Euroliga: Kezdődik a rájátszás!

CSZKA Moszkva-Panathinaikosz és Fenerbahce-Maccabi rangadókkal veszi kezdetét az idei rájátszás, mindkét meccs a DIGI Sport képernyőjén.

 

 

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz) – Panathinaikosz (görög) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Az Euroliga történetének legpatinánsabb klubjai közé tartozó, a trófeát egyaránt hat-hat alkalommal elhódító CSZKA Moszkva és Panathinaikosz nyitják az idei rájátszásmeccsek sorát. A két gárda tavaly is a negyeddöntőben találkozott, ahol az oroszok ötmeccses csatában, 3-2-vel jutottak be a Final Fourba. Akkor kisebb meglepetésnek számított az előzetesen esélytelenebb görögök remek helytállása, és ez ebben az évben sem lenne másként. A Pana a tavalyi állományához képest egyébként is gyengült, a legnagyobb erősségük pedig a hazai pálya, idegenben elvétve nyertek csak meccset eddig a sorozatban. A Turow, az ALBA Berlin és a Galatasaray voltak azok a csapatok, akiket a 12 rivális közül le tudtak győzni otthonuktól távol, mondani sem kell, hogy egyikük sem CSZKA szintű ellenfél. A moszkvaiak állnak az eddigi legjobb mérleggel, a 22-2-es győzelem-vereség mutató önmagáért beszél. Emellett a CSZKA vezeti a mezőnyt pontszerzésben (87.8) és tripladobásban (9.6, 41%-kal), a gólpasszokban (20.5) pedig másodikak. A legnagyobb előnyük az oroszoknak a Panával szemben mindenképpen az, hogy több a klasszis játékosuk, hiszen minden posztra két szinte ugyanolyan képességű embere van Itudisz mesternek, ráadásul Andrej Kirilienko is egyre meghatározóbb faktor a régi-új csapatában. Apropó Itudisz, a kiváló görög edző 13 évnyi, Panánál eltöltött asszisztensi munka után most szeretett klubja ellen építheti tovább karrierjét. A párharc esélyese tehát egyértelműen a CSZKA, a Pana azonban nyugodtan, teher nélkül játszhat, és az első meccs a legjobb alkalom arra, hogy esetleg meglepetést tudjanak okozni.

 

Fenerbahce Ülker (török) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli) (20.00, TV: DIGI Sport 2, felvételről 21.00-kor)

A Fenerbahce-Maccabi párharc még a CSZKA-Pana ütközetnél is ígéretesebbnek hangzik, ráadásul a DIGI Sport jóvoltából a nem túl szerencsés kezdési időpontok ellenére ezt a meccset is megnézhetjük a TV-ben, egy félidőnyi csúszással. Az utóbbi években a török kosárlabdába irdatlan pénzeket fektetnek, és most van talán a legnagyobb esély rá, hogy a Fener személyében az első török csapat kvalifikálja magát a Final Fourba. Ehhez azonban a mentálisan talán legerősebb gárda, a címvédő Maccabi testén át vezet az út számukra, így garantáltan pokolian nehéz dolguk lesz. Az izraeliek a tavalyi, meseszerű szezonzárás után már idén is megmutatták, hogy bárkit le tudnak győzni, illetve hogy akkor tudják a legjobbjukat nyújtani, mikor igazán kell. Ahogy tavaly, úgy a négy közül idén is a legsebezhetőbbnek tűnő csapatot kapta a Maccabi, hiszen Real-Barca-CSZKA pályaelőnyös szupertriót ezúttal is sikerült elkerülniük. Persze ezzel egyáltalán nem becsüljük le a Fener erejét, akik egyaránt legyőzték már a Barcelonát, a CSZKA Moszkvát és az Olympiakoszt is idegenben, ez pedig egészen parádés teljesítményre vall. Azóta azonban megsérült náluk az éppen a Maccabitól átcsábított Ricky Hickman, akinek nagy tapasztalatára a felemás szezonja ellenére is éppen most lett volna a legnagyobb szükség. Csemegének ígérkezik a két csapat palánk alatti csatája, hiszen a Fenerben Jan Vesely és Nemanja Bjelica extra hatékonyan támadja a gyűrűt, a Maccabi pedig éppen ennek védésében jeleskedik, elsősorban Alex Tyus és Brian Randle révén. A pályaelőny tehát a Fener mellett szól, ám a Maccabi győzelme sem lenne egyáltalán meglepő, megvannak a fegyverei a címvédőnek a sikerhez. Tavaly a Milano elleni párharcban is az első meccs volt a döntő, és bármennyire is idegenbeli menő csapat a Fener, erre a találkozóra fokozottan oda kell figyelniük.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus