Euroliga: Ma a címvédőt fogadják Hangáék

A szezon talán legkomolyabb erőpróbája vár Hanga Ádámra és a Baskoniára a CSZKA Moszkva elleni derbin, ahol nagyon kellene a győzelem a baszkoknak, hiszen az összes vetélytársuk nyerni tudott tegnap. Az élre visszavágyó oroszok mellett az Olympiakosz számára is nagy lehetőséget rejt ez a forduló, a Darüssafaka és a Zalgiris viszont kényszerpályán mozognak, ha még rájátszásba akarnak jutni.

Alapszakasz, 26. forduló

UNICS Kazany (orosz, 7-18) – Zalgiris Kaunas (litván, 11-14) (17.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Ahhoz, hogy továbbra is valós fenyegetést jelentsenek a nyolcadik helyre, a Zalgirisnek feltétlenül nyernie kell a tabella végén szerénykedő Kazany otthonában. Az ilyen jellegű meccsek azonban sosem könnyűek, még akkor sem, ha a leendő ellenfél több mint két hónapja nyert utoljára az Euroligában, és – bár még nem 100% – de jó eséllyel a legnagyobb ászuk, az egész mezőny legjobb dobója, Keith Langford kihagyja ezt a találkozót is. A litvánok elővigyázatossága azonban nemcsak udvariasságon kell, hogy alapuljon, hiszen a két csapat első meccsén a tatárok Kaunasban tréfálták meg a Jasikevicius-legénységet. A litvánok azóta azért többnyire a szebbik arcukat mutatják az ilyen náluk gyengébb, vagy közel azonos játékerőt képviselő ellenfelekkel szemben, így joggal bízhatnak abban, hogy sikerülhet egy újabb győzelmet bezsebelniük.

Darüssafaka Dogus (török, 12-13) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 10-15) (18.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Tegnapi győzelmével az Efes nyomást helyezett a vetélytársaira, így a Darüssafakára is, akiknek ezáltal mindenképpen nyerniük kell ma, különben idejekorán kiszállhatnak a playoffért vívott harcból. Ugyanúgy, ahogy ezt már megtette a Barcelona is, a két középcsapat mérkőzésének tehát már csak a törökök számára van igazi tétje. A meccs esélyesei már csak a hazai pálya okán is sokkal inkább Wanamakerék, akik jó pár nagy skalpot begyűjtöttek már a Volkswagen Arenában. A Barcától az ilyen jellegű nagy bravúrok idén meglehetősen távol maradtak, a hétvégén ráadásul ismét bővíthették a szezonbeli fájó vereségeiknek hosszú sorát, mikor Sergio Llull az utolsó másodpercben végezte ki őket a Real elleni nagy rangadón.

Olympiakosz (görög, 18-7) – Galatasaray Odeabank (török, 8-17) (20.00)

Kötelezően elvárható a győzelem az Olympiakosztól a Galatasaray ellen, és ha ezt sikerrel teljesítik a görögök, akkor egy nagyszerű kört tudhatnak majd maguk mögött. A forduló előtt egyaránt egy-egy győzelemmel előttük álló két sztárcsapat közül ugyanis a Real Madrid tegnap már kikapott a Panathinaikosz vendégeként, ezt a meccset követően pedig a CSZKA Moszkva Hangáéknál vizitál, és ott is megvan az esély egy hazai sikerre. A hazai pályán már nyolc meccse veretlen Olympiakoszra egyébként sem jellemző, hogy a maihoz hasonló találkozókat elveszítse saját csarnokában, most ráadásul még a visszavágás vágya is alaposan fűtheti Szpanuliszékat. A Galata ugyanis hazai pályán a szezon egyik legjobb, legélvezetesebb meccsén elkapta a pireusziakat (89-87), akik ennél több pontot ráadásul csak kétszer kaptak az egész szezon során, mint akkor Isztambulban.

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 14-11) – CSZKA Moszkva (orosz, 19-6) (21.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Azt követően, hogy Hanga Ádámék a múlt héten bravúros győzelmet arattak a tavalyi döntős Fenerbahce otthonában, most egy talán még annál is nehezebb feladat elé néznek, hiszen a címvédő CSZKA Moszkva látogat ezúttal a Baskoniához. Minden bizonnyal felesleges is külön kiemelni, hogy mekkora rangadó ez a két tavalyi Final Four-résztvevő – ott azonban nem találkozó – gárda számára, akiknek ráadásul az alapszakasz finiséhez közeledve nagyon nagy szükségük lenne még újabb győzelmekre. A CSZKA számára az alapszakasz első helye a tét, ahogy az előző találkozónál már említettük, a Real tegnap kikapott, így egy esetleges győzelemmel hosszú idő után újra élre állhatnának az oroszok. A Baskonia esetében ennél azért jóval összetettebb a kép, hiszen az 5. és 9. helyek között jóval nagyobb a tülekedés, ott egy-egy győzelem vagy vereség is nagyon sokat számíthat. Hangáék vetélytársai közül ráadásul mindenki, így a Panathinaikosz, a Crvena Zvezda és az Efes is nyert tegnap, ma pedig jó esélye van ugyanerre a Darüssafakának is, így a baszkoknak is égetően kellene a siker, különben ők lehetnek a forduló nagy vesztesei.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Anadolu Efes – Maccabi FOX Tel-Aviv 92-87
Panathinaikosz Superfoods – Real Madrid 88-82
EA7 Emporio Armani Milano – Crvena Zvezda mts 71-78
Brose Baskets Bamberg – Fenerbahce 78-83

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus