Euroliga: Real-Maccabi rangadó a mai programban

Az élcsapatok ma egyaránt nyerhető meccseket játszanak, a Fener, a Zalgiris, az Olympiakosz, a Real és a Himki közül lépéshátrányba kerülhet, aki ma kikap.

Alapszakasz, 16. forduló

Fenerbahce Dogus (török, 9-6) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7-8) (18.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Az elmúlt négy meccséből hármat elveszített a Fenerbahce, így hosszú idő után kicsúsztak a legjobb négyből a törökök, ahova az alapszakasz végére nyilván szeretnének visszakerülni, hogy pályaelőnyük legyen a rájátszásban. Ezeket a vereségeket ráadásul közvetlen riválisok, a Zalgiris, a Maccabi és a Real ellen szenvedték el, akik így vagy ott loholnak a nyakukon, vagy éppen már meg is előzték őket. Ezt a szériát kell ma feltétlenül megállítania az Obradovics-legénységnek, akiknek ráadásul még a védekezésük is szétesett, pedig korábban éppen ez volt a legnagyobb erősségük. A bombaformában lévő Toko Shengelia vezetésével a Baskonia személyében is egy nagyon veszélyes ellenfél érkezik ma Isztambulba, akik szintén bármikor képesek 90 pontot betermelni, ha engedik nekik elkapni a fonalat.

Crvena Zvezda mts (szerb, 6-9) – Zalgiris Kaunas (litván, 10-5) (19.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Két várakozáson felül teljesítő csapat, az azt jócskán felülmúló Zalgiris és a szintén szép győzelmeket gyűjtögető Crvena Zvezda találkoznak ma és játszanak egy remélhetően nagyon jó meccset egymással. Ha a 78-76-ra végződő szezonnyitó kaunasi mérkőzésükből indulunk ki, akkor ebben joggal reménykedhetünk is, ha csak fele olyan izgalmas is lesz ez a derbi, akkor sem kell unatkoznunk. Érdekesség, hogy a Zvezda legnagyobb erőssége ezúttal nem a félelmetes hangulatú oroszlánbarlangjában rejlik, hiszen eddig „csak” háromszor nyertek odahaza a szerbek, a legutóbbi öt alkalomból négyszer vesztesen hagyták el a Kombank Arenát. Idegenben viszont nem megy rosszul nekik, ennek köszönhetik, hogy elhagyták a tabella alját. A Zalgirisnek viszont ebből a szempontból mindegy, hogy hol játszanak, eddig mindenhol ugyanazt a roppant magabiztosságot sugározták magukból, ami csak az igazán nagy csapatokra jellemző. Decemberben mind az öt meccsüket megnyerték a litvánok, többek között a Pana, Fener, Olympiakosz trió sem tudta megállítani őket, így nem csoda hogy közülük került ki a hónap MVP-je is Paulius Jankunas személyében.

Olympiakosz (görög, 11-4) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 4-11) (20.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Az Olympiakosz a múlt héten kikapott a Zalgiristól, így elvesztették holtversenyben első helyüket, és nyilván nem akarnak tovább csúszni lefelé a tabellán, amit most a Milano legyőzésével kerülhetnek el. Mindezt egyértelmű favoritként tehetik, nagy meglepetés lenne, ha nem tudnák behúzni ezt a találkozót, főleg, hogy Printezisz, Milutinov és Mancarisz is visszatérnek sérülésükből. A Milano jól lepattanózó centerei, illetve életveszélyes kisemberei persze tudnak kellemetlenséget okozni, amit meg is tettek a 9. fordulóban, akkor egyetlen pont döntött mindössze a görögök javára (85-86). Az olaszoknak azzal a meccsel indult el aztán egy negatív szériájuk, hiszen azóta hét meccsükből hatot nagyon kis különbséggel elveszítettek, a múlt héten a Zvezda ellen is mindössze 3 ponttal maradtak alul. Nem kellene tehát sok, hogy ezt a tendenciát megfordítsa az Olimpia, és ebben talán az NBA-ből visszatérő Mindaugas Kuzminskas megszerzése segíthet nekik, a litván nagyon nagy fogás lehet a milánóiaknál.

Brose Bamberg (német, 6-9) – Himki Moszkva (orosz, 8-7) (20.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Két rossz szériát futó, de magas potenciállal bíró csapat, a Bamberg és a Himki Moszkva ma egymás ellen játszanak, és valamelyikük javíthat a nem túl fényes év végi szereplésén. A németek a legutóbbi hat meccsükből ötöt elbuktak, a legutóbbi két kudarcuk alkalmával ráadásul mindössze 66 és 58 pontot tudtak szerezni, azaz most a támadójáték újbóli összerakása Andrea Trinchieri legfontosabb feladata. De a Himki sem különösebben teheti ki az ablakba az elmúlt meccseit, ők négyből hármat veszítettek el, illetve a legutóbbi öt idegenbeli fellépésükből mindössze egyszer tudtak győztesen levonulni a pályáról. Nehéz lenne megmondani tehát, hogy ezt a találkozót ki nyerheti meg, mindkét csapat mellett és ellen is szólnak érvek, a legkiegyenlítettebb mai összecsapásnak ez a derbi ígérkezik.

Real Madrid (spanyol, 9-6) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 8-7) (20.45)

Ha úgy tetszik „hivatalosan” is vége a Real Madrid vesszőfutásának, hiszen a jó szezonkezdet követő hullámvölgy után most már újra négyes győzelmi szériánál tartanak a spanyolok, akik a múlt héten egy igazán nagy hal, a Fenerbahce otthonában tudtak diadalmaskodni, ami az idei legnagyobb győzelmüknek minősül. Luka Doncic továbbra is szárnyal, ismét nagyon közel volt a tripla-duplához, vezetésével pedig ma egy újabb győzelemre készül a Real. A királyiak számára ez egy visszavágás is lehet, hiszen Tel-Avivban egy remek meccsen legyőzte őket a Maccabi (90-83). Az izraeliek tehát tudják, hogyan kaphatják el a madridi sztárcsapatok, ám ehhez elsősorban az utóbbi időben szétesett védekezésüket kellene rendezniük. Mert az, hogy a CSZKA-tól 101, a Panától pedig 89 pontot kaptak, többekkel is megeshet, ám a Malaga is betermelt nekik 89 egységes, ami már nem lehet a véletlen műve. Ezeket a találkozókat kivétel nélkül el is bukták az izraeliek, és most sem látunk rá garanciát, hogy ne egy magas pontszámú mérkőzésbe fussanak bele.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Panathinaikosz Superfoods – Anadolu Efes 90-79
Unicaja Malaga – Valencia Basket 83-85
FC Barcelona Lassa – CSZKA Moszkva 85-72

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus