Euroliga: Elkapta a Fenert a Maccabi, száguld a Zalgiris

A Maccabi végig vezetve, a szenzációsan játszó Cole-Jackson páros vezetésével győzte le a Fenerbahcét. A Real és a Pana is magabiztosan nyertek idegenben, ahogy a Zalgiris is újabb győzelmet ünnepelhetett az immár tízmeccses vereségsorozatban lévő Valencia otthonában.

Alapszakasz, 14. forduló

Crvena Zvezda mts (szerb, 5-9) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 10-4) 63-69

A második félidőben már uralta a Panathinaikosz a Crvena Zvezda elleni meccsét, így végül gond nélkül húzták be a tízedik győzelmüket a görögök, akik ezzel továbbra is dobogós helyen tanyáznak. A Pana ezúttal is karmestere, Nick Calathes nélkül lépett pályára, viszont Nikosz Pappasz az előzetes hírekkel ellentétben mégis társai után repült, bár sok köszönet az ő szereplésében nem volt 1 pontjával és 6/0-s mezőnymutatójával. Hátvédposzton ennek ellenére mégsem volt meglőve az athéni alakulat, hiszen ezúttal Marcus Denmon (16/6 pont) lépett elő náluk szinte a semmiből, ő és James Gist (16/3 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) voltak a csapat magasan legeredményesebbjei ezúttal, a többiek közül senki nem érte el a tízpontos határt. A Pana így csak 69 pontot dobott végül, ám a remek védekezése kisegítette őket, a Zvezda a 60-as határt is épphogy átlépte, egyedül a tavalyi csapata ellen extra bizonyítási vággyal pályára lépő James Feldeine (21/3 pont) tudott kiemelkedő lenni közülük, más náluk sem ért el kétszámjegyű értéket pontszerzésben. A Pana egyébként a félidőben még csak Denmon utolsó másodperces triplájának köszönhetően vezetett 41-38-ra, fordulás után egy 11-0-s rohamnak köszönhetően húztak el, ahonnan a Zvezda még az utolsó percben visszajött 63-66-ra, ám a vendégek büntetőkkel és egy Gist-sapkával visszaverték a fordítási kísérletet.

A Crvena Zvezda legjobb dobója: Feldeine 21/3
A Panathinaikosz legjobb dobói: Gist 16/3, Denmon 16/6

 

Brose Bamberg (német, 6-8) – Real Madrid (spanyol, 8-6) 66-81

Végtelenül könnyedén nyert Bambergben a Real Madrid, a németek szinte semmilyen ellenállást nem tanúsítottak a királyiak ellen. A hispánok így sorozatban ötödször nyertek, és négy idegenbeli vereség után tértek vissza a győzelem útjára otthonuktól távol. A Real a nagyon bekezdő, sorozatban 10 pontot szerző Trey Thompkins (20/9 pont, 5 lepattanó) és a tavalyi csapata ellen villogó Fabien Causeur (13/9 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) kosarainak köszönhetően már a feldobás után elhúzott, így Luka Doncicnak 5-17-es állásnál kellett pályára lépnie a padról beszállva, ami nemsokára már 7-22 is volt. Doncic egyébként ezúttal nem tündökölt pontszerzésben, de a mezőnyben 8 gólpasszával, 5 lepattanójával és 2 labdaszerzésével ezúttal is rendkívül hasznos volt. A mérkőzés lényegében már az első negyedben eldőlt tehát, a továbbiakban inkább edzőmeccs jelleget öltött a találkozó hangulata, a Real könnyedén őrizte vezetését.

A Bamberg legjobb dobói: Hackett 13/9, Staiger 12/12, Lo 12/6
A Real Madrid legjobb dobói: Thompkins 20/9, Causeur 13/9, Reyes 10

 

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 8-6) – Fenerbahce Dogus (török, 9-5) 82-73

A gyenge kezdés rányomta a bélyegét a Fenerbahce játékára a Maccabi otthonában, így az izraeliek végig vezetve, meglepően magabiztosan fektették két vállra a címvédőt. A Fener abszolút nem kapta el a fonalat a meccs elején, ráadásul még az agresszivitás is hiányzott belőlük ezúttal. Nem úgy a Maccabiból, akik így 15-2-es kezdéssel adták meg a derbi alaphangját. Változást aztán az idén eddig mindössze három meccsen összesen 18 percet játszó Bobby Dixon (12/6 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) beállása hozott a Fener számára, a török-amerikai 7 pontjának köszönhetően 26-25-re zárkózott fel a tavalyi bajnok. Az isztambuliak azonban nem tudták átbillenteni a mérleg nyelvét a saját oldalukra, hiszen kaptak két újabb triplát, ami után ismét nem találták a saját ritmusukat sem támadásban sem pedig védekezésben. Nem úgy a Maccabi dinamikus duója, Pierre Jackson (20/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) és Norris Cole (19/9 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) ugyanis abszolút megoldhatatlan feladat elé állította a Fenert, a két „szupertörpét” esélytelenek voltak levédeni a vendégek. A két kisember rendre összecsomózta ellenfelei lábát, tőlük indult ki a Maccabi szinte összes játéka, és egészen a meccs végéig vállukon vitték csapatukat. 74-58-nál aztán már tetemes előnyük volt a tel-aviviaknak, innentől már végképp nem volt visszaút a Fenernek, akiknek egyébként ismét Jan Vesely (18 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) volt a legjobbjuk.

A Maccabi legjobb dobói: Jackson 20/6, Cole 19/9
A Fenerbahce legjobb dobói: Vesely 18, Dixon 12/6, Melli 11

 

Valencia Basket (spanyol, 3-11) – Zalgiris Kaunas (litván, 9-5) 63-71

A Zalgiris ellen is kikapott, így immár zsinórban tízedik vereségét volt kénytelen elkönyvelni a hatalmas gödörben lévő Valencia. Nem volt ez egy szép meccs, amolyan tipikus Jasikevicius-féle győzelem volt a litvánok számára, amit a játékosaik küzdeni tudásának és elszántságának köszönhetően szereztek meg. A kaunasiaknak egyébként ez már az ötödik idegenbeli győzelmük volt, összességében pedig szinte elképzelhetetlen magasságban, 9-5-tel állnak. A Valencia ezúttal egy félidőt bírt, a nagyszünetben még ők vezettek 36-34-re, a harmadik negyedben viszont kilenc percen át nem szereztek mezőnykosarat, ez idő alatt 11 dobást hibáztak el, így hiába nem brillírozott, a Zalgiris ettől függetlenül is átvette a vezetést 39-45 arányban. A Valencia innentől kezdve aztán már egyszer sem játszott előnyben, a végén pedig a litvánok két legjobbjuk, Vaszilije Micics (16/6 pont, 5 gólpassz) és Arturas Milaknis (11/9 pont, 4 lepattanó) tripláival megadták a kegyelemdöfést ellefelüknek.

A Valencia legjobb dobói: Green 14/6, Dubljevics 11
A Zalgiris legjobb dobói: Micics 16/6, Milaknis 11/9, White 11/3, Jankunas 11

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus