Euroliga: Két év után ismét Real-Olympiakosz döntő lesz

A pénteki elődöntők után a görög és a spanyol fellegvárak csapatai jutottak be a fináléba, a CSZKA Moszkva ismét besült.

 

Nem tud átlépni saját árnyékán a CSZKA Moszkva, hiszen a feltámadó Vaszilisz Szpanulisz és az Olympiakosz ismét emberfeletti hajrával ütötte el az oroszokat a döntőbe jutástól. A Final Four rekordot jelentő 14 triplát dobó Real Madrid viszont sorozatban harmadszor is bejutott a fináléba, így vasárnap megismétlődik a 2013-as döntő.

 

Elődöntők

CSZKA Moszkva (orosz) – Olympiakosz (görög) 68-70

Vaszilisz Szpanulisz (13/9 pont, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) újabb hősies végjátékával (ismét) a sírból hozta vissza a CSZKA Moszkva elleni meccset az Olympiakosz, így a görögök jutottak elsőként a vasárnapi fináléba. Ezzel együtt a CSZKA már-már hihetetlennek tűnő vesszőfutása tovább folytatódott, hiszen a moszkvaiak négy éven belül harmadszor szenvedtek vereséget az Olympiakosztól a Final Fourban, illetve tavaly is nagyon hasonló körülmények között bukták el az elődöntőt a Maccabi ellen. Hiába tehát az oroszok eddigi kiváló szezonja, ismét csak Európa mentálisan legerősebb csapata vívhatja a döntőt, 2012 és 2013 után 2015-ben is.

A meccs egyébként szinte végig nagyon szoros volt, és bár rendre a CSZKA vezetett kisebb-nagyobb különbséggel, mégis az Olympiakosz lehetett elégedettebb. A Teodoszicséktól megszokott gördülékeny, villámgyors támadásokat ugyanis meg tudta akadályozni a görög védelem, így abban a tempóban zajlott a mérkőzés, ami a piros-fehéreknek kedvezett. Négy perccel a vége előtt azonban már 9 pontos hátrányban (63-54) volt az Olympiakosz és ekkor ki más, mint a Most Vaszilisz Player állt csapata élére. Pedig eddig a pontig egészen botrányosan teljesített a görög karmester, hiszen az első 11 mezőnykísérletét mind elhibázta, a gólpasszok sem jöttek tőle és -4-es indexpontszám szerénykedett a neve mellett. A hajrában azonban 11 pontot rámolt be, melyek mind pokolian nehéz dobások voltak. 63-61-nél előbb a fordítást jelentő hárompontost, majd Voroncevicsről egy visszalépős középtávolit küldött a helyére. Ezt követően Sonny Weems még kiegyenlített, amire Szpanulisz egy védjegyének számító nyolcméteres triplával válaszolt és kvázi eldöntötte a meccset, hiszen a hátralévő néhány másodpercet okosan lehozta az Olympiakosz.

Szpanulisz és az Olympiakosz tehát ismét készülhet a végső bravúrra, a CSZKA becsődölő játékosait pedig újabb sokkhatás érte. Nando De Colo (18/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) mellett talán csak Szasa Kaun (11 pont, 4 lepattanó) és a labdaszerzésekben Final Four rekordot döntő Aaron Jackson (9 pont, 7 labdaszerzés, 3 gólpassz) játszottak úgy, ahogy többeknek is kellett volna egy ilyen meccsen. Az Olympiakoszban Szpanulisz feltámadásáig elsősorban Jorgosz Printezisz (14/6 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz), és a kispadról fontos pontokkal beszálló Joannisz Papapetru (9/3 pont) tartották a lelket.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 18/6, Kaun 11.
Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 14/6, Szpanulisz 13/9, Szlukasz 10.

 

Real Madrid (spanyol) – Fenerbahce Ülker (török) 96-87

A második negyedben bemutatott lehengerlő játékával ha nem is könnyedén, de azért magabiztosan győzte le a Real Madrid a Fenerbahcét, ezzel sorozatban harmadszor is bejutott a döntőbe. Roppant fizikális meccs volt ez, ami a keménység határait is sokszor súrolta, és ebben most a Real is felvette a kesztyűt. A jó játékon kívül ez is bizakodásra adhat okot a spanyol szurkolók számára, hiszen az ilyen megalkuvást nem tűrő szellemiséggel végre talán összejöhet számukra a hőn áhított végső diadal.

Nagyon jól indult a meccs, felváltva vezettek a csapatok és a látványos megoldásokban sem volt hiány. Elsősorban Jan Vesely (20 pont, 6 lepattanó) járt ebben is az élen, az extázisban játszó rugólábú magasember vezérletével meg is nyerte az első negyedet a Fener (20-21). A folytatásban aztán a mezőny talán legjobbja, Gustavo Ayon (18 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 11/8 mezőnyből) lendített nagyot a Realon, hiszen a mexikói center hatalmasat harcolt a palánkok alatt és gyors egymásutánban négy közelit is a helyére kapart. 31-23-ra lépett így el a Madrid, és Ayon dominanciája okán összehúzta védekezését a Fener, ami mint később kiderült végzetes hiba volt. K.C. Rivers (17/15 pont, 6/5 tripla) vezérletével ugyanis sorra dobta a triplákat a lendületbe jött Real, a félidőig hatot is elsüllyesztettek a királyiak, így hiába tajtékzott Obradovics mester, 55-34-re elhúztak a házigazdák.

A nagyszünet után már 30 pont közelében is járt a különbség (64-37), a Fener játékosai azonban minden elismerést megérdemelnek, hiszen egy percre sem adták fel a küzdelmet. Mikor már minden mindegy alapon játszottak, akkor Andrew Goudelock (26/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is elkezdte termelni a pontokat, és vezetésével 10-12 pontra többször is felzárkózott az isztambuli gárda. Tovább azonban nem sikerült faragniuk a hátrányukat, hiszen vagy újfent becsúszott náluk egy-egy hiba, vagy a madridiak rázták meg magukat és állították vissza 20 pont körüli előnyüket. A 14 triplával Final Four rekordot döntő Realban többen is egészen fantasztikusan játszottak, Ayont és Riverst már fentebb méltattuk, Sergio Llull (12/6 pont, 9 gólpassz) és Sergio Rodriguez (13/9 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) tanárian osztogattak, Andres Nocioni (12/3 pont, 6 lepattanó) pedig többek között olyan erényeket villantott meg, mintha időutazáson ment volna keresztül. A spanyolok tehát bizakodva várhatják a vasárnapi finálét, ami után jó eséllyel ismét egy klasszikussal bővül az Euroliga történelme.

A Real Madrid legjobb dobói: Ayon 18, Rivers 17/15, Rodriguez 13/9, Fernandez 12/6, Nocioni 12/3, Llull 12/6.
A Fenerbahce legjobb dobói: Goudelock 26/6, Vesely 20, Bogdanovics 12/6, Bjelica 11/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus