Euroliga: Ma Pana-Zalgiris derbi az elitben maradásért

A Panathinaikosz és a Zalgiris az első négybe, a Malaga és a Baskonia pedig a rájátszásba jutás szempontjából játszik nagyon fontos rangadót egymással. A Real egyértelmű favoritként fogadja az Efest.

Alapszakasz, 20. forduló

Panathinaikosz Superfoods (görög, 12-7) – Zalgiris Kaunas (litván, 12-7) (20.15)

A legjobb négy közé jutás szempontjából egy nagyon fontos egymás elleni mérkőzés vár a Panathinaikoszra és a Zalgirisre. A roppant zsúfolt felsőházban ugyanis szemvillanás alatt változhatnak a dolgok, a Pana például a Fener és a CSZKA ellen elbukott két rangadója után rögtön lecsúszott a másodikról az ötödik helyre. Nagyon kemény, nehezen feldolgozható vereségek voltak ezek az athéniak számára, hiszen az utolsó percben még mindkét meccsen győzelmi esélyük volt, mégis kapitulálniuk kellett nagy riválisaikkal szemben. A CSZKA ellen ráadásul a hazai veretlenségük is odalett, ami után nem engedhetik meg maguknak, hogy újra kikapjanak az OAKA-ban. A Zalgiris ráadásul egyszer már legyőzte a Panát (80-74), és ha ez újra megtörténne, akkor nemcsak a mérlegüket tekintve, hanem egymás elleni összevetésben is jobbak lennének a litvánok. A Zalgiris azon a találkozón egyébként fantasztikusan játszott, és azt a produkciójukat minimum most is hozniuk kellene, hogy megismételjék bravúrjukat. Ezt azonban kapitányuk, Paulius Jankunas nélkül kell megtenniük, aki sorozatban lejátszott kereken 100 meccs után hagy ki ma egy találkozót kisebb sérülés miatt (ezzel a leghosszabb aktív sorozat szakad meg).

Real Madrid (spanyol, 12-7) – Anadolu Efes (török, 5-14) (20.45)

Kötelező a győzelem a Real Madrid számára az Efes ellen, amivel ismét visszatérhet a siker útjára és a legjobb négyben maradhat a királyi alakulat. A Real ugyanis zsinórban hét győztes meccsel a háta mögött legutóbb meglehetősen fásultan játszott, és miután a Baskonia ellen is játszott már a tűzzel, a Malagával szemben már ki is kapott. Az ezen a két meccsen mutatott teljesítmény nem biztos, hogy elég lesz az Efes ellen, a török gárda ugyanis jóval veszélyesebb csapat annál, mint amit a helyezése mutat a tabella legalján. Toney Douglas érkezése óta ráadásul 89 pontot átlagolnak az isztambuliak, akiknek a védekezéssel vannak a legnagyobb problémáik. Így ezúttal is egy sok pontot hozó, Real-győzelemmel végződő találkozóra számítunk.

Unicaja Malaga (spanyol, 8-11) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 8-11) (20.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A playoff-helyen álló csapatok két elsőszámú üldözője, a Malaga és a Baskonia ma egy kiemelten fontos, ha úgy tetszik élet-halál meccset játszik egymással. A spanyol derbi vesztese ugyanis hárommeccses hátrányba is kerülhet a Maccabival szemben, míg a győztes akár egy győzelemre megközelítheti a nyolcadik helyet. Egyik csapat sincs egyébként kirobbanó formában, egy-egy jó időszakukat mindkettejüknél visszaesés követte. A Malaga egy hárommeccses vereségsorozatot szakított meg legutóbb, igaz a Real legyőzése nagy fegyvertény volt az andalúzok számára. A Baskonia ezzel szemben elszalasztotta a madridiak elleni sikert, és a tavalyi négy Final Four-csapat elleni fellépéseket 1-3-mal hozta le, ami még vállalható is lenne az esetükben, ám ezek után egy Milano elleni hazai vereség már nem nagyon fér bele egy rájátszásra hajtó gárdának. A Malaga és a Baskonia egyébként nagyon hasonló játékerőt képviselnek, és nemcsak az Euroligában (8-11), hanem a spanyol bajnokságban (10-7) is ugyanúgy állnak. Már csak emiatt is egy teljesen nyílt ki-ki meccset várunk tőlük, ahol csak a hazai pálya miatt adjuk 51-49%-ra az esélyeket a Malaga javára.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus