Euroliga: Perasovicéknál játszanak ki-ki meccset Hangáék

A rájátszásba jutás szempontjából dupla, sőt tripla jelentőségű meccs vár ma a Baskoniára a közvetlen rivális Efes otthonában, hiszen egy győzelemmel hárommeccses előnybe, egy vereséggel viszont egymeccses hátrányba is kerülhetnek a törökökkel szemben Hangáék. Real-Darüssafaka, Pana-Kazany és Bamberg-Zalgiris meccsek még a további mai programban.

Alapszakasz, 23. forduló

Anadolu Efes (török, 11-11) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 12-10) (18.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A szezon talán legfontosabb meccse vár Hangáékra a Baskonia tavalyi mestere, Velimir Perasovic jelenlegi csapata, az Efes otthonában. A két gárdát mindössze egy győzelem választja el egymástól a hetedik és a nyolcadik helyeken, ám mögöttük közvetlenül ott tanyázik a Darüssafaka is, így egyikük playoff-pozíciója sincs még messzemenőkig biztonságban. Néhány hete még nagy távolság volt a felek között, ám a két csapat tendenciája alaposan megfordult azóta. Hangáék pocsékul teljesítenek az elmúlt másfél hónapban, a legutóbbi hat meccsükből mindössze egyet nyertek meg, a nem túl acélosan teljesítő Barcelona ellen. Az Efes ezzel szemben az utolsó négy meccséből hármat megnyert, és ha most is diadalmaskodnának a törökök, úgy meg is előznék a baszkokat. Még a nyitófordulóban egyetlen ponttal, 85-84-re nyert a Baskonia, azaz aki ezt a meccset megnyeri – legalább két ponttal – az biztosan jobb lesz egymás elleniben is a másiknál, ami akár döntő fontosságú is lehet a végelszámolásnál. A hétvégi kupadöntőkön egyik gárda sem járt sikerrel, Hangáék hazai pályán a Real elleni elődöntőben, az Efes pedig a Banvittal játszott döntőben szenvedett fájó vereséget.

Brose Baskets Bamberg (német, 8-14) – Zalgiris Kaunas (litván, 9-13) (20.00)

Két kupagyőztes, a német serleget elhódító Bamberg és a litván győztes Zalgiris csap össze egymással egy mindkét gárda számára nagy téttel bíró összecsapáson. Mindkettejüknek nagyon kellene a győzelem, hogy még versenyben maradjanak a nyolcadik hely megszerzéséért. A német és a litván bajnok közül a kaunasiak állnak jobban jelen pillanatban, ám egyikük sem nagyon hibázhat a folytatásban, ha nem akar az alsóházban maradni. Szoros meccsre van kilátás, ahol a Bamberg tűnik valamivel esélyesebbnek, ám nagy érvágás a germánok számára, hogy a mezőny egyik legjobb hatodik embere, Janis Strelnieks legalább egy hónapra kidőlt sérülés miatt.

Panathinaikosz Superfoods (görög, 13-9) – UNICS Kazany (orosz, 7-15) (20.15)

Még a hagyományos lebonyolítási rend szerint, de a Panathinaikosz is kupagyőzelmet ünnepelhetett a hétvégén, ami sorozatban már a hatodik volt a Zöldeknek. Ezt a sikert követően aztán egy kötelezően megnyerendő meccs vár Calathesékre, hiszen a Kazany látogat az OAKA-ba, ahol az idei 11 meccséből 10-et megnyert a Pana, és természetesen most is ők az esélyesek. A legjobb négybe igyekvő görögöknek kell is a győzelem, hiszen az előttük álló Fenerbahce nyert tegnap, ahogy a mögöttük helyet foglaló Crvena Zvezda is. A Kazany mindemellett egészen pocsék formában van, nemcsak az Euroligában, hanem a VTB Ligában is sorra bukják el meccseiket a náluk gyengébb csapatokkal szemben is, és hatalmas meglepetés lenne, ha ez a tendenciájuk épp most fordulna meg.

Real Madrid (spanyol, 17-5) – Darüssafaka Dogus (török, 11-11) (21.00, TV: DIGI Sport 3, felvételről 22.30-kor)

Sergio Llull MVP-teljesítményével a Real Madrid elképesztően izgalmas mérkőzések után nyerte meg a spanyol kupát, hiszen két hosszabbításos, drámai meccset követően (az egyik Hangáék ellen) a döntő sem sikerült kevésbé izgalmasra a Valencia ellen. A Darüssafaka ezzel szemben már a negyeddöntőben búcsúzott a Galata ellen, amiben ha a pozitívumot keresi Blatt mester, akkor azt abban találja, hogy csapata jóval frissebben készülhet a szokásosnál is jobban kifacsart blancók ellen. A Llulltól szükséges heroikus teljesítmény ide vagy oda, a Real kerete van olyan mély, hogy ezen a meccsen már ismét a legjobbjukat tudják nyújtani, és esélyesként lépjenek pályára a törökökkel szemben. A hazai pályán csak nagyon ritkán botló listavezető egyébként sorozatban kilencedik sikerére készül, amivel megdöntenék a szezonbeli eddigi leghosszabb győzelmi sororozatot, ami a Crvena Zvezda nevéhez fűződik. A Darüssafaka mellett a már említett kipihentség és Scottie Wilbekin visszatérésén túl a két csapat isztambuli találkozójának emléke is szól, hiszen akkor a Dogus Brad Wanamaker fantasztikus játékával mindössze 68 ponton tartotta a Realt és valósággal oktatta a királyi gárdát.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
CSZKA Moszkva – Maccabi FOX Tel-Aviv 93-81
Fenerbahce – Olympiakosz 67-64
Crvena Zvezda mts – Galatasaray Odeabank 77-58
EA7 Emporio Armani Milano – FC Barcelona Lassa 78-83

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus