Euroliga: A hétvégi "kupavesztesek" napja lesz a mai

A sztárcsapatok (CSZKA, Fener, Olympiakosz) ma favoritként lépnek pályára, a Malaga pedig az utolsó szalmaszálba kapaszkodhat.

A múlt heti, nemzeti kupahétvége miatti szünet után újra útjára indul a labda az Euroligában, és a ma pályára lépő csapatok közül a Fener, a Milano, a Baskonia, a Valencia és a Malaga már az első nap elvérzett, az Olympiakosz és a Maccabi pedig a finálét bukta el odahaza. A sztárcsapatok (CSZKA, Fener, Olympiakosz) ma favoritként lépnek pályára, a Malaga pedig az utolsó szalmaszálba kapaszkodhat bele a Maccabi ellen.

Alapszakasz, 23. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 17-5) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 10-12) (18.00)

A múlt heti nemzeti kupahétvége után a CSZKA Moszkva és a Baskonia mérkőzésével folytatódik az Euroliga. Mindkét csapat kipihenten léphet ma pályára, hiszen a VTB Ligában nem rendezik meg a kupát, a Baskonia pedig már az első napon kiesett a későbbi győztes Hangáékkal szemben. Volt idejük készülni tehát erre a találkozóra, a CSZKA pedig nem tétlenkedett az átigazolási piacon sem, hiszen a sérült Hines és Hunter helyettesítésére szereztek egy magasembert Victor Rudd személyében. A tavaly a Maccabiban pattogtató amerikai stílusa merőben más, mint az említett két játékosé, ám ideiglenesen mindenképpen nagy segítség lehet Itudisz mester számára. Centerei hiányában ugyanis két hete nem bírt a Valenciával a moszkvai sztárcsapat, és Toko Shengeliával a főszerepben most is egy belső poszton erős gárda érkezik hozzájuk a Baskonia személyében. Így vagy úgy, de az esélyek mindenképpen a CSZKA mellett szólnak, akik ma első csapatként matematikailag is bebiztosíthatják playoff-részvételüket.

Fenerbahce Dogus (török, 15-7) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 7-15) (18.45)

A CSZKA Moszkvához és a Baskoniához hasonlóan a Fenerbahcénak és a Milanónak sem kellett sokat foglalkoznia a honi kupaküzdelmekkel, hiszen meglepetésre mindkét végső győzelemre a legesélyesebbnek vélt gárda csomagolhatott már az első nap után. A Fener „mentségére” szól, hogy a végső győztes Efes elleni rangadót bukták el 3 ponttal, a Milano Cantuval szembeni 105-87-es kudarcára viszont nem nagyon lehet magyarázat. Nem túl jó előjel ez az olaszoknak, ahogy az sem, hogy egyik legjobbjuk Jordan Theodore nem léphet ma pályára Isztambulban kisebb bokasérülése miatt. Így pedig főleg óriási meglepetés lenne, ha a Milano nyerni tudna, illetve a Fener szempontjából hatalmas, akár a négybe jutást is befolyásoló blama egy esetleges mai kudarc. Érdekesség, hogy a Milano több pontot átlagol eddig meccsenként, mint a Fener (80,6-78,1), a két gárda védekezése viszont összehasonlíthatatlan, az olaszok a legtöbb, 85,3 pontot engedélyeznek ellenfeleiknek a címvédő 73,3 egységével szemben, ami továbbra is a legjobb az egész ligában és ma is döntő lehet.

Olympiakosz (görög, 15-7) – Valencia Basket (spanyol, 8-14) (20.00)

Nem lóg ki az előző két mérkőzés szereplőinek sormintájából az Olympiakosz és a Valencia sem, hiszen a spanyoloknak is már az első nap, a Rosco Allenéktől elszenvedett vereség jelentette a végállomást a Király Kupában. Görögországban más rendszerben játsszák a kupameccseket, ám a döntőt ott is ezen a hétvégén rendezték, az Olympiakosz pedig meglepetésre kikapott az előzőleg egyébként a Panathinaikoszt is kiejtő AEK Athéntól, így ők is üres kézzel maradtak. Ezekből a meccsekből tehát nem, a két héttel ezelőtti találkozóikból viszont táplálkozhat a két gárda, hiszen mindketten óriási győzelmeket arattak. Az Olympiakosz a Real otthonában nyert rangadót egyetlen ponttal (79-80), így őket és a Fenert is oda-vissza verték már, aminek köszönhetően nagyon jól állnak a második helyért zajló harcban. Hogy ez továbbra is így maradjon, egyrészt leigazolták a korábbi Euroliga-pontkirály Bobby Brownt a szezon hátralévő részére, másrészt ma még nélküle nyerniük kell az épp a tavalyi meghatározó légiósuk, Erick Green által vezetett Valencia ellen, akik a CSZKA Moszkva ellen arattak világraszóló bravúrt legutóbb, és most sem feltartott kézzel érkeznek a Béke és Barátságba.

Unicaja Malaga (spanyol, 9-13) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 12-10) (20.45)

Hogy teljes legyen a mai napon pályára lévő csapatok listája a hétvégi eseményekkel kapcsolatban, a Malaga és a Maccabi sem lett kupagyőztes Spanyolországban illetve Izraelben. Az Unicaja ugyanúgy, mint a Baskonia és a Valencia már az első nap elhasalt a Reallal szemben, a Maccabi pedig az Olympiakoszhoz hasonlóan a kissé más lebonyolítású izraeli finálét bukta el a Hapoel Holonnal szemben. Most viszont már egymás ellen vívnak egy nagyon fontos mérkőzést, ami sokkal inkább a Malagának életbevágó, hiszen ők a tovatűnő rájátszás-reményeiket hozhatják vissza egy esetleges sikerrel. Tel-Avivben is az andalúzok nyertek (78-89), így ténylegesen kétmeccsnyi közelségbe kerülhetnek most ellenfelükhöz, ellenkező esetben viszont végleg elbúcsúzhatnak álmaiktól. A Malagának egyébként a védekezés, a Maccabinak pedig a támadás megy nagyon jól az elmúlt időszakban, hiszen a Plaza-legénység mindössze 74 pontot kapott átlagban a legutóbbi négy meccsén, az izraeliek pedig 89, 111 valamint 94 pontot termeltek az előző három győzelmük során.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus