Euroliga: Behúzta a CSZKA, a Pana nekirontott a Realnak

A rájátszás nyitányán a De Colót is elveszítő CSZKA egy remek meccsen verte a városi rivális Himkit, majd az extázisban játszó Pana nem mindennapi módon, 20-0-s kezdést produkálva, Calathes playoff-rekordjával ütötte ki a Realt az 1-0-s vezetésért.

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 1.) – Himki Moszkva (orosz, 8.) 98-95

Alaposan megizzasztotta városi riválisát a Himki Moszkva, ám végül sikerült behúznia az első meccset az alapszakasz-győztes CSZKA-nak. Ez a lélektanilag mindig fontos első meccsen túl azért is bírt nagy jelentőséggel Itudiszék számára, mert Hines mellé a második félidőben már pályára sem lépő Nando De Colo (10/6 pont) is kidőlt, az ő sérülése egyelőre még tisztázatlan eredetű és súlyú. A két hiányzót remekül pótolta a rájátszás-karriercsúcsát megdöntő Sergio Rodriguez (22/15 pont, 5 gólpassz) és az élete legmagasabb indexpontszámát elérő Othello Hunter (18 pont, 8 lepattanó. 6/5 mezőnyből), de mellettük is még négyen eljutottak 10 pont fölé a hazaiaknál. A Himkiben „természetesen” ezúttal is Alexej Shved (22/12 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) vitte a prímet, és a másik orosz, a szintén karriercsúcsot dobó Egor Vjalcev (21/15 pont, 3 lepattanó) is szenzációs napot fogott ki, illetve itt is még hárman jegyeztek kétszámjegyű ponttermést, ám ez sem volt elég a sikerükhöz.

Hines pótlása a védekezésben azért finoman fogalmazva sem ment zökkenőmentesen a CSZKA-nak, hiszen főleg az elején átjáróház volt házigazdák palánkja alatt, a Himki tetszés szerint szerezte kosarait, és ehhez Vjalcev néhány nagy tripláján kívül még különösebb extra sem kellett tőlük. Shvedék így az első negyedben 34 ponttal terhelték meg riválisuk gyűrűjét, és bár a folytatásban feljebb zárkózott ugyan a CSZKA, de az ekkor megszerzett 9-10 pontos vezetésüket lényegében egészen a félidőig tartani tudták (46-54). Fordulás után aztán egyre fogyott a Himki előnye, 64 pontnál hosszú idő után ismét döntetlen volt az állás, majd a negyedik negyed elején vendégeik háromperces kosárcsendjét könyörtelenül, egy 11-0-s futással kihasználta a CSZKA. 88-80-nál úgy tűnt, hogy el is dől a mérkőzés, ám Vjalcev és Shved visszahozták 93-90-re a Himkit, ami után még kétszer is támadhattak. Az első lehetőségüket azonban elrontották, a másodiknál pedig (az ilyen helyzetekben nem először) született egy borzalmas bírói ítélet a CSZKA javára, majd az ellentámadásból Hunter kosarat szerzett, ami után már tényleg eldőlt az 1-0-s vezetés sorsa.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Rodriguez 22/15, Hunter 18, Clyburn 14, De Colo 10/6, Higgins 10, Antonov 10/3
A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 22/12, Vjalcev 21/15, Gill 14, Anderson 13/9, Robinson 12

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a CSZKA Moszkva javára

 

Panathinaikosz Superfoods (görög, 4.) – Real Madrid (spanyol, 5.) 95-67

Ritkán látható kezdéssel sokkolta, majd ütötte ki a Panathinaikosz a Real Madridot kettejük párharcának első mérkőzésén, ekkora különbségre alighanem még a legvérmesebb Pana-szurkolók sem számítottak. A feldobás után a Real hozta el a labdát, ám ennek ellenére két labdaszerzést követően, 15 másodperc után már a görögök vezettek 5-0-ra. Valósággal felrobbant az OAKA, és ettől a hazaiak olyannyira vérszemet kaptak, hogy meg sem álltak egészen 20-0-ig a teljesen összezavarodó vendégeikkel szemben. Ami ekkor történt, az a hazai pálya előnyének iskolapéldája, aminek jelentőségéről az alapszakasz vége előtt már hetekkel beszéltünk, és amiről a Real az utolsó fordulóban több dolog szerencsétlen együttállása miatt lemaradt.

A folytatásban a spanyolok 29-21-nél zárkóztak legközelebb ellenfelükhöz, de a különbség ezt követően gyorsan visszaállt kétszámjegyűre, és 46-30-as állásról vonulhattak pihenőre a felek. A Real halovány reményei aztán gyorsan elszálltak a fordulás után, hiszen a királyiak nemhogy közelebb férkőztek volna a Panához, hanem épp ellenkezőleg, nemsokára már 61-35-öt mutatott az eredményjelző. Az athéniaknál nem mindennapi produkcióval rukkolt elő a csapat két vezére, a magát alaposan megszóró Mike James (24/9 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 14/10 mezőnyből) és az ismét dupla-duplázó Nick Calathes (11/3 pont, 16 gólpassz, 6 lepattanó). Calathes ezzel a 16 gólpasszával playoff-rekordot döntött, és mindössze hárommal maradt el az örökös csúcstól, méghozzá úgy, hogy az utolsó negyedben már pályára sem lépett. A Panában egyébként mind a 12 játékos játszott legalább öt percet és szerzett mezőnykosarat, illetve az egész estés megmozdulásaikból egy nem akármilyen Top10-et össze lehetett volna állítani, természetesen Calathes zseniális gólpasszaival és az ezt követő óriási zsákolásokkal a főszerepben. Az első meccsen tehát valósággal megsemmisítette a Realt a Pana, kíváncsian várjuk, hogy ez mennyire marad majd meg a fejekben egyik illetve másik oldalon a következő mérkőzésen.

A Panathinaikosz legjobb dobói: James 24/9, Calathes 11/3
A Real Madrid legjobb dobói: Thompkins 12/3, Randolph 11, Doncic 10/6

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Panathinaikosz javára

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus