Euroliga: 29-4-es első negyeddel hengerelt a CSZKA

A címvédő oroszok idegenben mértek történelmien nagy verést az első negyedben minősíthetetlenül játszó Barcelonára, így beérték a Realt az élen. Az Efes hosszabbításra kényszerült, ám Derrick Brown vezérletével végül egy nagyon jó meccset nyert meg Kazanyban, ahogy a szintén a nyolcadik helyre hajtó Darüssafaka is diadalmaskodott a Pana elleni kiváló rangadón.

Alapszakasz, 24. forduló

UNICS Kazany (orosz, 7-17) – Anadolu Efes (török, 13-11) 92-99 h.u.

Alaposan meg kellett küzdenie az újabb győzelméért az Efesnek a Kazany ellen, és még ha hosszabbításra is kényszerültek, de végül azért behúzták ezt az oly fontos sikert a rájátszásba igyekvő törökök. Az első félidőben kiválóan játszott az Efes, a 25 gólpasszukból 13-at az első 20 percben osztottak ki, és ez idő alatt mindössze 4 labdát adtak el. Vezettek is 43-49 arányban a nagyszünetben a vendégek, majd ez az eredmény 46-61-re módosult a második félidő elején. Ekkor talán elhitték, hogy ez a meccs már zsebben van nekik, a Kazany azonban Keith Langford (23 pont), Latavious Williams (16 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz) és Quino Colom (16/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) főszereplésével nem adta olcsón a bőrét. Szépen fel is zárkóztak a tatárok, majd 20 másodperccel a vége előtt a tripladobás közben faultolt Langford három jó büntetőjével 80 pontnál egalizált.

Az utolsó másodpercek aztán még elképesztő izgalmakat tartogattak, hiszen előbb Derrick Brown (24/3 pont, 5 lepattanó) dobott be egy nehéz középtávolit emberről, bő 2 másodperce azonban még maradt a Kazanynak, amit Langford zseniálisan oldott meg, hiszen eladta, hogy triplára megy, ám a dobócsel után inkább ő is a középtávolit választotta, amivel hosszabbításra mentette a találkozót. A túlóra során aztán Brown vezérletével ismét beerősített az Efes, az amerikai 11 pontot rámolt be az extra játékrészben, így végül ő jött ki győztesen a két balkezes vezér közül Langforddal szemben. A törököknél még Jayson Granger (17/3 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) és Bryant Dunston (16 pont, 7 lepattanó) is remekelt, február hónap MVP-je, Thomas Heurtel (6 pont, 9 gólpassz) viszont csendesebb volt ezúttal ugyan, ám 9 gólpasszt így is kiosztott a társaknak.

A Kazany legjobb dobói: Langford 23, Colom 16/3, Williams 16, Parakhoszki 10
Az Efes legjobb dobói: Brown 24/3, Granger 17/3, Dunston 16

 

Darüssafaka Dogus (török, 12-12) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 14-10) 77-72

Az Efes győzelmének tudatában kötelező volt a győzelem a Darüssfaka számára a Panathinaikosz elleni rangadón, ellenkező esetben két – sőt a rosszabb egymás elleni eredmény miatt három – meccses hátrányba kerültek volna az isztambuliak városi riválisukkal szemben. Ez a forgatókönyv azonban nem következett be, hiszen az ezúttal is Brad Wanamaker (24/6 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) által húzott Dogus nagyot küzdött, helyenként pedig egészen jól is játszott és nagy kosarakat szerzett, így nem maradt el a győzelmük. A meccs egyébként roppant hullámzó volt, hol az egyik, hol pedig a másik csapat húzott el 6-8 ponttal egy-egy jó időszakot követően. A vége aztán mindig ugyanaz lett, azaz kiegyenlített az ellenfél, és ez két perccel a vége előtt, 72-72-nél sem volt máshogy. Ezt követően az utolsó szó a Darüssafakáé lett, hiszen előbb Wanamaker pörkölt be egy triplát, majd Will Clyburn (12/6 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) küldött a helyére egy egészen lehetetlen dobást, illetve James Anderson (16/3 pont,7 lepattanó, 2 blokk) is kiosztott két sapkát, ezek együttesen pedig győzelmet értek a törököknek. A Panában csak Chris Singleton (23/12 pont, 6 lepattanó, 3 blokk, 5/4 tripla) nyújtott kiemelkedőt, ami ezúttal kevés volt. A görögök így két győzelemre vannak már a negyedik helyezett Fenertől, a jövőben tehát alighanem már csak az ötödik pozíciójuk megtartására kell majd koncentrálniuk.

A Darüssafaka legjobb dobói: Wanamaker 24/6, Anderson 16/3, Clyburn, Bertans 12/6-12/6
A Panathinaikosz legjobb dobói: Singleton 23/12, Rivers 12/6, Buruszisz 10/6

 

FC Barcelona Lassa (spanyol, 9-15) – CSZKA Moszkva (orosz, 18-6) 61-85

A CSZKA Moszkva számított a Barcelona elleni mérkőzés esélyesének, ám amit az ismét csak tüntető katalán nagyérdemű láthatott, az minden előzetes várakozást felül – vagy esetükben inkább alul – múlt. A Barca ugyanis történelmien nagy verést kapott az első negyedben, a címvédő 29-4 arányban semmisítette meg őket az első tízpercben. Ilyen kevés pontot egyetlen csapat sem szerzett még egy negyed alatt az Euroliga történetében, illetve a Barca számára ez a 25 pontos verés a 2000-es években az eddigi legnagyobb egyetlen játékrész alatt. Tomicéknak kis túlzással még akkor is nagyobb esélyük lett volna kosarat szerezni, ha nem rádobják, hanem rárúgják a labdákat a gyűrűre. Ezzel szemben a CSZKA játszi könnyedséggel szerezte kosarait, legeredményesebbjük, Nando De Colo (21/3 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) is vígan ziccerezhetett. Minden lényegi kérdés megválaszolásra került tehát tízpercnyi játék után, ezt követően az oroszok már könnyedén őrizték előnyüket, győzelmükkel pedig utolérték a Real Madridot a tabella élén.

A Barcelona legjobb dobói: Vezenkov 14/9, Rice 10/6
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 21/3, Kurbanov 12, Higgins 11/3

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Zalgiris Kaunas – Fenerbahce 67-76
Galatasaray Odeabank – Real Madrid 87-84
Crvena Zvezda mts – Brose Baskets Bamberg 74-60
Maccabi FOX Tel-Aviv – Olympiakosz 71-82
Baskonia Vitoria Gasteiz – EA7 Emporio Armani Milano 87-74

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus