Euroliga: A Real és a Fener jutottak be a fináléba

A belgrádi négyesdöntő első elődöntőjében bár mindent megpróbált, nem tudta megállítani a Zalgiris a Fenerbahcét, majd az ismét a legrosszabbkor betliző CSZKA Moszkvát múlta felül teljesen megérdemelten az összeszedetten játszó Real Madrid.

Elődöntők

Fenerbahce Dogus (török, 2.) – Zalgiris Kaunas (litván, 6.) 76-67

Az idei Final Four első elődöntőjében a Fenerbahce kontrollálni tudta a Zalgiris elleni mérkőzés nagy részét, így sorozatban harmadik döntőjére és címének megvédésére készülhet a török gárda. Veselyék ezúttal is fantasztikus hangulatban, „hazai pályán” játszhattak, a csarnok ugyanis Berlin és Isztambul után most Belgrádban is sárgában pompázott, de a litvánok is szép számmal képviseltették magukat. A Fener rögtön a meccs elején nyomás alá helyezte és kőkemény védekezéssel kínálta meg a Zalgirist, amihez időbe telt alkalmazkodniuk a kaunasiaknak, de szerencséjükre csak 7-1-re lépett meg a támadásban több hibát is vétő Fener. A meccs aztán ugyanezzel a forgatókönyvvel folytatódott tovább, a törökök elhúztak, a Zalgiris viszont fogát összeszorítva rendre felzárkózott, három ilyen nagy „comebacket” is túl kellett élnie a Fenernek.

Ebben az elől-hátul fantasztikus meccset játszó Luigi Datome (16/6 pont, 3 blokk), és az idén már sokkal kevesebb lehetőséget kapó, ám a nagy meccseken rendre extázisban játszó Bobby Dixon (19/9 pont) vállaltak oroszlánrészt. Az időközben Ali Muhameddé avanzsált amerikai mindössze 11 percnyi játék alatt hozta össze 19 pontját, és mikor 54-52-nél utoljára ért igazán közel a Zalgiris a Fenerhez, akkor Dixon szinte egymaga csinált egy 12-2-es rohamot, ahonnan már nem volt visszaút a litvánoknak. A Zalgirisben csak Kevin Pangos (16/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Brandon Davies (12 pont, 11 lepattanó) tudtak igazán jól játszani, így hiába próbált meg mindent a szezon meglepetéscsapata, a döntőbe jutás nem jött össze számukra, de holnap megpróbálhatják megszerezni a bronzérmet.

A Fenerbahce legjobb dobói: Dixon 19/9, Datome 16/6, Szlukasz 14/3
A Zalgiris legjobb dobói: Pangos 16/3, Davies 12, White 10

 

CSZKA Moszkva (orosz, 1.) – Real Madrid (spanyol, 5.) 83-92

A második elődöntőben a két sztárcsapat összecsapását a Real Madrid nyerte, így a spanyolok lesznek a Fener ellenfelei a vasárnapi fináléban, míg a CSZKA Moszkva számára a szinte tökéletes alapszakasz után, ahogy már oly sokszor, most is az elődöntő jelentette a végállomást. Ez egyértelmű csalódás lehet az oroszok számára, akik egyszerűen nem voltak elég élesek a szezon legfontosabb meccsén, ellentétben a Pana elleni kőkemény negyeddöntőben edződött madridiakkal. Pedig a CSZKA jól kezdte a találkozót, majd az összesen 19 büntetőt hozó első negyedet 10 ponttal, 30-20 arányban nyerték meg. Ezt követően aztán ritmust fogott a Real is, a spanyolok három percen belül négy triplát dobtak be, amivel szemvillanás alatt kiegyenlítetté vált a mérkőzés, 46-47-es állásnál mehettek a nagyszünetre a csapatok. Fordulás aztán változás állt be a meccs képében, a hispánok továbbra is magasan tartották a fordulatszámot támadásban és védekezésben egyaránt, így rohantak egy 13-0-s etapot, illetve hat percen át mindössze 1 ponton tartották a liga legfélelmetesebb támadógépezetét. A CSZKA innentől aztán már nem játszhatta a megszokott játékát, és bár a negyedik negyed közepén feljöttek 73-76-ra, ám ekkor Sergio Llull (16/9 pont, 5 gólpassz) vert be egy tőle megszokott gyilkos hármast és vezényelt egy 9-2-es rohamot, amivel ismét biztonságos távolságba került csapata.

Llull mellett Luka Doncic (16/6 pont, 7 lepattanó) is eljutott 16 pontig, ők ketten vitték a prímet a királyiaknál, de a „támogató személyzetből” többen is remekeltek, valaki mindig beletett valami pluszt a csapat játékába. Trey Thompkins (12/6 pont, 6 lepattanó) például nagyon összeszedetten játszott, Gustavo Ayon (12 pont, 11 lepattanó) dupla-duplázott, Jaycee Carroll (9/9 pont, 3 gólpassz) pedig mindig jókor süllyesztett el egy triplát. Ezzel szemben a CSZKA-ban a legeredményesebb Nando De Colo (20/12 pont) inkább csak a statisztikáját hozta össze, mintsem igazán csapata hasznára lett volna, ahogy Will Clyburn (16/9 pont, 7 lepattanó) is csak 12/2-es duplázással érte el 16 pontját, maradéktalanul talán csak Kyle Hines (16 pont, 9 lepattanó) és talán Cory Higgins (15/3 pont, 3 gólpassz) voltak dicsérhetők a nagy csalódást okozó moszkvaiaknál.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 20/12, Hines 16, Clyburn 16/9, Higgins 15/3
A Real Madrid legjobb dobói: Doncic 16/6, Llull 16/9, Ayon 12, Thompkins 12/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus