Euroliga: Az Olympiakosz került közelebb a Final Fourhoz

A hétfői egypontos találkozók után ezúttal is két végletekig izgalmas, egylabdás meccset vívtak a csapatok.

 

A hétfői egypontos találkozók után ezúttal is két végletekig izgalmas, egylabdás meccset vívtak a csapatok. Az Olympiakosz az idegenbeli sikere után odahaza is nyerni tudott a Barcelona ellen, így fordítottak a párharcban. A Real-Efes csata szintén 2-1-re áll, miután Matt Janning ötödik, dudaszóra dobott hármasával életben tartotta a törököket.

 

Negyeddöntő, 3. mérkőzések

Olympiakosz (görög) – FC Barcelona (spanyol) 73-71

Hatalmas hangulat fogadta az Olympiakoszt és a Barcelonát a Béke és Barátság Sportcsarnokban, ami nem is csoda, hisz a görög szurkolók várták a jó folytatást kedvenceiktől. Ezt aztán meg is kapták, miután a meccs nagy részében ha nem is sokkal, de vezetett az Olympiakosz, és végül túlélték a Barca utolsó felzárkózási kísérletét is. Ahogy arra számítani lehetett, ez a meccs szorosabb volt az eddigi kettőnél, a csapatok már nem sok újat tudtak mutatni egymásnak, így most már csak a napi forma döntött.

A csapatok némileg váratlanul pontzuhataggal kezdtek, hiszen az első negyed 26-23-as eredményt és kiegyenlített játékot hozott. A folytatásban aztán nőtt a védekezés színvonala, és ezzel együtt esett vissza a támadójáték hatékonysága mindkét oldalon, mondhatni szokásos „olympiakoszos” lett a meccs. Állandósult a néhány pontos görög vezetés, ám a vendégek is tartották magukat, majd 36 pontnál egyenlítettek. A félidőt azonban egy 8-0-s rohammal zárta az Olympiakosz, majd fordulás után is ők szerezték az első kosarat, így tíz ponttal elhúztak (46-36). Ez a viszonylag nagy előny azonban nem tartott sokáig, hiszen a Barca ismét rendezte a sorokat, a palánk alól és büntetőkből szerzett kosaraiknak köszönhetően a harmadik negyed végén pedig már ők vezettek (57-60).

A hazaiak a záró játékrészben viszont remekül lezárták ezt a területet (is), így bő hat percen keresztül nem tudtak betalálni a katalánok, akik így két és fél perccel a vége előtt 70-62-es hátrányban voltak. Juan Carlos Navarro (14/3 pont, 6 gólpassz) azonban a hátára vette csapatát, a bokasérüléséből visszatérő Brad Oleson pedig egészen kiválón őrizte a hajrában Vaszilisz Szpanuliszt (15/6 pont, 8 gólpassz), aki tőle szokatlan módon kihagyta mindkét büntetőjét, ezáltal 70-69-re jött fel a Barca. 72-71-nél aztán Jorgosz Printezisz (19/6 pont, 4 lepattanó) csak az első büntetőjét értékesítette, Alex Abrines pedig végigrobogott a pályán, de az egyébként is kimaradt dobása már időn túl érkezett, így behúzta ezt az igen fontos meccset az Olympiakosz. A pireusziaknál ismét Pritezisz és Szpanulisz voltak a legjobbak, a Barcában viszont Navarro végjátékban nyújtott alakítását leszámítva megint nem volt húzóember, ami miatt többnyire csak futottak az eredmény után, és mikor bizonyos periódusokban jók voltak, akkor is csapatként voltak jók.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 19/6, Szpanulisz 15/6
A Barcelona legjobb dobói: Navarro 14/3, Satoransky 12/6, Doellman 10/3, Lampe 10

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 az Olympiakosz javára.

 

Anadolu Efes (török) – Real Madrid (spanyol) 75-72

A másik mai meccsen, az Abdi Ipekci Arenában is fantasztikus atmoszféra uralkodott, majd a legvégén Matt Janning (21/15 pont, 7/5 tripla) dudaszóra dobott győztes triplájánál szinte fel is robbant a csarnok. Isztambul kék-fehér érzelmű része már a feldobás előtt értékelte az Efes Madridban mutatott produkcióját, ami után könnyen 1-1-re állhatna a Real elleni párharc, ám mégis a spanyolok érkezhettek előnnyel Törökországba.

Nagyon érdekes, hullámzó meccset játszott egymással a két gárda, mely jól beillett az első két meccs után a sorba. A feldobás után lüktető volt a játék, a labdafelhozatallal egyik gárda sem bíbelődött sokat, de ezzel együtt nagyon sok volt a hiba mindkét oldalon. Ebből az őrült rohanásból a Real jött ki jobban, hiszen 20-13-ra elhúztak a királyiak. A folytatásban egyre inkább lelassult a tempó, az Efes pedig egyre többet kezdte tömni magasembereit labdákkal. Ez ismét kifizetődött számukra, hiszen Nenad Krsztics (17 pont, 7 lepattanó, 9/7 mezőnyből) és Dario Saric (7/3 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz) is nagyon élt, így félidőre átvették a vezetést a házigazdák (32-30).

Fordulás után aztán következett a Janning-show, hiszen a félidőben még csak 2 pontnál járó amerikai spíler bő hét perc leforgása alatt bepörkölt négy triplát és összességében 16 pontot, amivel 59-46-ra elhúzott az Efes. A tavalyi szezon MVP-je, Sergio Rodriguez (17/6 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) vette fel a kesztyűt Janninggel, aki zsinórban szerzett 8 ponttal hozta közelebb övéit. Kísérteni kezdett az első két meccs szelleme a törökök számára, hiszen ismét magabiztos vezetést adott le az Efes. A Real felzárkózását Jaycee Carroll (9/9 pont, 3 lepattanó) tette teljessé, aki Sztratosz Perperoglu érthetetlen védekezési hibája után üresen dobhatott el egy hármast, és ki is egyenlített 72 pontnál. A meccsben azonban még volt egy utolsó nagy fordulat, hiszen Dontaye Draper végigszáguldott a pályán, és kiosztása után Janning feltette a koronát a teljesítményére, mikor ötödik tripláját is a helyére küldte az utolsó másodpercben. Ez a győzelem feltétlenül kijárt az isztambuliaknak, akik így csütörtökön újra fogadhatják a Realt, és megpróbálhatják kiegyenlíteni a párharcot.

Az Efes legjobb dobói: Janning 21/15, Krsztics 17
A Real Madrid legjobb dobói: Rodriguez 17/6, Llull 15/6, Fernandez 12/6

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Real Madrid javára.

 

A párharcok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus