, 1. forduló: Nem ment az ex-euroligás csapatoknak

A héten elkezdődött az Eurocup sorozat Top 32-es szakasza. A második csoportkörbe az Euroligából kiesett csapatok is csatlakoztak, ám kisebb-nagyobb meglepetésre nyolcuk közül mindössze a Nanterre, a Bamberg és a Crvena Zvezda tudott nyerni. Nagyon megy viszont az oroszoknak, a Kazany és a Himki is zsinórban tíz győzelem felett. A Cedevita és a Besiktas bravúrgyőzelmeikkel már most nagyon megkeverték a P jelű csoportot, David Logan pedig nyolc triplájával idénycsúcsot dobott. Lássuk a többi érdekességet is, íme az első forduló összefoglalója!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

I-csoport
JSF Nanterre (FRA, 1-0) – FoxTown Cantu (ITA, 0-1) 88-84 2 h.u.
Az Eurocup második csoportkörének nyitómeccse nem indult épp a legszínvonalasabban, ám a Nanterre-Cantu derbin a végkifejlet minden tévénézőt alaposan kárpótolt hazánkban is. Hullámvölgyek és hullámhegyek követték egymást a két együttes játékában, egymást húzták magukkal a csapatok. A legnagyobb különbség 53-44-es állásnál alakult ki, ekkor a mezőny toronymagasan legjobb játékosa, Szergij Hladir (30/21 pont, 5 lepattanó, 11/7 tripla, 11/9 büntető, jobbra a képen) egymás után rámolta be a triplákat. A franciák kissé lazára vették a folytatást (összességében 19 eladott labda a galloknál), ezt ki is használta a Cantu és az inkább csak erőlködő Pietro Aradori (14/3 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) büntetőivel hosszabbításra mentette a meccset. Az első ráadás sem hozott döntést, ekkor Deshaun Thomas (10 pont, 8 lepattanó) egypontosai jelentették a második túlórát. Hladir hetedik triplája ismét a hazaiakat juttatta előnyhöz, ezt pedig már nem engedte ki a kezéből a Nanterre, pont került a hatalmas csata végére, a franciák sikerrel vették történetük első Eurocup meccsét. Az olaszok közül a nem klasszikus tripla-duplát elérő jamaikai Adrian Uter (25 pont, 10 lepattanó, 12 kiharcolt fault) és Joe Ragland (23/6 pont) nyújtott kiemelkedőt.

Ratiopharm Ulm (GER, 1-0) – Pinar Karsiyaka Izmir (TUR, 0-1) 83-64
Ott folytatta az Ulm, ahol ősszel abbahagyta. A németek végig uralták a Pinar Karsiyaka elleni meccset, minden negyedet megnyerve, lépésről lépésre alakították ki egyre nagyobb előnyüket. Csapatként remekeltek a germánok, 22 gólpasszt osztottak ki egymásnak, illetve emellett 15 triplát is berámoltak egészen jó hatékonysággal (32/15, 47%). Öt hazai játékos is elérte a 10 pontos határt, Edgar Sosa (15/9 pont, 4 gólpassz) és Keaton Nankivil (14/12 pont) voltak a legeredményesebbek, de mindenki hozzátett valamit a játék valamely elemében. A túloldalon ezzel szemben három emberre hárultak a terhek, így hiába játszott jól Bobby Dixon (18/12 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), Jon Diebler (18/12 pont) és Esteban Batista (12 pont, 13 lepattanó), a precíz német gépezet bedarálta őket.

A következő forduló programja:
Pinar Karsiyaka Izmir - JSF Nanterre
FoxTown Cantu - Ratiopharm Ulm


J-csoport
Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA, 1-0) – Aykon TED Ankara Kolejliler (TUR, 0-1) 103-67
Ugyanaz igaz a Sassarira is, amit fentebb az Ulmról írtunk, a hazai pályán roppant magabiztos szárdok ezúttal sem botlottak saját otthonukban, az Ankara ellen folytatták jó szereplésüket az Eurocupban. Az első és a harmadik negyedet nyomták meg nagyon a vendéglátók, az elején 17-0-s rohanással fordították a maguk javára az állást (22-9), a harmadik játékrészt pedig összességében 32-13-ra nyerték meg. Triplaesőt zúdított a Sassari a törökökre, 16 távoli kísérletük is célba ért a túloldal mindössze 2 hárompontosával szemben, így a vége kiütéses talján siker lett. Roppant hatékonyan játszott a forduló MVP-jének választott Omar Thomas (20/3 pont, 3 labdaszerzés, 12/8 mezőnyből, balra a képen), aki különösebb extra nélkül szorgoskodott össze 30-as index pontszámot. Rajta kívül a két névrokon, Caleb Green (25/15 pont, 4 lepattanó) és Marques Green (14/12 pont, 10 gólpassz) is nagyon jól játszott, míg az Ankarában Vladimir Golubovics (27 pont, 6 lepattanóm, 13/12 mezőnyből) dicsérhető csak maradéktalanul.

BCM Gravelines Dunkerque (FRA, 0-1) – Brose Baskets Bamberg (GER, 1-0) 67-86
Megmentette az Euroligából kiesett csapatok becsületét a Bamberg, egyedüliként aratott közülük idegenbeli sikert a germán csapat, nem is akármilyet. A vártnál sokkal simábban fektette két vállra a német bajnok a Gravelines-t, félidőig eldőlt a találkozó. Az új rendszer miatt négy év után ismét Eurocup-szereplő bambergiek nagyon megnyomták a mérkőzés elejét, a 16-21-re végződő első negyed után 27 pontot rámoltak be a második játékrészben, így a nagyszünetben már 31-48-at mutatott az eredményjelző. A folytatásban sem történt változás, a vendégek biztosan őrizték előnyüket a végső dudaszóig. A nagy rutinróka D’or Fischer (20 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk, 2 labdaszerzés, 9/9 mezőnyből) 22 percnyi játékkal is a mezőny legjobbja tudott lenni elképesztő hatékonyságával, így is hajszállal maradt csak le a forduló MVP-je címről. Fischer nagyszerű duót alkotott az irányító Zach Wrighttal (17/3 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó, 10/8 mezőnyből), a két amerikai kivégezte a gallokat, akikben Steven Gray (18 pont, 6 lepattanó) próbálta tartani a lelket.

A következő forduló programja:
Aykon TED Ankara Kolejliler - BCM Gravelines Dunkerque 
Brose Baskets Bamberg - Dinamo Banco di Sardegna Sassari


K-csoport
Maccabi Haifa Bazan (ISR, 1-0) – CEZ Basketball Nymburk (CZE, 0-1) 80-75
Szoros meccset játszott egymással a Maccabi Haifa és a Nymburk, ám az igazán késhegyre menő ütközet elmaradt, hiszen mindvégig az izraeliek vezettek. A vendégek azonban nem hagyták leszakítani magukat, amint 10 pont körüli különbséggel elléptek volna a házigazdák, rögtön közelebb zárkóztak. Jól bírták azonban az idegőrlő küzdelmet a Haifa játékosai, a végén sem remegtek meg, mikor még egyszer utoljára, 78-75-re felzárkóztak a csehek, büntetőkkel és egy jó védekezéssel lezárták a meccset. Az izraeliektől már nem először hozott tripla-dupla közeli teljesítményt Donta Smith (15 pont, 9 gólpassz, 8 lepattanó), de nagyon jó volt Dragan Yivzori (17/9 pont, 4 lepattanó, 9/7 mezőnyből) és David Cubillan (14/12 pont, 4 gólpassz) is. A másik oldalról Tre Simmons (23/9 pont, 4 lepattanó) és Rasid Mahalbasic (16 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz) tették a legtöbbet a nyílt végjátékért.

Montepaschi Siena (ITA, 0-1) – Himki Moszkva (RUS, 1-0) 69-75
Tavaly még az Euroliga Top 16-os szakaszában találkozott egymással a Siena és a Himki, most viszont Európa második számú sorozata jutott a két szebb napokat is látott sztárcsapatnak. Az előző idényben az itáliaiak pályaválasztásával hátpontos hazai siker született, ezúttal viszont az oroszok voltak jobbak ugyanennyivel a Palaestrában, ami zsinórban tízedik győzelmüket jelentette a sorozatban. A két csapat a nevükhöz méltó ütközetet vívott, az első félidőben teljesen fej-fej mellett haladtak. A harmadik negyedben aztán sokkal élesebben jött ki az öltözőből a Moszkva, remekül játszva, pontos kinti dobásokkal 61-48-ra léptek meg. Az olasz bajnok nem hagyta magát, egy 12-3-as etappal visszakapaszkodott, ám a vendégek meg tudtak újulni és nem engedték kicsúszni a kezükből a győzelmet. Ez elsősorban az izmos dupla-duplát összehozó James Augustine (19 pont, 15 lepattanó, jobbra a képen) „hibája”, nem bírtak az amerikai centerrel a hazaiak. A Sienában Joshua Carter (17/12 pont, 5 lepattanó) játszott a legjobban.

A következő forduló programja:
Himki Moszkva - Maccabi Haifa Bazan 
CEZ Basketball Nymburk - Montepaschi Siena


L-csoport
Crvena Zvezda Telekom Belgrád (SRB, 1-0) – Bilbao Basket (ESP, 0-1) 105-87
A Nanterre és a Bamberg mellett a Zvezda volt még az az ex-euroligás csapat, aki nyerni tudott a héten, ráadásul a németekhez hasonlóan a szerbeknek sem kellett izgulniuk a végén. Az első tíz pontos hazai vezetés (35-25) után a Bilbao még visszakapaszkodott ugyan félidőig (50-46), ám fordulás után beindult a belgrádi henger, 87-71-es állás után a záró negyed formalitássá vált. 105 pontot szerzett, és elképesztő, 42/32-es duplamutatóval (76%) zárta a meccset a Zvezda, ráadásul lepattanókban is alaposan elverték (38-22) az éppen csak továbbjutó tavalyi döntőst. A csapatszinten begyűjtött 132 indexpontszám a negyedik legtöbb az Eurocup ezen szakaszának történetében. A fenti számok tükrében tehát egyáltalán nem meglepő a végére kialakult nagy különbség a csapatok között. Kiemelni nem nagyon lehet senkit a kiváló csapatmunkát bemutató hazaiak közül, Boban Marjanovics (14 pont, 12 pont, 7/6 mezőnyből) dupla-duplája említésre méltó, illetve Charles Jenkins (16/9 pont, 3 gólpassz) lett a mezőny legeredményesebbje.

Panioniosz Athén (GRE, 0-1) – Nyizsnyij Novgorod (RUS, 1-0) 75-89
Fontos meccset húzott be a Nyizsnyij Novgorod a Panioniosz vendégeként, az oroszok így jó helyzetből várhatják a csoport másik két remek csapata elleni fellépéseket. Tulajdonképpen ez a meccs is izgalommentesre sikeredett, a forgatókönyv nagyon hasonlóan alakult, mint a Zvezda-Bilbao ütközet során. Ellépett a Novgorod, ám félidőre felzárkóztak a görögök, sőt, 59 pontnál be is érték riválisukat. Ez leginkább Errick McCollum (31/9 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés, 10 kiharcolt fault) parádés játékának volt köszönhető, tarthatatlannak bizonyult az amerikai. A hajrában azonban ő sem tudott már segíteni, 7 perccel a vége előtt egy 11-2-es futással 70-61-re léptek meg a vendégek, előnyük pedig rövidesen 16 pontosra hízott, eldőlt a mérkőzés. McCollummal szemben egy remeklő trió vette fel a harcot, Dijon Thompson (17 pont, 8 lepattanó, 6/6 dupla), Luke Babbitt (17/6 pont, 5 lepattanó, 9/7 mezőnyből) és Taylor Rochestie (16 pont, 3 gólpassz) együttes erővel kiharcolták a sikert az övéiknek.

A következő forduló programja:
Bilbao Basket - Panioniosz Athén
Nyizsnyij Novgorod - Crvena Zvezda Telekom Belgrád


M-csoport
Union Olimpija Ljubljana (SLO, 0-1) – Hapoel Migdal Jeruzsálem (ISR, 1-0) 66-69
Nem egy pontgazdag, ám annál fordulatosabb, izgalmasabb meccset játszott egymással az Olimpija és a Hapoel. 15 pontos előnyt herdált el az izraeli csapat, ám végül nem lett nagy bajuk belőle. Álomszerűen kezdtek a vendégek (6-21), ám néhány játékperccel később már a Ljubljana vezetett 26-25-re. Egy hasonló helyzetet még a második félidőben is eljátszottak a jeruzsálemiek, akkor 58-49-es előnyükből lett pillanatok alatt 64-60-as hátrány. A 40. percben még mindig a szlovénok vezettek (66-65), ám a találkozó utolsó 4 pontját a mezőny legjobbja, Derwin Kitchen (14 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) szerezte, így értékes idegenbeli sikert húzott be csapatának. A mérkőzés legeredményesebbje a hazaiaknál játszó finn Sasu Salin (19/15 pont) lett.

Banvit Bandirma (TUR, 1-0) – Budivelnik Kijev (UKR, 0-1) 92-85
A viszonylag szoros végeredmény ellenére nagyon sima meccsen nyert a Banvit, kisebb meglepetésre megszorítani sem tudta a Kijev a török bajnokság listavezetőjét. A kezdetektől fogva kontrollálta a meccset a házigazda, ám az első félidőben előnyük még egyáltalán nem volt megnyugtató. Fordulás után aztán még jobban rálépett a gázpedálra a balikesiri alakulat, a harmadik negyed utolsó tíz pontját szerezve már tetemes előnnyel, 83-62-re vezettek. Utána aztán sokáig nem szereztek pontot a törökök, 85-79-ig fel is tornázta magát az ukrán gárda, ám a tényleges esélyt nem adták meg ellenfelüknek a fordításra a hazaiak, néhány szép kosárral végleg lezárták a meccset. Chuck Davis (20 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) és Sammy Mejia (16/3 pont, 7 lepattanó) tette a legtöbbet a lepattanócsatát 42-22-re megnyerő Banvitért, a Kijevből pedig Darjus Lavrinovic (20/3 pont, 4 lepattanó, 4 blokk) és Blake Ahearn (22/12 pont, 3 gólpassz) emelkedtek ki.

A következő forduló programja:
Budivelnik Kijev - Union Olimpija Ljubljana 
Hapoel Migdal Jeruzsálem - Banvit Bandirma


N-csoport
Alba Berlin (GER, 1-0) – Strasbourg IG Basket (FRA, 0-1) 72-70
David Logan (24/24 pont, 12/8 tripla) szétlőtte a Strasbourgot. Így írható le röviden az Alba Berlin gallok elleni összecsapása, az amerikai kitűnőség nyolc triplája idénycsúcs a sorozatban. A német-francia derbik mindig kiemelt figyelmet kapnak, ezúttal pedig fokozott izgalmakkal is társult a két nemzet csapatainak találkozója. A hazaiak a második negyed eleji 13-2-es kezdésükkel vették a kezükbe a meccs irányítását, a harmadik etapban pedig még mindig hasonló különbséggel vezettek, 54-45-re. Ezt követően aztán gyorsan fordult a kocka, a Strasbourg 17-3-as futással megfordította a meccset (57-62). Ekkor jött Logan, aki egymás után szerzett három triplájával kiegyenlített, majd 70-70-es állásnál Reggie Redding (10 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) megnyerte a meccset egy duplával. A franciák legjobbja Romain Duport (19 pont, 8 lepattanó, 9/8 mezőnyből) volt.

Himik Juzsnyij (UKR, 1-0) – Radnicski Kragujevac (SRB, 0-1) 73-68
Nagyon jól tartotta magát a Radnicski a Himik Juzsnyij vendégeként, a végén azonban mégis a házigazdák örülhettek. Többször is átadták a vezetést egymásnak a csapatok, csak a végén dőlt el a találkozó. Az ukránok a harmadik negyedben vették át az irányítást, 53-50-re vezettek a játékrész végén, és bár továbbra is csak néhány pont volt a felek között, mint utólag kiderült a későbbiekben már nem adták ki a kezükből szűk előnyüket. Paul Delaney-t (14 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 7/6 mezőnyből, balra a képen) eszméletlenül sokoldalú és hatékony játéka emelte a mezőny fölé, de a Juzsnyij legjobbjai közé tartozott Rolands Freimanis (14/3 pont, 9 lepattanó) is. A Radnicskiben a kiváló irányító, Marko Marinovics (14/3 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) vitte a prímet.

A következő forduló programja:
Radnicski Kragujevac - Alba Berlin
Strasbourg IG Basket - Himik Juzsnyij


O-csoport
Valencia Basket Club (ESP, 1-0) – Telenet Oostende (BEL, 0-1) 101-74
Nagyon könnyedén, szinte edzőmeccset játszva győzte le a Valencia az Oostende együttesét. Sok érdemi történésről nem lehet beszámolni a meccset illetően, minden negyedet megnyerve biztosan aratott fölényes sikert a spanyol csapat. Az összes statisztikai mutatóban sokkal jobbak voltak a hazaiak, így a látottakon túl számokkal is magyarázható a különbség. Bojan Dubljevics (18 pont, 12 lepattanó, 3 blokk, jobbra a képen) korlátlan úr volt a palánkok alatt, D’or Fischerhez hasonlóan ő is csak egyetlen index ponttal maradt le a forduló MVP-je címről. Dubljevics palánk alatti társa, Justin Doellman (17 pont, 4 lepattanó) is nagyszerűen játszott, bár ugyanez igaz lényegében a teljes valenciai keretre. A belgák közül Ryan Thompson (21/6 pont, 3 gólpassz) dicsérhető leginkább.

Stelmet Zielona Gora (POL, 0-1) – Unics Kazany (RUS, 1-0) 72-77
Az alapszakaszt veretlenül lehozó Kazanyt kemény teszt elé állította a Zielona Gora, ám ezt sikeresen megoldotta az orosz csapat és továbbra is hibátlan ebben a szezonban. Az első félidő nagyobb részében a lengyelek jártak előrébb, ám előnyük nem volt nagy, sőt többször a vendégek is vezettek. A nagyszünet után aztán Chuck Eidson (13/3 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével ellépett a Kazany (54-62), de a Gora nem tört meg és hősies játékkal átvette a vezetést a véghajrá előtt, 70-69 volt a javukra az állás. Ekkor jött az oroszok másik ásza, a szezonban legjobban teljesítő Andrew Goudelock (17/6 pont, 5 gólpassz) és 6 megválaszolatlan pontjával megfordította a meccset – immár végleg – a vendégek javára. A lengyelektől Vladimir Dragicsevics (14/3 pont, 7 lepattanó) és Christian Eyenga (13 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) volt a leghasznosabb.

A következő forduló programja:
Unics Kazany - Valencia Basket Club
Telenet Oostende - Stelmet Zielona Gora


P-csoport
CAI Zaragoza (ESP, 0-1) – Cedevita Zagreb (CRO, 1-0) 67-75
Hatalmas bravúrt vitt végbe a Cedevita, hiszen legjobbja, Nolan Smith nélkül is nyerni tudott Zaragozában. Ami ennél is meglepőbb, hogy a horvátok végig vezetve fektették két vállra esélyesebb ellenfelüket, nem fenyegette veszély sikerüket. A spanyolok 13-11-nél vezettek utoljára, innentől kezdve végig a vendégeknél volt az 5-10 pont körüli előny. A végjátékban sem tudott közelebb férkőzni a Zaragoza, így lezárta a meccset a Zágráb. Jó triplázásuknak (20/10, 50%) köszönhetik elsősorban sikerüket a horvátok, ebben a faktorban voltak sokkal jobbak ellenfelüknél. Smith hiányában Allan Ray (17/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) vette a kezébe a karmesteri pálcát, a játék több elemében is remekül helytállt az amerikai játékos. A Zaragoza legjobbja Joseph Jones (20 pont, 6 lepattanó, 12/8 mezőnyből) volt.

Lietuvos Rytas (LTU, 0-1) – Besiktas Integral Forex (TUR, 1-0) 101-103
Arról, hogy már az első forduló után alaposan meg legyen kavarva a P-csoport a Besiktas (is) gondoskodott, hiszen a Cedevitához hasonlóan ők is szinte esélytelenként diadalmaskodtak idegenben a Lietuvos Rytas ellen. A törökök is végig vezettek a mérkőzésen, ám kis híján 18 pontos negyedik negyedbeli vezetést sikerült elszórakozniuk. A hosszú idő után visszatérő Doron Perkins is csatasorba állt már, csapata pedig 9-0-s futással növelte előnyét (12-24). Nem lassított a folytatásban sem a Besiktas, Chris Lofton (23/15 pont), Sundiata Gaines (18/6 pont, 7 gólpassz, 9/8 mezőnyből) és Bradley Buckman (20/6 pont, 5 lepattanó) egymást múlták felül. Három perccel a vége előtt Gaines kosarával elérte a 100 pontot és a 18 pontos különbséget (82-100) az isztambuli csapat, úgy tűnt vége a mérkőzésnek. Ám a Renaldas Seibutis (17 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) és Martynas Gecevicius (24/12 pont, 3 gólpassz) vezette litvánok máshogy gondolták, eszeveszett hajrába kezdtek. Idő szűkében voltak a hazaiak, lehetséges, hogy ha van még egy perc a mérkőzésből akkor fordít a Rytas, így azonban a Besiktas távozott hatalmas győzelemmel Vilniusból.

A következő forduló programja:
Besiktas Integral Forex - CAI Zaragoza
Cedevita Zagreb - Lietuvos Rytas


A forduló MVP-je:
Omar Thomas (20/3 pont, 3 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 gólpassz, 1 blokk, 6 kiharcolt fault, 12/8 mezőnyből, 30 index pont – Dinamo Sassari)

 

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 31 Errick McCollum (Panioniosz)
Lepattanó: 15 James Augustine (Himki Moszkva)
Gólpassz: 10 Marques Green (Dinamo Sassari), Omar Cook (Lietuvos Rytas)
Labdaszerzés: 3 – 12 játékos
Blokk: 4 Othello Hunter (Montepaschi Siena), Darjus Lavrinovic (Budivelnik Kijev)

A csoportok állása:

Fotók: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus