Euroliga: Obradovics ma visszatér Athénba

Az Euroliga harmadik fordulójának mai egyetlen TV-s meccsén a Zalgiris Efes elleni vendégjátékát nézhetjük meg. Remélhetőleg jó meccset láthatunk majd, viszont a játéknap rangadója a Pana-Fener derbi lesz, ahol Zseljko Obradovics mester visszatér korábbi nagy sikerei helyszínére. A Maccabira Berlinben, a Valenciára pedig Belgrádban vár kemény csata, az A-csoportban viszont a Kazanynak és a Realnak nyernie kell. Lássuk, mit érdemes tudni az egyes párharcokról!

Alapszakasz, 3. forduló

A-csoport

UNICS Kazany (orosz, 0-2) – Dinamo Sassari (olasz, 0-2) (17.00)

A Kazany és a Sassari is két vereséggel kezdte a szezont, ráadásul mindkét csapat bukott már el minimális különbséggel meccset. Így most már egyre égetőbb számukra elkezdeni a győzelmek gyűjtögetését, a papírforma viszont most egyértelműen a Kazany sikerét jósolja. Az oroszok „letudták” a Real és az Efes elleni meccseket, így most jönnek a gyengébb ellenfelek számukra, a Sassari elleni hazai meccsnél mindenesetre várhatóan ebben a szezonban nem nagyon lesz – legalábbis papíron – könnyebb dolguk. A Real ellen főként a második félidőben mutatott bíztató dolgokat a Kazany, egy magabiztos győzelem pedig helyre tehetné a Sergio Llull utolsó másodperces, győztes dobása által megtépázott önbizalmukat.

 

Anadolu Efes (török, 2-0) – Zalgiris Kaunas (litván, 1-1) (18.30, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A játéknap egyetlen TV-s meccse az Efes és a Zalgiris csatája lesz, ami reményeink szerint tartogat majd bőven izgalmakat, hiszen két forduló után mindkét csapat megítélése abszolút pozitív. Igaz az Efes kerete alapján ez kevésbé meglepő, de talán a vártnál is jobban halad Dusan Ivkovics mester Krsztics, Draper, Saric és a többiek csapattá gyúrásában, az eddigi nagy magabiztosság mindenesetre erről árulkodik. A törökök uralták a Kazany és a Sassari elleni meccseiket, a mostani ellenfél, a Zalgiris pedig alaposan megnehezítette a Real dolgát Madridban, a Novgorodot viszont parádézva ütötte ki. A tehetséges fiatalok és tanárian játszó „öregek” nagyszerűen védekező elegyére építő litvánok nagyon kellemetlen ellenfelek, így az esélyesebb, ám a hétvégén megsérülő Dario Saric nélkül felálló Efes otthonában is alaposan megnehezíthetik riválisuk dolgát.

 

Real Madrid (spanyol, 2-0) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-1) (21.00)

A csütörtöki meccsek közül a Real Madrid és a Nyizsnyij Novgorod ütközete tűnik előzetesen a legsimábbnak. Az oroszok hatalmas pofonba szaladtak bele Kaunasban a múlt héten, és ezúttal sem számíthatnak sok jóra a minden poszton legalább két klasszist bevetni képes királyiak ellen. A Real eddig még nem az igazi, az említett sok jó játékos rotációjának, és a csapaton belüli egyensúlynak a kialakítása egyelőre nehezen megy Pablo Lasónak és edzői stábjának. Ettől függetlenül nem kérdés, hogy minden hiba ellenére sokkal jobb csapata van a madridiaknak, akik a kazanyi végjátéknak köszönhetően talán még inkább összerázódtak. A Novgorod helyzetét ráadásul tovább nehezíti, hogy kiváló irányítójuk, Tarence Kinsey kihagyja a mérkőzést, ezt is figyelembe véve csodaszámba menne egy esetleges vendéggyőzelem.

 

B-csoport

ALBA Berlin (német, 0-2) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 1-1) (20.15)

Ha valamikor, akkor most minden esélye megvan az ALBA Berlinnek arra, hogy elkapja a címvédő Maccabit. Persze csak akkor, ha túl tudták tenni magukat a hazaiak a múlt heti, Malaga elleni vereségen. Akkor nagyon összeszedetten játszottak a németek, sokáig vezettek is, viszont a dudaszó pillanatában kapott Vasziliadisz-tripla sokkolta őket. A Macabbinak ellenben esélyes sem volt a szoros meccsre Moszkvában, a CSZKA feltörölte a padlót Szkorcanitiszékkal. Devin Smith visszatár ugyan a parkettre Berlinben, viszont egyelőre ez a Maccabi nagyon sebezhetőnek tűnik, így ebben a meccsben alaposan benne van a meglepetés, már ha jelen helyzetben egy ALBA siker annak számítana.

 

C-csoport

Panathinaikosz (görög, 1-1) – Fenerbahce Ülker (török, 2-0) (20.30)

A Pana-Fener ütközet pikantériáját természetesen Zseljko Obradovics visszatérése jelenti, hiszen a szerb mester 13 Athénban töltött éve alatt 5-ször is megnyerte az Euroligát a Zöldekkel. A tavalyi, első látogatáskor Diamantidiszék nyerni tudtak, idén viszont a Fener kerete felfrissült, a görögök pedig egyértelműen gyengültek. Az OAKA fanatikusai előtt azonban mindig kettőzött erővel küzdenek a hazai játékosok, így minden csapatnak nagyon meg kell szenvednie itt a győzelemért. A Pana ráadásul helyenként nagyon jól játszott Münchenben, a vereség ellenére abból a meccsből sok mindent át lehet menteni a folytatásra. Szoros meccset várunk ettől a derbitől, amit a végén a jobban koncentráló, a másik hibáját sokkal inkább kihasználó csapat nyerhet meg. A görögöknek nagyon kell figyelniük az előző héten 

 

D-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 1-1) – Valencia Basket (spanyol, 0-2) (19.00)

A Valenciára az Olympiakosz és a Galatasaray után egy újabb kőkemény ellenfél vár a Zvezda személyében. Ráadásul Belgrádban kell fellépniük a spanyoloknak, talán mondani sem kell, hogy milyen egyedi hangulat uralkodik a Kombank Arenában, ahol még a legbiztosabb kezek is megremegnek. A Valenciáról eddig a magabiztosság a legkevésbé sem mondható el, a hispánok alapos leckét kaptak az Euroliga elit szintjéről az első két játékhéten. Bojan Dubljevics várható visszatérése mindenképpen sokat dob a vendégek esélyein, de a 222 centis óriással, Boban Marjanoviccsal kezdeniük kell valamit a palánkok alatt. Liscsukék palánk alatti szekciója Dubljeviccsel kiegészülve azért alkalmas lehet erre a feladatra, ahogy a kisemberek közül is többen tudják fárasztani Marcus Williamst. Az idei Zvezda ellen az amerikai karmester kordában tartása a kulcs, amennyiben ezt meg tudja oldani a Valencia, úgy lehet esélye Belgrádban.


Élőképes stremek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus