Euroliga: Ma Fener-Zalgiris és CSZKA-Real elődöntők

Ma késő délután kezdetét veszi a belgrádi Final Four, ahol először a címvédő csap össze a szezon meglepetéscsapatával, majd a két leglátványosabban játszó sztárcsapat néz farkasszemet egymással.

Elődöntők

Fenerbahce Dogus (török, 2.) – Zalgiris Kaunas (litván, 6.) (18.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A hétvégi első mérkőzésen a hazájába visszatérő Zseljko Obradovics, és az edzőlegendával még a Panathinaikosznál játékosként Euroligát nyerő Sarunas Jasikevicius csapatai, a Fenerbahce és a Zalgiris találkoznak egymással, hogy eldöntsék melyikük jut be elsőként a vasárnapi fináléba. Ennek a meccsnek előzetesen a legpikánsabb sztorija egyértelműen a két vezetőedző összecsapása lesz, hiszen Obradovics kilenc Euroliga-győzelme öt különböző csapattal önmagáért beszél, mint ahogy a trénerként mindössze a harmadik évét taposó Saras idei produkciója is, aki a nagyjából második legkisebb költségvetésű litvánokat általános elképedésre egészen a Final Fourig repítette. A Zalgiris játékosai azonban aligha elégszenek meg az alapszakasz hatodik helyével, majd a rájátszásban az Olympiakosz 3-1-es legyőzésével, ahogy többen is nyilatkozták közülük, nem csak nézelődni jöttek Belgrádba. Most van itt ugyanis az esély számukra, legközelebb ki tudja mikor jutnak el ilyen magasságokba.

Az ellenfelük viszont a tavalyi bajnok lesz, a minden bizonnyal most is hibátlanul felkészített Fenerbahce játékosainak többsége pontosan tudja mi kell a végső sikerhez, Veselyék mellett pedig például Nicolo Melli és Brad Wanamaker is remek játékosok és éhesek az első trófeájukra. Ha már Vesely, akkor az élete talán legjobb szezonját futó cseh center párharca kulcsfontosságú lehet Brandon Davies ellen, aki pedig az említett Olympiakosz elleni párharc legjobb Zalgiris-játékosa volt és az áprilisi MVP-címet is kiérdemelte, az ő csatájukat érdemes lesz külön is figyelni. Az esélyek „természetesen” ezúttal is a kaunasiak ellen szólnak, ám erre már annyiszor rácáfoltak a szezon során a litvánok, hogy lassan már a döntőbe jutásukon sem csodálkoznánk. Az alapszakaszban egyébként egymás otthonában tudott nyerni a két gárda, ám ezekből a meccsekből kiindulni felesleges, a két csapat közül az jöhet ki ma győztesen, aki a rá jellemző kemény védekezést ezúttal is érvényesíteni tudja a másik kárára.

 

CSZKA Moszkva (orosz, 1.) – Real Madrid (spanyol, 5.) (21.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A Fener-Zalgiris mérkőzés után minden bizonnyal egy teljesen más típusú összecsapást láthatunk, hiszen a két óramű pontossággal működő kőkemény gárda után két improvizatívabb, az egyéni képességeknek sokkal inkább teret engedő sztárcsapat, a CSZKA Moszkva és a Real Madrid találkoznak egymással. A mérkőzés kihagyhatatlan csemege lesz az európai kosárlabda szerelmesei számára, hiszen a fentieket alátámasztandó a két legjobb támadócsapatról beszélünk, a CSZKA 89,2, a Real pedig 85,7 pontot átlagoltak eddig. A mindig a végső győzelemre törő spanyol és orosz gigász tavaly egyaránt kikapott az elődöntőben, és csalódást jelentő módon „csak” a harmadik helyért játszhattak egymással. Az egyiküknek idén is ez a sors jut, a másik viszont a fináléba kerül, és ezért mindkét fél minden követ megmozgat majd.

A győztesre tippelni szinte lehetetlen, lényegében 50-50% az esélyük mindkettejüknek, ám ha mégis muszáj lenne választani közülük, akkor mi talán inkább a Realra adnánk a voksunkat. Mégpedig azért, mert a spanyoloknak a Pana elleni negyeddöntő során elképesztően keményen, sokszor önmagukat is legyőzve kell küzdeniük a győzelmekért, ez pedig egy igazán egységes, a korábbiaknál is ütőképesebb csapattá kovácsolta őket. A két gárda egyébként immár teljes erejével, korábban sérült játékosaikkal kiegészülve készülhettek erre a hétvégére. A CSZKA-ba ugyanis visszatér a rájátszást egyaránt szinte teljes egészében kihagyó Nando De Colo és Kyle Hines, az előbbi a támadójáték, utóbbi pedig a védelem legfőbb oszlopa, így természetesen ma is kulcsszerepük lehet, csakúgy, mint a korábbi csapatuk ellen játszó Sergio Rodrigueznek és Othello Hunternek is. A Realban már a playoff során játékra jelentkezett a tavalyi MVP Sergio Llull, aki azóta még inkább formába lendülhetett a súlyos, nyolc hónapos sérülése után, ő és Luka Doncic De Colóékhoz hasonlóan szintén bármikor lehetnek a mérleg nyelve. Nekünk pedig nincs más dolgunk tehát, mint hátradőlni és élvezni ezt a csúcsrangadót.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus