Euroliga: Huertas triplazáporával verte a Barca a Panát

Véget ért a második forduló, két meccs is csak az utolsó percben dőlt el.

A második forduló pénteki játéknapján a Barcelona nagy csatában, többek között Marcelinho Huertas zsinórban dobott öt triplájával diadalmaskodott a Panathinaikosz elleni Euroliga klasszikus alkalmával. Az Efes 15 pontos hátrányból fordított, a Fener és a Zalgiris pedig viszonylag simán nyertek. Jöjjenek a részletek!

 

Top 16, 2. forduló

E-csoport
    
Zalgiris Kaunas (litván, 1-1) – ALBA Berlin (német, 1-1) 75-62

Az első perctől az utolsóig vezetve verte a Zalgiris az ALBA Berlint, ezzel hozva az elvárt győzelmet a csoport papíron leggyengébb csapata ellen. Az egész meccs arról szólt, hogy elhúzott a Kaunas, majd néhány pontos különbségig visszakapaszkodott az ALBA, hogy aztán megint 10 pont körüli előnyt szerezzenek a hazaiak. A forgatókönyv a végjátékban, 64-60-nál sem változott, hiszen a Zalgiris egy 11-2-re megnyert utolsó másfél perccel le tudta zárni a meccset, és behúzta az oly fontos első győzelmét a Top 16-ban. Paulius Jankunas (14/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), James Anderson (16/6 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) és Arturas Milaknis (12/12 pont) voltak azok, akik rendre át tudták lendíteni csapatukat a holtpontokon. De nemcsak ez a három játékos, hanem a Zalgirisból szinte mindenki játékos hozzá tudott tenni valamilyen pluszt a zöld-fehérek játékához. A két gárda között a triplák értékesítésében volt a legnagyobb különbség, míg a németek csak 3-szor voltak eredményesek kintről, addig a házigazdák 11-szer is betaláltak a vonalon túlról, egészen korrekt százalékkal (28/11, 39%).

A Zalgiris legjobb dobói: Anderson 16/6, Jankunas 14/3, Milaknis 12/12, Gudaitis 11/3, Lekavicius 10/6
Az ALBA Berlin legjobb dobói: McLean 16, Hammonds 13/3, Banic 12

 

FC Barcelona (spanyol, 1-1) – Panathinaikosz (görög, 1-1) 80-76

A meccs előtt kérdéses státuszban lévő Alex Abrines és Brad Oleson is vállalta a játékot a Barcelonában, így jóval bővebb rotációs lehetőséggel rendelkeztek a katalánok a mezőnyposztokon, mint legutóbb Berlinben. Ennek ellenére sem állt messze a Panathinaikosz a bravúrtól, kis híján elkapták a gránátvörös-kékeket a görögök, de második félidei jobb teljesítménye, és Marcelinho Huertas parádés harmadik negyede okán feltétlenül rászolgált a győzelemre a hazai alakulat. Ez már a két nagy rivális harmadik összecsapása volt a szezon során, és ez a meccs hozta a legszorosabb, legjobb csatát az eddigiek közül.

A Pana már 10 ponttal is vezetett az első félidőben, a nagyszünetre azonban visszahozta egálra a meccset a Barca, így kezdődhetett minden elölről a negyedórás pauza után. Ekkor aztán Huertas (22/18 pont, 5 gólpassz, 8/6 tripla) vette vállára a csapatát, aki egészen elképesztő módon mind a hat tripláját ebben a játékrészben szerezte. Ebből ötöt egymás után, mintegy három perc leforgása alatt, újabb emlékezetes momentummal bővítve az Euroliga históriáskönyvét. 63-53-ra lépett el a Barca, de a Pana ettől a demoralizáló eseménysorozattól sem tört meg, nagy szívvel visszaküzdötték magukat egy pontra a hajrában a Zöldek (77-76). A döntő momentum aztán egy, a görögök által védekezésben csúnyán elváltott, majd buta faulttal befejezett támadás végén született meg, mikor Justin Doellman (12/3 pont, 6 lepattanó) egy 2+1-es játékkal zárta le a nagyszerű találkozót. A Panában egyre inkább visszanyeri formáját a súlyos sérüléséből nem olyan rég visszatért DeMarcus Nelson (16 pont, 3 lepattanó, 9/8 dupla), aki csapata nagy erőssége lehet a továbbiakban is.

A Barcelona legjobb dobói: Huertas 22/18, Doellman 12/3, Abrines 11/3, Hezonja 11/9
A Panathinaikosz legjobb dobói: Nelson 16, Gist 11/9

 

F-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-1) – Fenerbahce Ülker (török, 1-1) 60-78

A második félidei, jelentősen feljavult játékával végül biztosan nyert a Fenerbahce a Nyizsnyij Novgorod otthonában. Elsősorban Andrew Goudelock volt az, aki nagyon magára talált a nagyszünet után, az addig 5 egységgel álló dobógép 18-at tett hozzá saját maga és csapata pontjaihoz a meccs második felében, amivel pontot tett a derbi végére. Nem bírta a Nyizsnyij a Fener tempóját, ráadásul a négy kulcsember közül csak Tarence Kinsey (16/6 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) hozta magát, elsősorban Trey Thompkins, és a frusztráltságát egy kis rugdalózással levezető Taylor Rochestie voltak nagyon indiszponáltak ezen a napon.

Pedig úgy indult a meccs, ahogy arra sokan számítottak, az első negyedben teljesen egyenrangúak voltak a felek, a másodikban pedig mikor egy kicsit meglógott a Fener 33-25-re, akkor az oroszok egyből felzárkóztak, sőt fordítottak is. Bogdan Bogdanovics (17/9 pont, 5 lepattanó) volt ekkortájt a vendégek legjobbja, ő a meccs utolsó másfél negyedében már nem is szerzett pontot, igaz nem is volt szüksége rá csapatának. A mezőnyben a két mozgékony erőcsatár, Nemanja Bjelica és Emir Preldzic hatalmas munkát végeztek, ők is feljavultak a hibázni szinte képtelen Goudelock mellé, ami ezúttal bőven elég volt a Fenernek az értékes idegenbeli győzelemhez.

A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Kinsey 16/6, Antonov 11/3, Rochestie 10/6
A Fenerbahce legjobb dobói: Goudelock 23/6, Bogdanovics 17/9

 

Anadolu Efes (török, 2-0) – Unicaja Malaga (spanyol, 0-2) 74-70

Második meccsét is nagy csatában, szoros végjátékban nyerte meg az Efes, ezúttal egy másik spanyol csapat, a Malaga ellen. Ám nemcsak a hajrában való odafigyelést, hanem egy nagy fordítást is újra be kellett mutatniuk a törököknek, hiszen megint tetemes hátrányba kerültek a meccs elején. 11-0-s rohammal adták meg a meccs alaphangját a vendégek, akik a folytatásban sem lassítottak, így félidőben már 49-34-re, 15 ponttal vezettek. A két csapat a fordulás után aztán teljesen ellentétes arcát mutatta, nem nehéz kiszámolni, hogy a Malaga az első félidei parádés játéka után mindössze 21 pontra volt képes a második húsz percben. A harmadik negyed utolsó percében, 57 pontnál már egyenlő volt az állás, köszönhetően Matt Janning (17/15 pont, 8/5 tripla), Dontaye Draper (13/9 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Sztratosz Perperoglu (13/6 pont, 2 blokk) tripláinak, mindhárman két-két alkalommal találtak be távolról a játékrész során. Továbbra is lendületben maradtak az isztambuliak, 67-59-nél úgy tűnt, eldől a mérkőzés. A Malaga azonban végre ismét letett az asztalra valami értékelhetőt, így 69-68-ról indult az utolsó alig két perc. Ekkor a hosszú idő után végre ismét villogó Draper lépett elő, aki előbb egy betörés utáni ziccerrel, majd harmadik triplájával megnyerte a meccset az Efesnek. A Malagában nem volt egy Draperhez hasonló vezér sem, ami az első félidőben magas szintű csapatjátékban mutatkozott meg, a végén viszont balul sült el, hiszen senki nem volt, aki igazán lendíteni tudott volna a spanyolokon, így a 15 pontos előnyük is kevésnek bizonyult. 

Az Efes legjobb dobói: Janning 17/15, Draper 13/9, Perperoglu 13/9, Osman 12
A Malaga legjobb dobói: Kuzminskas 10, Golubovics 10


A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
Maccabi Tel-Aviv – Crvena Zvezda 78-67
Real Madrid – Galatasaray 93-78

F-csoport
CSZKA Moszkva – Laboral Kutxa Vitoria 99-90
Olympiakosz – EA7 Emporio Armani Milano 81-58


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus