Euroliga: Ma elkezdődik a rájátszás!

Az idei playoffot CSZKA-Himki moszkvai derbi nyitja, majd jön a legjobban várt Panathinaikosz-Real Madrid párharc első felvonása.

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 1.) – Himki Moszkva (orosz, 8.) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Az idei playoffot moszkvai házi derbi nyitja, amely a CSZKA és a Himki Moszkva jubileumi 100. egymás elleni összecsapása lesz, az Euroliga rájátszásában viszont csak most találkoznak először a városi riválisok. Ez nem meglepő, hiszen a Himki az első alkalommal jutott be ebbe az elit szakaszba, míg a CSZKA immár a 15. Final Four részvételére készül az elmúlt 16 évben. Nemcsak ez utóbbi impozáns statisztika okán, hanem egyébként az erőviszonyokat figyelembe véve is De Colóék ennek a párharcnak az esélyesei. A CSZKA ugyanis közel 90 pontot átlagolva, toronymagasan megnyerte az alapszakaszt, és az elmúlt két szezonban a Fenerbahce volt az egyetlen csapat, aki le tudta győzni őket saját otthonukban. A továbbjutáshoz viszont legalább egy sikerre a Megasport Arenában mindenképpen szüksége lenne a Himkinek, ám alig van egyáltalán olyan szakértő szerte Európában, aki ne 3-0-s különbséggel hozta volna ki a párharc győztesének a CSZKA-t. Az alapszakaszban is oda-vissza verte a tavalyelőtti bajnok a városi „kistestvért”, és most is minden adott a sikerükhöz. Illetve csak majdnem minden, hiszen vádlisérülés miatt a védekezés oszlopa, Kyle Hines az egész párharcot kénytelen lesz kihagyni, ezt pedig kihasználhatja a Himki, akik palánk alatti játékban egyébként nem túl erősek, Hines kidőlése viszont nagy sansz lehet nekik. A figyelem természetesen ezúttal is De Colóra és Shvedre összpontosul egyik illetve másik oldalon, de az elsőszámú „segítőiken”, Rodriguezen és Higginsen, valamint a túloldalon Gillen is nagyon sok múlhat majd.

 

Panathinaikosz Superfoods (görög, 4.) – Real Madrid (spanyol, 5.) (20.15, TV: DIGI Sport 2, csúsztatva 21.10-től)

A Panathinaikosz és a Real Madrid is az első egymás elleni playoff-csatájára készül, ez azonban már jóval meglepőbb, hiszen a rájátszás 2005-ös bevezetése óta ketten együtt összesen 20 párharcot vívtak meg, mégis most találkoznak itt először. A negyedik és az ötödik helyezett sztárcsapatok összecsapása ígérkezik a legjobb párosításnak mind közül, ami során garantáltan kőkemény és magas színvonalú mérkőzéseket láthatunk, melyek mindegyike igazi csemegének ígérkezik. A görög és a spanyol gigász közül a Real tűnik valamivel erősebbnek, a Pana mellett pedig az OAKA elképesztő atmoszférája szól, így előzetesen 50-50% esélyt adnánk mindkettejüknek, egy-egy végjáték dönthet a Final Fourban való szereplés sorsáról. Az első meccsnek így rögtön kiemelt jelentősége lehet, nagyon nem mindegy, hogy melyiküknek kell hátrányból, főleg a Pana esetében pályahátrányból folytatnia a sorozatot. A Real páratlanul szerencsétlen szériája a negyeddöntőben is tovább folytatódik a sérülésekkel, hiszen hiába volt rá korábban némi esély, Sergio Llull az első két athéni meccsen legalábbis még biztosan nem kezdi el a szezont ACL-szakadása után, sőt a másik irányító, Facundo Campazzo is kidőlt szintén térdproblémával, ő biztosan nem játszik az egész párharcban. A világ szeme így ismét Luka Doncicon van, a szlovén szupertininek újra nagyot kellene alkotnia csapata sikeréhez. Szintén kiemelten fontos szerepük lesz a Real centereinek, az Ayon-Randolph-Tavares-Reyes-Thompkins sornak ki kell használnia fölényét a Pana magasemberei ellen, ha ezt nem teszik meg, úgy nem valószínű, hogy nyerni tud a madridi gárda. A túloldalon ugyanis a szezon során pontból és lepattanóból összesen 10 dupla-duplát szállító Calathes mesterien vezényli a Pana támadásait, a két MVP-kandidáns, Doncic és az ő csatája igazi csemegének ígérkezik.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A rájátszás párosításai:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus