Euroliga: Ma a Himki ellen zárják a szezont Hangáék

A Barcelona ma befejezi a csalódást keltő Euroliga-szezonját, méghozzá az előrelépni szándékozó Himki Moszkva ellen.

A Barcelona ma befejezi a csalódást keltő Euroliga-szezonját, méghozzá az előrelépni szándékozó Himki Moszkva ellen. Az oroszok csakúgy, mint az Efest fogadó Baskonia a hatodik helyre hajtanak, a Pana Milánóban helyezhet nyomást a Realra, a CSZKA és a Fener számára viszont már nincs tétje a mai összecsapásaiknak.

 

Alapszakasz, 30. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 23-6) – Crvena Zvezda mts (szerb, 11-18) (19.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A CSZKA Moszkva már hetek óta a biztos alapszakasz-elsőség tudatában lép pályára, ám az oroszok még mindig nem lettek sokkal okosabbak a tekintetben, hogy melyik csapat lesz majd az ellenfelük a két hét múlva kezdődő rájátszásban. Az utolsó fordulóban ugyanis még a Baskonia, a Zalgiris és a városi rivális Himki is végezhet a nyolcadik pozícióban, és legnagyobb eséllyel az utóbbi két csapat közül húzza valaki a rövidebbet és készülhet a CSZKA ellen. Addig is az oroszoknak még le kell tudniuk az utolsó mérkőzésüket, amikor a Crvena Zvezda érkezik hozzájuk vendégségbe. Rodriguezéknek fel kell pörögniük a playoff előtt, hiszen legutóbb a Zalgiris otthonában csúnya vereségbe futottak bele, a rájuk egyébként abszolút nem jellemző módon volt egy nagy rövidzárlatuk, ami 16-0-s, mindent eldöntő rohamot eredményezett az ellenfélnek. Pedig teljes kerettel állt ki arra a meccsre a CSZKA, akiknek ma vissza kellene találniuk a helyes útra a szerbek ellen, nehogy a nagy kényelmesség visszaüssön számukra az első igazán fontos mérkőzésükön.

Fenerbahce Dogus (török, 21-8) – Unicaja Malaga (spanyol, 12-17) (19.15, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A CSZKA Moszkvához hasonlóan a Fenerbahcénak is tét nélküli már az utolsó forduló, hiszen a törökök a Himki legyőzésével, és az Olympiakosz épp a mai ellenfél Malagától elszenvedett vereségével bebiztosították második helyüket és várják ellenfelüket a rájátszásra. Ahogy a nyolcadik, úgy a hetedik helyen is végezhet még bármelyik gárda az előbb említett Zalgiris, Baskonia, Himki trióból, így a címvédő ellenfele is e három gárda közül kerül majd ki. A Fener egyébként jó képet fest így a playoff előtt, az említett Himki elleni sikerüket ráadásul idei legjobbjuk, Jan Vesely nélkül érték el, és így is domináns teljesítményre voltak képesek. A Malaga számára is pozitívan alakultak a dolgok egy héttel korábban, az Olympiakosz elleni fantasztikus, hosszabbításos győzelemmel megvolt számukra a szép búcsú saját közönségük előtt. Idegenben azért rendre gyengébben szoktak teljesíteni az andalúzok, a Fener pedig az általában kevesebb lehetőséget kapó játékosaival is ütőképes tud lenni, így mindenképpen meglepő lenne, ha ezt a meccset elbuknák még abban az esetben is, ha esetleg néhány kulcsemberüket ismét pihentetnék.

AX Armani Exchange Milano (olasz, 10-19) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 18-11) (20.45)

A Panathinaikosz még a harmadik és hatodik helyek között bárhol végezhet, ám a legvalószínűbb forgatókönyv az esetükben az, hogy maradnak a jelenlegi pozíciójukban, az ötödik helyen. Az előrelépéshez ugyanis a saját győzelmükön túl a Real hazai veresége, vagy a Real győzelme esetén az Olympiakosz veresége is kellene nekik holnap a Bamberg ellen, lejjebb pedig akkor csúsznának, ha kikapnának a Milanótól és a Zalgiris nyerne az Olympiakosz otthonában. Egyik sem túl valószínű végkimenetel, ám ettől függetlenül a Pana nyilván mindent elkövet, hogy nyerjen és nyomást helyezzen a Realra, vagyis megtegye, ami tőle telik ebben a helyzetben. Természetesen a görögök a mérkőzés esélyesei, ám a mindenféle teher nélkül játszó Milano is képes kiugró teljesítményre, mint ahogy a múlt héten Bambergben is nyertek, így biztosra semmiképpen sem mehetnek a vendégek, az utóbbi hetekben mutatott koncentrált játékuk kell a sikerhez.

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 16-13) – Anadolu Efes (török, 6-23) (21.00)

A hatos győzelmi sorozatban lévő Baskonia a múlt héten a Maccabi legyőzésével bebiztosította playoff-részvételét, így idén is ott lesznek az utószezonban a baszkok. Sőt, amennyiben ma az esélyeknek megfelelően legyőzik a ligautolsó Efest, úgy a hetediknél rosszabb helyen semmiképpen sem végezhetnek, azaz elkerülnék a CSZKA Moszkvát, akik ellen tavaly is játszaniuk kellett és 0-3 arányban ki is kaptak akkor még Hanga Ádámmal a fedélzeten. Az említett győzelmi széria és a márciusi veretlenség elismeréseképpen Toko Shengeliát választották a hónap MVP-jének, amire maximálisan rá is szolgált a kiváló szezont futó grúz játékos. A mai ellenfél Efes pedig épp ellentétes utat jár be, mint a Baskonia, az egyébként is pocsék szezont futó törökök teljesen szétestek a végére, a legutóbbi nyolc meccsüket elvesztették, és nagy meglepetés lenne, ha a két csapata sorozata ma szakadna meg. Amennyiben egyébként ma nyernek a baszkok, és holnap kikap a Zalgiris Pireuszban, úgy a hatodik helyen zárnak majd a vitoriaiak és a címvédő Fenert is elkerülik.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 10-19) – Himki Moszkva (orosz, 16-13) (21.00)

Hanga Ádám az utóbbi évekkel ellentétben idén nem lesz ott a rájátszásban, csapatával a Himki Moszkva ellen zárja a szezont honfitársunk. Méghozzá reményeik szerint szépen teszik mindezt, és erre minden esélyük meg is van, hiszen mióta tét nélkül játszanak, azóta felszabadult, látványban sem szűkölködő kosárlabdával rukkolnak elő, legutóbb az Efes otthonában például egészen 107 pontig jutottak. A mai ellenfél Himki számára viszont még igencsak van tétje a mai mérkőzésnek, méghozzá az, hogy lehetőség szerint a városi rivális CSZKA-t, és a címvédő Fenert is elkerüljék a negyeddöntőben, akik ellen csúnya vereségekbe futottak bele még hazai pályán is épp az elmúlt két forduló során (73-90, 64-73). Az oroszok számára a lehetséges forgatókönyvek a következők. Amennyiben ma kikapnak Ádáméktól, úgy biztosan a nyolcadik helyen végeznek. Ha nyernek, de szintén nyer a Zalgiris és a Baskonia is, akkor is a nyolcadikak lesznek. Ha nyernek és a Baskonia illetve a Zalgiris is kikap, akkor ők a hatodikak. Ha nyernek, de a Baskonia és a Zalgiris közül csak az egyik kap ki (mindegy melyikük) akkor hetedikek. Bőven van tehát lehetséges végkimenetele e három csapat csatájának, az biztos, hogy Shvedék minden követ megmozgatnak a siker érdekében, ez pedig egy kiváló mérkőzést eredményezhet számunkra.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus