Euroliga: Ma az Udoh nélküli Fenerhez látogatnak Hangáék

Bravúrra készül és idén már másodszor is legyőzné a tavalyi elődöntő visszavágóján az egyre szorultabb helyzetben lévő Baskonia az egyik legjobbja nélkül felálló Fenerbahcét. A CSZKA nem hibázhat a Galata ellen, ha komolyan gondolja az első helyet, ahogy a Pana sem, ha még esélyt akar a négybe jutásra. A Maccabi-Milano és a Barca-Kazany meccseken viszont már csak a becsületükért játszanak a csapatok.

Alapszakasz, 25. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 18-6) – Galatasaray Odeabank (török, 8-16) (18.00)

A múlt héten a Real Madrid ellen aratott nagy győzelmet a Galatasaray, és most a másik élcsapat, a CSZKA Moszkva otthonában igyekeznek bravúrt elérni a törökök. A legutóbbi sikerük után azonban minden bizonnyal az átlagosnál is nehezebb dolguk lesz az Ataman-tanítványoknak, hiszen a címvédő így egészen biztosan nem veszi majd félvállról a sokáig a tabella utolsó helyén kullogó Galatát. A találkozó esélyese tehát egyértelműen az első helyre hajtó CSZKA, egy szoros meccs már nagy szó lenne a törököktől, ám mindettől függetlenül azért nagy tűzijátékra számíthatunk mindkét fél részéről, hiszen a Moszkva mintegy 41, a Galata pedig 40 százalékkal értékesíti a triplákat, azaz a két legjobb kinti dobó csapat néz farkasszemet egymással.

Fenerbahce (török, 16-8) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 13-11) (18.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Alapjaiban határozhatja meg a Fenerbahce-Baskonia mérkőzést Ekpe Udoh kidőlése, hiszen a liga egyik, ha nem a legjobb védője és klasszis centere vállsérülést szenvedett a Darüssafaka elleni hétvégi – győztes – bajnokin, akinek emiatt lehet, hogy nemcsak ezt, hanem még több meccset is ki kell hagynia. Egyébként is a baszkoké a mezőny második legjobban lepattanózó csapata (37-es átlaggal), és ezt az előnyüket Udoh távollétében most még inkább kihasználhatják. A tavalyi Final Four egyik elődöntőjének visszavágóján Hangáék egyébként is tudják, hogy hogyan kell legyőzni az isztambuliakat, hiszen még a hatodik fordulóban a szezon és az elmúlt évek legnagyobb verését mérték a Fenerre (86-52). A tavalyi ezüstérmes újbóli legyőzése azonban még Udoh hiányában is nagyon nagy szó lenne a Baskoniától, akik a legutóbbi hat idegenbeli meccsükből mindössze egyet tudtak megnyerni, és most sem számíthatnak Andrea Bargnani játékára. A győzelem viszont nagyon kellene nekik, hiszen a jövő héten a CSZKA ellen sem lesz könnyebb dolguk, a Darüssafaka pedig szorosan ott lohol a nyakukon a nyolcadik hely mögött.

Zalgiris Kaunas (litván, 10-14) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 14-10) (19.00)

Zajlottak az események a héten a Panathinaikosznál, a görögökkel kapcsolatban negatív és pozitív töltetű hírek is napvilágot láttak. A Zöldek először megszakították Alessandro Gentile kölcsönszerződését a Milanóval, miután az olaszok korábbi csapatkapitánya finoman szólva nem váltotta be a leigazolásához fűzött reményeket. Ezt követően viszont kedden ismét edzésbe állt James Gist, a Pana szíve-lelke még a hetedik fordulóban sérült meg Madridban, most viszont már elutazott csapatával Kaunasba, és lehet, hogy ezen a meccsen vissza is tér a pályára. Az ellen a Zalgiris ellen, akik a múlt héten nagy sanszot hagytak kihasználatlanul, hiszen nem tudták legyőzni a Vesely és Szlukasz nélkül felálló Fenert. Ezzel a playoff-álmaik alábbhagytak a litvánoknak, amit most egy újabb komoly skalp begyűjtésével éleszthetnek újra.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 8-16) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 7-17) (20.05)

Két csalódást keltő szezont futó gárda, a Maccabi és a Milano találkoznak egymással egy teljesen tét nélküli összecsapáson, ahol eldönthetik, hogy melyikük a „kevésbé lúzer” alakulat. A nagy reményekkel indult, ám leszereplő csapatokat ráadásul elképesztő sérüléshullám is sújtja az utóbbi időben, hiszen a Maccabinak kis túlzással a fél csapata nem volt bevethető az előző fordulóban, hiszen Devin Smith, Joe Alexander, Quincy Miller és Andrew Goudelock sem játszottak legutóbb az Olympiakosz ellen, utóbbiról pedig be is jelentették, hogy már nem is fog pályára lépni többet az alapszakaszban. A Milanóban a szezon további részét kihagyó Zoran Dragic mellé Mantas Kalnietis dőlt ki a múlt héten Hangáék ellen, és lehet, hogy őt sem láthatjuk már játszani ebben az Euroliga-idényben, erre a találkozóra pedig betegség miatt Repesa mester sem utazott el Tel-Avivba. Ami az egymás elleni találkozóját illeti a két csapatnak, elvárás egyikük irányába sincs már, mindketten csupán a becsületükért küzdenek, és ebből akár egy nagyszerű, sok pontot hozó összecsapás is kisülhet.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 9-15) – UNICS Kazany (orosz, 7-17) (21.00)

A Barcelona-Kazany összecsapásnak sincs már nagyobb tétje, mint a Maccabi és a Milano mérkőzésének, vérmesebb reményeik ezeknek a csapatoknak sem nagyon lehet már. Az előző találkozónál a saját önbecsülésért való küzdelmet emeltük ki, és ez a katalánok esetében most még hatványozottabban igaz. A Barca-híveknek ugyanis nem mindennapi verést kellett végignézniük egy hete a saját otthonukban, mikor a CSZKA 29-4 arányban mosta fel velük a padlót a több negatív rekordot is megdöntő első negyedben. A két gárda egyébként is csak nagyon ritkán nyer meccset az utóbbi időben, hiszen a Barca a legutóbbi hat alkalomból csak a Milanót tudta legyőzni, a Kazany pedig mint a hét találkozóját elbukta az elmúlt bő másfél hónapban.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus