Euroliga: A Pana, a Fener és az Efes fontos győzelmei

Véget ért a hatodik forduló a Top 16-ban, kezd kettészakadni a mezőny mindkét csoportban.

A Top 16 hatodik fordulójának pénteki játéknapján nehezen, de nyert a Panathinaikosz, a Fenerbahce és az Efes is. Ezzel mindhárman 4-2-vel állnak és jó helyzetből várhatják a folytatást. Nagyszerű játékkal megszerezte első győzelmét a Malaga is, így nincs már nyeretlen csapat a második csoportkörben.

 

Top 16, 6. forduló

E-csoport

ALBA Berlin (német, 2-4) – Panathinaikosz (görög, 4-2) 59-65

Nagyon nehezen, de kiharcolta a győzelmet a Panthinaikosz az ALBA Berlin otthonában, ezzel megszerezték a Top 16-ban az első, összességében pedig a második idegenbeli sikerüket. Nagyon fontos két ponttal gazdagodott most a Pana, hiszen a germánok eddig rengeteg kellemetlenséget okoztak, és garantáltan fognak is még okozni ellenfeleiknek. Nem volt ez egy látványos, szép meccs, a védekezése viszont mindkét csapatnak rendben volt, ezt mutatja, hogy 11 ponttal már ki lehetett érdemelni a meccs legeredményesebbje címet.

A Panának nagy feltámadásra volt szüksége a győzelemhez, hiszen a meccsen sokáig a hazaiak vezettek. A harmadik negyed közepén például már kereken 10 egységgel, 41-31 arányban jártak előrébb, ami egy ilyen kevéspontos meccsen már nagy differenciának számít. Az ALBA azonban megtorpant ekkor, a görögök pedig még intenzívebbé tették védekezésüket, stabilizálták az első félidőben még nagyon gyenge lepattanózásukat, amiből az sült ki, hogy a berliniek 10 percen keresztül csak büntetőből voltak képesek betalálni. Ez idő alatt egy 20-4-es rohamot vágott ki a Pana, majd Antonisz Focisz (9/6 pont, 8 lepattanó) egymás utáni két saroktriplája után már a vendégek vezettek 10-zel (50-61). Az ALBA sem adta fel, 59-62-ig felzárkóztak, ám Diamantidiszék nem hagyták kicsúszni kezükből a győzelmet.

Az ALBA Berlin legjobb dobói: Redding 11/6, McLean 11, Renfroe 10
A Panathinaikosz legjobb dobói: Mavrokefalidisz 11/3, Diamantidisz 10/6, Jankovics 10/3

 

F-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 4-2) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 2-4) 91-90

A vártnál sokkal szorosabb és jobb meccset játszott egymással a Fenerbahce és a Laboral Kutxa, amely csak az utolsó másodpercekben dőlt el. Hazai pályán nagyon szenved valamiért a Fener, ám ha nehezen is, de most megtört az átok, és megszerezték első otthoni győzelmüket a Top 16-ban az isztambuliak. Az első félidő rendkívül szoros volt, ekkor Andrew Goudelock zseniális alakításával tartotta magát egálon a Fener. Az amerikai pontgyáros a 19 pontjának nagy részét a második negyedben szerezte, míg a Laboralban szépen eloszlottak a pontok.

A félidő után aztán sikerült tehermentesíteniük a törököknek Goudelockot, ekkor Jan Vesely (12 pont, 5 lepattanó) és Emir Preldzic (13/3 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) komplett highlight műsort szolgáltattak, amivel egy 18-3-s szériát repesztett a Fener. 15 ponttal vezetett a házigazda (63-48), ám a baszkok nem törtek meg és elkezdték ledolgozni hátrányukat. Egyre közelített a Laboral, 89-85-nél pedig Mike James (14/3 pont, 4 gólpassz) egy percen belül szerzett 5 pontot, amivel fordított a vitoriai gárda. 13 másodperccel a vége előtt aztán Nemanja Bjelica (14 pont, 15 lepattanó, 2 blokk) állhatott a büntetővonalra 89-90-es állásnál, és a szituáció kísértetiesen hasonlított a tegnapi Galatasaray-Maccabi meccs végjátékához. Akkor a honfitársnál Zoran Erceg elrontotta a második dobását, Bjelica viszont nem tette meg ezt a szívességet, ráadásul ő kaparintotta meg az ellentámadás során a győzelemért dobott – és elhibázott – tempó lepattanóját, ami már a 15. volt neki a mérkőzésen.

A Fenerbahce legjobb dobói: Goudelock 19/9, Bjelica 14, Preldzic 13/3, Vesely 12, Bogdanovics 11/3
A Laboral Kutxa legjobb dobói: San Emeterio 15/9, James 14/3, Bertans 14/12, Shengelia 11. Adams 10/6

 

Unicaja Malaga (spanyol, 1-5) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-4) 85-76

A 29 pontig jutó Jayson Granger (29/6 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) vezérletével megszerezte első győzelmét a Nyizsnyij Novgorod ellen a Malaga is, így nincs már nyeretlen csapat a második csoportkörben. Nagyon hiányzott már egy vezér a spanyoloktól, ezúttal pedig Granger mellett többen is elő tudtak lépni, így nem is maradt el a várva várt siker hazai oldalon. A Novgorodban Trey Thompkinsnak (27/9 pont, 13 lepattanó) és Taylor Rochestienek (24/12 pont, 6 gólpassz) volt kiemelkedő meccse, illetve Art Parahuszki (10 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) volt még elfogadható, ám a többieket szépen kivették a játékból a malagaiak, ez pedig mindig kulcsfontosságú a Nyizsnyij ellen.

Thompkins főszereplésével jobban kezdtek az oroszok (7-15), ám a Malaga egy pontra felzárkózott tízpercnyi játék után. A folytatásban nagyon elkapta a fonalat Granger, a második játékrészben egymaga 13 pontot szerzett, így át is billentette a mérleg nyelvét csapata oldalára. Fordulás után Caleb Green (16/12 pont, 8 lepattanó) állt a hispán gárda élére, így 55-43-nál már kétszámjegyű volt a különbség. A Novgorod is küzdött-hajtott, 66 pontnál ki is egyenlítettek, ám tovább nem volt számukra, hiszen Granger és a szintén nagyon jól játszó Fran Vazquez (14 pont, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés) egy 8-0-s rohamot vezényletek, ami meghozta a győzelmet csapatuknak.

A Malaga legjobb dobói: Granger 29/6, Green 16/12, Vazquez 14, Kuzminskas 11
A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Thompkins 27/9, Rochestie 24/12, Parahuszki 10

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 1-5) – Anadolu Efes (török, 4-2) 71-73

A Milano és az Efes is jó játékkal rukkolt elő az egymás elleni találkozójuk során, amit végül egy hihetetlenül szoros csata után a törökök nyertek meg. Elsősorban az olaszok voltak a vártnál sokkal kiegyensúlyozottabbak, már ha valaki még követni tudja, hogy mikor mire lehet számítani tőlük. Alessandro Gentile nem állt Luca Banchi mester rendelkezésére, ez eddig a szezon során nem volt rossz ómen, és most sem látszott meg a kapitány hiánya a Milanón. Többen is nagyszerű teljesítményt nyújtottak az itáliaiak közül, elsősorban Daniel Hackett (18/3 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz), MarShon Brooks (18/6 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) és Samardo Samuels (16 pont, 7 lepattanó) játszottak kimagaslóan.

A meccsen egyszer sem volt nagyobb 6 pontnál a különbség, végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A végén a szerencse és a nüanszok kedvező alakulása döntött az Efes javára, nekik sikerült behúzniuk a mérkőzést. Sztratosz Perperoglu (18/9 pont, 5 lepattanó) javult fel jelentősen a meccs során a törököknél, a félidőben még pont nélkül állt a görög játékos, mind a 18 pontját a meccs második felében szerezte. Rajta kívül még Milko Bjelica (15/6 pont, 3 lepattanó) volt nagyon jó a vendégeknél, az ő kosarával vette át a végén a vezetést az Efes, amit már nem is engedett ki a kezei közül.

A Milano legjobb dobói: Hackett 18/3, Brooks 18/6, Samuels 16, Ragland 14/3
Az Efes legjobb dobói: Perperoglu 18/9, Bjelica 15/6, Heurtel 10/6

 

A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
Galatasaray – Maccabi Tel-Aviv 94-97 h.u.
Crvena Zvezda Telekom – Zalgiris Kaunas 68-70
Real Madrid – FC Barcelona 97-73

F-csoport
Olympiakosz – CSZKA Moszkva 84-76


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus