Euroliga: Nagy fordítással verte a Fener az Olympiakoszt

A karriercsúcsot dobó Bogdan Bogdanovics főszereplésével a Fenerbahce egy félig már elveszített meccset hozott vissza az Olympiakosz elleni fantasztikus hangulatú rangadón. Az ismét MVP-formában pattogtató Nando De Colo a Maccabi, Ante Tomic pedig a Milano ellen vezette győzelemre csapatát, a Crvena Zvezda pedig a rá jellemző módon tért vissza a győzelem útjára.

Alapszakasz, 23. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 17-6) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 8-15) 93-81

Az ismét tavalyi MVP-formájában tündöklő, 29 pontjával szezoncsúcsot dobó Nando De Colo (29/6 pont, 3 gólpassz) vezérletével végig kézben tartotta és magabiztosan nyerte meg a CSZKA Moszkva a Maccabi elleni derbit. A legjobb pontszerzőjük, Andrew Goudelock nélkül felálló izraelieket ettől függetlenül minden dicséret megilleti, ami erejükből telt azt mind megtették esélyesebb riválisuk otthonában. Sanszuk azonban nem volt a győzelemre, a CSZKA 16-8-cal kezdett, ami után már állandósult az oroszok 10 pont körüli vezetése, a vendégek pedig végig futhattak az eredmény után, mindhiába. De Colo klasszisára ugyanis nem volt ellenszer, mellette pedig a teljesség igénye nélkül a karriercsúcsot jelentő 8 támadólepattanót leszedő Kyle Hines (14 pont, 10 lepattanó) és az ugyanennyi gólpasszt kiosztó Milos Teodoszics (11/9 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) is remekelt a moszkvaiaknál. A Maccabiban Goudelock pontjait Sylven Landesberg (19/6 pont) szépen pótolta a padról beszállva, ám ha már a védekezés nem működött megfelelően, akkor több hasonlóan kiemelkedő teljesítmény kellett volna még nekik támadásban, ez azonban nem történt meg, így nem született meglepetés.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 29/6, Hines 14, Teodoszics 11/9, Kurbanov 10/3
A Maccabi legjobb dobói: Landesberg 19/6, Rudd 14/3, Iverson 12, Smith 11, Segev 10

 

Fenerbahce (török, 15-8) – Olympiakosz (görög, 16-7) 67-64

Pontosan olyan késhegyre menő, fantasztikus hangulatú, kőkemény rangadót játszott egymással a Fenerbahce és az Olympiakosz, mint amire számítani lehetett a mérkőzést megelőzően. A 11 pontos negyedik negyedbeli hátrányát ledolgozva aztán végül a Fener nyerte meg ezt a roppant fontos derbit, amivel a törökök egymeccsnyi távolságra közelítették meg a görögöket (az egymás elleni eredmény viszont továbbra is az Olympiakosznak kedvez, mivel ők 9 ponttal nyertek otthon). A meccsen minden labdabirtoklásért óriási harc folyt, amiből az első három negyedben hol az egyik, hol pedig a másik csapat jött ki jobban. A harmadik játékrész végén aztán a Vaszilisz Szpanulisz nélkül játszó Olympiakosz vezetett egy 14-2-es rohamot, majd a negyedik negyed elején már 47-58 volt az állás, ez a különbség meglehetősen tetemesnek számított ezen a kevés pontot hozó összecsapáson. A fanatikus isztambuli közönség azonban minden korábbinál fergetegesebb buzdításba kezdett, ami a helyi kedvenceket is még nagyobb erőbedobásra ösztönözte. A karriercsúcsot dobó Bogdan Bogdanovics (27/9 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) és a szintén nagyszerűen játszó Luigi Datome (17/9 pont, 6 lepattanó) vezetésével nagy hajrába kezdett a Fener, 15 megválaszolatlan pontot szerezve meg tudták fordítani a mérkőzést, ami után már nem adták ki a vezetést a kezeik közül. Az Olympiakoszban az első negyedben már 11 pontnál járó Erick Green (17/3 pont) és Kosztasz Papanikolau (13/9 pont, 8 lepattanó) játszottak a legjobban.

A Fenerbahce legjobb dobói: Bogdanovics 27/9, Datome 17/9
Az Olympiakosz legjobb dobói: Green 17/3, Papanikolau 13/9, Printezisz 10/3

 

Crvena Zvezda mts (szerb, 13-10) – Galatasaray Odeabank (török, 7-16) 77-58

Meggyőző teljesítménnyel tért vissza a győzelem útjára a Crvena Zvezda a Galatasaray ellen, ez a siker pedig a szerbek playoffba jutásához egy igazán fontos mérföldkő volt. Ahogy már oly sokszor láthattuk tőlük, a Zvezda fojtogató védekezéssel helyezett nyomást a törökökre, ami megoldhatatlan feladat elé állította a végig esélytelen vendégeket. A belgrádiaknál ráadásul támadásban is mindig volt valaki, aki hátára vette volna csapatát, ebben a hibátlan triplázással karriercsúcsot döntő Branko Lazics (17/15 pont, 6/6 mezőnyből), a január havi MVP-díját a meccs előtt átvevő Ognjen Kuzmics (16 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) és a korábbi csapata ellen bizonyítani akaró Deon Thompson (10 pont, 6 lepattanó) is főszerepet vállalt. A Galatában ezzel szemben csak Vladimir Micov (11/6 pont) jutott el 10 pont fölé, így nem csoda, hogy végül mindössze 58 pontig jutott az egyébként a jó támadójátékáról híres Ataman-legénység.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Lazics 17/15, Kuzmics 16, Szimonovics 12, Jenkins 11/6
A Galatasaray legjobb dobója: Micov 11/6

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 7-16) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 9-14) 78-83

Krunoslav Simon hiányában is jól kezdett, ám aztán nagy leolvadást mutatott be a Milano a Barcelona ellen, így a katalánok kisebb-nagyobb meglepetésre november óta először győzni tudtak idegenben és igen értékes két ponttal gazdagodtak. A kiegyenlített első negyed után a Milano robbantott a másodikban, kiegyensúlyozott csapatjátékot bemutatva 45-30-as előnybe kerültek a hazaiak. A Barca azonban az idén már többször látottakkal ellentétben ezúttal nem esett szét, és a megállíthatatlan Ante Tomic (19 pont, 9 lepattanó, 12/9 mezőnyből) vezérletével egy egészen elképesztő, 22-2-es rohanással fordítottak. A vezér nélküli Milano nem is tudott erre már érdemben válaszolni, így a Barca magabiztosan őrizte előnyét egészen a végső dudaszóig. Tomic mellett Petteri Koponen (16/6 pont) újfent biztos pont volt a katalánoknál, ahogy Szasa Vezenkov (13/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) is szinte csak jó megmozdulásokkal vétette magát észre.

A Milano legjobb dobói: Abass 14/6, Cinciarini 11, Kalnietis, Macsvan 10/6-10/6
A Barcelona legjobb dobói: Tomic 19, Koponen 16/9, Vezenkov 13/6, Rice 10/3

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus