Euroliga: Ma Pana-Real, azaz Calathes-Doncic párharc

Ma négy, egyaránt 5-3-mal álló élcsapat is farkasszemet néz egymással, hiszen először a címvédő Fener fogadja a kissé megtorpant Himkit, majd a forduló csúcsrangadóján a Pana látja vendégül a Realt, ahol a két bombaformában lévő irányító, Nick Calathes és Luka Doncic csatája külön csemege lesz. A CSZKA javítani szeretne, aminek ismét a Malaga ihatja meg a levét.

Alapszakasz, 9. forduló

Fenerbahce Dogus (török, 5-3) – Himki Moszkva (orosz, 5-3) (18.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Bár a Fenerbahce és a Himki Moszkva is ugyanúgy 5-3-as mérleggel várja az egymás elleni összecsapást, a két gárda azért meglehetősen más szájízzel készül erre a találkozóra. A címvédő Fener számára mozgalmasabban nem is alakulhatott volna a múlt hét, hiszen előbb a másik tavalyi döntős Olympiakosszal, majd a tavalyelőtti győztes CSZKA Moszkvával vívtak egyaránt hosszabbításba torkolló nagy rangadókat. Ezek felemás eredménnyel végződtek, hiszen a görögöktől odahaza végül kikaptak, a szinte bevehetetlen Megasport Arenából viszont győztesen távoztak egy lélekemelő utolsó utáni pöcivel, ráadásul a mutatott játék képével sem lehetett elégedetlen Obradovics mester, így ennek a dupla fordulónak a megítélése egyértelműen pozitív lehet a törökök szempontjából. Nem úgy a Himki részéről, hiszen a szezont parádésan kezdő oroszok előbb a Panától kaptak nagy verést, majd odahaza a Maccabitól is kikaptak. Előbbin ráadásul mindössze 65, utóbbin pedig 69 pontra volt képes az addig kifogástalanul működő, Shved-vezette támadógépezet. Akad tehát bőven javítanivalója Barcokasz mesternek a Himki játékán, így a tabellán elfoglalt holtversenyes helyezés ide vagy oda, ezen a meccsen a Fener a favorit.

Panathinaikosz Superfoods (görög, 5-3) – Real Madrid (spanyol, 5-3) (20.00)

A két fellegvár, a Panathinaikosz és a Real Madrid összecsapásán két tradicionálisan erős gárda méri össze erejét, akik a Fenerhez és a Himkihez hasonlóan szintén 5-3-mal állnak. Ezen túl ezt a derbit ki lehet hegyezni Xavi Pascual és Pablo Laso, illetve Nick Calathes és Luka Doncic különcsatáira is. Pascual a Pana jelenlegi és a Barca egykori trénereként már számtalanszor meccselt Laso ellen, ők aligha tudnak különösebb meglepetést tartogatni a másik számára. Nem úgy Doncic és Calathes, a két irányító ugyanis bombaformában várja az egymás elleni fellépést, ami a szezon egyik legpikánsabb párharcnak ígérkezik. Mindketten remekelnek már hetek óta, csapataik egyértelműen legmeghatározóbb játékosainak számítanak, illetve szintén közös bennük, hogy a legutóbbi meccseiken épphogy lemaradtak a tripla-dupláról, Calathes 42 indexponttal és egy meccsnyerő triplával jelentkezett, Doncic pedig 28 indexponttal vezette 32 pontos diadalra csapatát. A Real ettől függetlenül azért nincs túl jó passzban, hárommeccses vereségsorozatot – közte egy rekordnak számtó 30 pontos zakót – törtek meg legutóbb a Malaga ellen, és a most már szokásosnak számító Llull, Ayon, Kuzmics trió mellé Anthony Randolph sem lesz ma még bevethető. Így inkább talán a Pana győzelmére fogadnánk, ha muszáj volna, a görögök ráadásul nagyon bele is lendültek, a legutóbbi három meccsüket egyaránt megnyerték, és bár Calathes az elsőszámú vezér, de a 12-es keretük mindegyik tagja hozzá tud tenni a csapat teljesítményéhez valami pluszt.

Unicaja Malaga (spanyol, 3-5) – CSZKA Moszkva (orosz, 6-1) (20.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Nincs irigylésre méltó helyzetben a Malaga, hiszen egy feltüzelt CSZKA Moszkva érkezik Andalúziába, ami sosem jó hír az ellenfelek számára. Az oroszok ugyanis hosszabbításban, az utolsó utáni pillanatban kikaptak legutóbb a Fener elleni szuperrangadón, és nem megszokott dolog, hogy egymás után kétszer is kapituláljanak, aminek elkerüléséért nyilván mindent elkövetnek ezúttal is. Más szemszögből vizsgálva már a hosszabbítás kiharcolása is nagy tett volt a CSZKA-tól, hiszen a moszkvaiak már 18 pontos hátrányban is voltak az első félidőben, és a végén sem nekik állt a zászló, -7-ről kapaszkodtak vissza a végjátékban is. A Malaga a múlt héten már belefutott egy hasonló „sebzett vadba”, hiszen akkor a Real történelmi, 30 pontos vereségből érkezett az egymás elleni meccsükre, és nem is volt köszönet ebben a Plaza-tanítványok számára (89-57). Ezen a meccsen tehát egyértelműen a CSZKA a favorit, még úgy is, hogy idegenben játszanak, elég csak a két csapat támadójátéka közti különbséget figyelembe venni, amiről a dobott átlagpontok száma (69,8-87,1) is tökéletes képet fest.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Zalgiris Kaunas – Anadolu Efes 91-83
Brose Bamberg – Valencia Basket 83-82
AX Armani Exchange Milano – Olympiakosz 85-86
Crvena Zvezda mts – Baskonia Vitoria Gasteiz 81-85
FC Barcelona Lassa – Maccabi FOX Tel-Aviv 89-67

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus