Euroliga: Olympiakosz-Panathinaikosz örökrangadó jön ma

A két ősi rivális görög csapat rangadóján kívül a forduló többi meccsét is élőben közvetíti a DIGI Sport. A címvédő Fener a jó formába lendült Bamberghez látogat, a Himki Moszkva a Baskonia ellen folytatná remeklését, illetve lesz még egy Malaga-Zvezda mérkőzés is.

Alapszakasz, 6. forduló

Himki Moszkva (orosz, 4-1) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 1-4) (18.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Két, a legutóbbi fordulóban hatalmas pozitív érzelmi töltést kapó csapat, a Himki Moszkva és a Baskonia most egymás ellen lépnek pályára. Az oroszok madridi győzelme és a baszkok első idei sikere persze nem ugyanaz a kategória, ám míg a Himki a Real idegenbeli legyőzése után bizonyította, hogy helye van a legjobbak legjobbjai között, addig a Baskonia megszabadulhatott béklyóitól, hiszen saját árnyékukat átlépve arattak remek győzelmet a Pana ellen a vitoriaiak. Hanga tavalyi csapata ugyanis egy nem mindennapi végjátékot nyert meg, több fordulat után, egy utolsó másodperces Beaubois-kosárnak köszönhetően örülhetett a Baskonia, akiknél így régi-új edzőjük, Pedro Martinez győzelemmel debütált a kispadon. A baszkok ráadásul szintén egyetlen ponttal a Malagát is legyőzték a hétvégén a spanyol bajnokságban, úgy tűnik tehát, hogy Martinez új impulzusokat tudott adni a csapatnak, akik így elindulhatnak felfelé a kezdeti nehézségek után. Ennek a meccsnek ettől függetlenül is a Himki az esélyese, akik egy újabb sikerrel tehetik igazán értékessé madridi diadalukat.

Olympiakosz (görög, 4-1) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 2-3) (20.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A hatodik fordulóig kellett csak várni az idei első athéni derbire, aminek jelentőségét nem kell ecsetelni a két csapat szimpatizánsain túl az európai kosárbarátok számára sem. A két ősi rivális csatája mindig kuriózum, álljanak is bárhol a tabellán az adott pillanatban. Ebben az esetben ráadásul mindketten egy-egy nehéz vereséget igyekszenek kijavítani, hiszen a Pana a fentebb említett módon egy félig már zsebben lévő meccset veszített el a Baskonia ellen, az Olympiakosznak pedig meglepetésre esélye sem volt Barcelonában Hangáékkal szemben. Ám míg Printeziszéknek ez volt az első vereségük a szezonban, addig a Panának most már jóval több veszítenivalója van, egy vereség után ugyanis a 2-4-es kezdés nagyon nem nézne ki jól számukra. Az idei első találkozójukat egyébként a Pana nyerte még a görög bajnokság első fordulójában, szintén a Béke és Barátságban. Ahogy akkor, úgy most sem fog még játszani Vaszilisz Szpanulisz, akinek szezonbeli debütálása így továbbra is várat magára. Elmarad tehát a két kiváló görög karmester, Billy és Nick Calathes csatája, utóbbi Nikosz Pappasszal együtt pedig nagyszerű formában is van a Panában. Ha melléjük Singletonék is jó teljesítménnyel rukkolnak elő a palánk alatt eddig meglehetősen labilis Zöldeknél, és meg tudják fékezni az Olympiakoszban a Milutinov-Printezisz belső duót, akkor megismételhetik a néhány héttel korábbi eredményt, ellenkező esetben viszont Szferopuloszék alighanem felőrlik őket.

Brose Bamberg (német, 3-2) – Fenerbahce Dogus (török, 3-2) (20.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Két jó formában lévő csapat, az egyaránt 3-2-es mérleggel álló Bamberg és Fenerbahce találkoznak egymással Németországban. A címvédő kerete persze szinte összehasonlíthatatlanul erősebb és mélyebb a németekénél, a két csapat mégis ugyanúgy áll öt forduló után. Erre az első két kör után nem sok esélyt adtunk volna, a Bamberg viszont lassú kezdése után az utolsó három meccsét egyaránt megnyerte, méghozzá úgy, hogy a velük hasonló erőt képviselő Baskonia, Malaga és Zvezda elleni találkozójukat is uralni tudták. Ismét valami nagy dolog van tehát épülőben Andrea Trinchieri kezei alatt, aki rendre erőn felüli teljesítményre tudja vezetni fiait. Nem kérdés, hogy mekkora bravúr lenne a Fener legyőzése is, akiknek színeiben a tavaly még a németek sikereiért küzdő Nicolo Melli, illetve a tavalyelőtti kedvenc, Brad Wanamaker is jó ismerősként tér vissza Bambergbe. A másik részről pedig Ricky Hickman és Nikosz Ziszisz azok, akik a közelmúltban a Fenert erősítették, érdekes párharcra van tehát kilátás.

Unicaja Malaga (spanyol, 2-3) – Crvena Zvezda mts (szerb, 2-3) (20.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A forduló záró meccsét a hasonlóan álló és hasonló erőt is képviselő Malaga és Crvena Zvezda vívják egymással. Mindkét gárdára jellemző a magas szintű szervezettség és kontrollált csapatmunka, amivel ellensúlyozni próbálják, hogy – Taylor Rochestie-t leszámítva – egyik oldalon sincs igazán kiemelkedő játékos, húzóember. Rochestie így ismét döntő faktor lehet, az mindenesetre borítékolhatónak tűnik, hogy az ő kiemelkedő játéka elengedhetetlen lesz a Zvezda első idegenbeli sikeréhez. Sok pontra nem, fizikális, kemény és szoros csatára viszont számítunk ezzel az összecsapással kapcsolatban, ahol nehéz lenne esélyest megnevezni. A történelem a Zvezda mellett szól, hiszen a Malaga még sosem verte meg őket eddig az Euroligában, igaz mindössze két meccset játszott eddig egymás ellen ez a két csapat.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

Tegnapi eredmények (ezekről ITT olvashattok):
CSZKA Moszkva – Valencia Basket 94-67
Maccabi FOX Tel-Aviv – Real Madrid 90-83
AX Armani Exchange Milano – Zalgiris Kaunas 62-94
FC Barcelona Lassa – Anadolu Efes 85-89

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus