Euroliga: Nagyon beindult az Efes, Milano, Himki trió

Az egyaránt 4-1-gyel rajtoló három csapat új színt hoz az Euroliga palettájára – Shvedék 100 pont fölé jutva a hajrában robogtak át a Panán – a Milanóba Nedovics is visszatért, rögtön kulcsfontosságú triplákkal – az Efest most éppen Micics klasszisa vezette sikerre a Zvezda felett – az ASVEL a Baskoniát is elkapta az Astroballe-ban

Alapszakasz, 5. forduló

Himki Moszkva (orosz, 4-1) – Panathinaikosz OPAP (görög, 2-3) 103-86

Három negyeden keresztül abszolút kiegyenlített, remek meccset játszott egymással a Himki Moszkva és a Panathinaikosz, a görögök azonban nem tudták tartani a lépést a hajrában vendéglátóikkal, a nagyszerűen játszó oroszok átrobogtak rajtuk. A hazaiak egy 10-2-es futással nyitották, majd egy 16-4-es rohammal zárták a negyedik negyedet és összességében 15 triplát elsüllyesztve végezték ki a Panát. A Himki eddig tökéletesen igazolja azt, amit a holtszezon után vártunk tőlük, azaz a roppant mély keretükkel 40 percen keresztül képesek nagy tempót diktálni, és már nemcsak a liga egyik leglátványosabban játszó csapatának számítanak, hanem az eredményesség terén is óriásit léptek előre az előző szezonokhoz képest. Alexej Shved (26/6 pont, 7 gólpassz, 3 lepattanó) ezúttal is vitte a showt, de rajta kívül még öten dobtak 10 pont felett, a teljesség igénye nélkül Janis Timma (16/12 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és a dupla-duplázó Jeremy Evans (10 pont, 11 lepattanó) is egészen sokoldalúan játszott.

A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 26/6, Timma 16/12, Jerebko 14/6, Booker 13/6, Bertans 12/9, Evans 10
A Panathinaikosz legjobb dobói: Fredette 16/9, Calathes 10/3, Thomas 10

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

Anadolu Efes (török, 4-1) – Crvena Zvezda mts (szerb, 1-4) 85-70

Az ismét pazarul játszó Vaszilije Micics (26/12 pont, 5 gólpassz) vezérletével könnyedén nyert az Efes a Crvena Zvezda ellen, a törökök a Hanga Ádáméktól a szezonnyitón elszenvedett vereségük után sorozatban a negyedik meccsüket nyerték meg. A tavalyi ezüstérmes lényegében az első negyedben eldöntötte a találkozót (21-9), ami után hiába vette át 49-51-nél – a meccsen először és utoljára – a vezetést egy 20-2-es masszív rohamnak köszönhetően a szépen küzdő Zvezda, az Efes erre egyből reagálni tudott. Micicsék 10 megválaszolatlan ponttal feleltek, ismét elhúztak és többé már nem engedték közel magukhoz a szerbeket.

Az Efes legjobb dobói: Micics 26/12, Larkin 13/6, Simon 11/9, Dunston 10
A Crvena Zvezda legjobb dobói: L. Brown 18/3, Lazics 9/3

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

ALBA Berlin (német, 1-4) – AX Armani Exchange Olimpia Milano (olasz, 4-1) 78-81

Nem volt éppenséggel sétagalopp, ám végül Berlinből is győztesen távozott a Milano, így ők is 4-1-gyel állnak az élmezőnyben és rájuk is igaz, amit fentebb a Himkivel és az Efesszel kapcsolatban említettünk. A vesztes rajt után az olaszok is zsinórban négy győzelemnél tartanak, és miután a múlt héten Arturas Gudaitis, most pedig Nemanja Nedovics (12/12 pont) is visszatért hozzájuk hosszú sérülése után, így egyre komolyabb, meghatározóbb erőnek számítanak ők is. Az Olimpia első és második félidejét össze sem lehet hasonlítani egymással, hiszen míg az elsőben összesen 26 pontot bírt összehozni az Armani-csapat, addig ennél külön-külön a harmadik és negyedik negyedben is többet termeltek (27-et illetve 28-at). Így nem meglepő, hogy az első három negyedben sokkal inkább az ALBA vezetett, de aztán átszakadt a gát a Milanónál, a visszatérő Nedovics bevágott három triplát, majd az utolsó percre Sergio Rodriguez (17/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) is tartogatott még 8 pontot, így hozta a győzelmet a vendégcsapat. 

Az ALBA Berlin legjobb dobói: Siva 20/9, Giedraitis 18/12
A Milano legjobb dobói: Rodriguez 17/6, Scola 14, Nedovics 12/12

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

LDLC ASVEL Villeurbanne (francia, 3-2) – KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz (spanyol, 2-3) 66-63

A legutóbbi két idegenbeli meccsén eléggé esélytelen volt az ASVEL, ám az Astroballe-ba visszatérve az Olympiakosz és a Panathinaikosz után a Baskoniát is meg tudta lepni Tony Parker csapata. Pedig jól kezdett a vitoriai gárda (2-11), akik az ekkor megszerzett vezetésüket három negyeden keresztül tartani is tudták, ettől pedig talán egy kicsit ki is engedtek, ami korainak bizonyult. Az ASVEL ismét nagy szívvel játszott és egy 12-2-es rohammal fordított. A végjátékban aztán meglehetősen szürreális volt látni, ahogy szemből palánkos triplák hullottak, illetve az egyébként a mezőny legjobbja, Tonye Jekiri (16 pont, 11 lepattanó) alig tudja átlépni a félpályát a fáradtságtól és az első jó után dob egy szinte homály büntetőt, vagy éppen Luca Vildoza próbálja megnyerni a meccset csapatának esélytelenebbnél esélytelenebb dobásokkal. Így vagy úgy, a meccset végül behúzta az ASVEL, amiért a 3-2-es kezdésükkel együtt csak kalapemelés jár nekik, ezt nem sokan várták volna a szezon előtt tőlük.

Az ASVEL legjobb dobói: Jekiri 16, Bako 11, Diot 10/6
A Baskonia legjobb dobói: Shengelia 17, Fall 11

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus