Euroliga: Sorsszerű Fener-győzelem Moszkvában

A Top 16 nyolcadik fordulójának záró napján remek meccsekkel lepték meg a csapatok az európai kosárbarátokat.

A Top 16 nyolcadik fordulójának pénteki játéknapján a jobbnál jobb meccseken több meglepő eredmény is született. Az élre a Fenerbahce moszkvai sikere kívánkozik, hiszen megszakadt a CSZKA nagy sorozata, Teodoszicsot kiállították, a törökök pedig ismét üzentek riválisaiknak. A Barcelona hosszabbításra kényszerült és kis híján ismét megégett az ALBA Berlin ellen, a Laboral sikerrel vette az Efes elleni idegenbeli élet-halál meccsét, az Olympiakosz pedig győzelemmel ünnepelte 500. európai kupameccsét.

 

Top 16, 8. forduló

E-csoport

FC Barcelona (spanyol, 5-3) – ALBA Berlin (német, 3-5) 92-82 h.u.

Lassan elfogynak a jelzők az ALBA Berlin teljesítményére, hiszen a bravúrt bravúrra halmozó németek kis híján ismét legyőzték a Barcelonát, ezúttal ráadásul idegenben törtek borsot a katalánok orra alá. Tették ráadásul mindezt két kulcsemberük, Jamel McLean és Cliff Hammond nélkül, ám a teher nélküli játék úgy tűnik nagyon fekszik a berlinieknek. Ám a sportban nincs „ha”, így bármennyire is jól helytállt az ALBA, a Barca szerezte meg az oly fontos győzelmet ezen a rangadón. Furcsa lehet ez a jelző, ám a meccs előtt a két csapatot mindössze egyetlen győzelem választotta el egymástól, és egy esetleges német sikerrel a Barca lecsúszott volna az ötödik helyre.

Sokáig semmi sem utalt arra, hogy ezen a meccsen bármi gondja is lehet a hazaiaknak, akik jól használták ki McLean hiányát, így a palánkok alatt Ante Tomic (16 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) és Justin Doellman (17 pont, 3 lepattanó) gond nélkül termelték a pontokat. Félidőben 40-32-re vezetett a Barcelona, majd egy 10-0-s roham után már 50-34 volt az állás, úgy tűnt a papírformának megfelelően idejekorán rövidre zárják a dolgokat a gránátvörös-kékek. A berliniek közül azonban többen is extrát nyújtottak, Alex Renfroe (20/6 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó), Reggie Redding (20/3 pont, 3 lepattanó) és Leon Radosevic (19 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) egymást múlták felül. Fokozatosan zárkózott az ALBA, az utolsó másodpercekben, 75-77-nél pedig egy kicsavart dobásból Radosevic hosszabbításra mentette a meccset. A túlórában viszont már nem tudott egyenrangú partner lenni a Berlin, Tomas Satoransky (11/3 pont, 8 gólpassz) és Juan Carlos Navarro (14/6 pont) végül hozták a nehezen megszerzett győzelmet a katalánoknak.

A Barcelona legjobb dobói: Doellman 17, Tomic 16, Navarro 14/6, Satoransky 11/3, Thomas 11/3
Az ALBA Berlin legjobb dobói: Redding 20/3, Renfroe 20/6, Radosevic 19

 

F-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 6-2) – Fenerbahce Ülker (török, 6-2) 75-81

A CSZKA Moszkva 20 meccses hazai veretlenségi sorozatának végére tett pontot a Fenerbahce, mely érdekes módon pont a törökök ellen kezdődött még 2013 decemberében. Az idegenbeli menő Fener zsinórban hetedik sikerét aratta otthonától távol, és a Barcelona legyőzése után ezzel a nagy skalppal jelezte újra, hogy bizony komolyan számolni kell majd velük a Final Fourba jutást illetően. Zseljko Obradovics alaposan felkészült az oroszokból és volt segítőjéből, Dimitrisz Itudiszból is, így ezúttal az ősz hajú mester örülhetett az első fordulóbeli vereség után. A Fener hasonló taktikát alkalmazott, mint az Olympiakosz a moszkvaiak ellen, és ez ezúttal is eredményre vezetett, úgy látszik tehát, hogy megvan a recept az Andrej Kirilenko hazatérése után még jobb erőkből álló CSZKA legyőzésére is. A törökök annyira lassították és tördelték a hazaiak játékát, amennyire csak lehetett, és bár Nando De Colo (18/3 pont, 3 lepattanó) és Milos Teodoszics (14/6 pont, 6 gólpassz) nem hoztak rossz számokat, mégsem tudták annyira pörgetni csapatukat és bevonni társaikat, mint általában.

Borzasztóan kezdtek az oroszok, öt és fél percig nem is találtak a gyűrűbe, ekkor viszont az ismét dupla-duplázó Nemanja Bjelica (11/3 pont, 13 lepattanó) pontjaival már 10-0-ra vezettek a vendégek. A CSZKA az első negyed végén megtalálta a ritmust támadásban, de a védekezéssel továbbra is voltak gondjaik. A csapdázás sem vált be, mindig maradt üres emberük a vendégeknek és beakadt pár extra dobás is, így a Fener tartotta 8-9 pontos előnyét. A félidő végén aztán egy 10-1-es rohammal és elsősorban De Colo pontjainak köszönhetően mégis felzárkózott a CSZKA (37-39). A második félidőben kiegyenlített lett a mérkőzés, kontrollált játék jellemezte mindkét felet, ám sok volt a fault, így nem volt igazán élvezetes a mérkőzés. Nem engedték el egymás kezét a csapatok, a negyedik negyed derekán, 67-63-nál hosszú idő után ismét egy dobásnál nagyobb különbség alakult ki a Moszkva javára, de Bogdan Bogdanovics (13/6 pont, 6 lepattanó) és Jan Vesely (14 pont, 5 lepattanó) gyorsan lehűtötték a kedélyeket. A meccs aztán az utolsó percben, 72-74-es állásnál dőlt el, mikor Teodoszics kiállíttatta magát. Valóban nem kapta meg a hazai pályát a CSZKA ezúttal, ám ez csak a jéghegy csúcsa volt, a Fener végig kiválóan kézben tartotta a meccset, emiatt pedig Teodoszics is végig rendkívül frusztrált volt. Ebben a helyzetben négy büntetőt értékesített a Fener, amire már nem volt válasza a csalódott oroszoknak. Kezdetét vehette a törökök jól megérdemelt ünneplése, akiket rengeteg szurkoló kísért el, így szinte végig hazai pályán érezhették magukat.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 18/3, Teodoszics 14/6, Weems 13/3, Jackson 10
A Fenerbahce legjobb dobói: Goudelock 14/9, Vesely 14, Bogdanovics 13/6, Bjelica 11/3

 

Anadolu Efes (török, 4-4) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 4-4) 84-87

Végre idegenben is siker koronázta a Laboral erőfeszítéseit, így az Efes ellen az első győzelmüket ünnepelhették otthonuktól távol a baszkok. Ezt pedig a lehető legjobbkor tették, hiszen az egyetlen csapat, akit befoghat még a negyedik helyen a Laboral az pont az isztambuli gárda, élet-halál meccs volt ez tehát számukra. A lényeg mindenképpen a győzelem volt ezen az estén Hanga Ádám tavalyi csapatának, ám mégsem lehet teljes az örömük, hiszen egymás elleni eredményben jobb maradt az Efes az ötpontos spanyolországi sikere okán.

Nagyszerűen kezdte a meccset a Laboral, az első félidőben csak egy csapat volt a pályán, hiszen a vendégek már 18 ponttal is vezettek a nagyszünet előtt (29-47). Colton Iverson (17 pont, 11 lepattanó) szenzációs napot fogott ki, de Fernando San Emeterio (22/9 pont) is a régi szép időket idézte. A félidőben aztán Dusan Ivkovics rendet tett a kék-fehér fejekben, így a folytatásra mintha egy teljesen más hazai csapat futott volna ki a parkettre. Az Efes a harmadik negyedben kis híján ugyanannyi pontot szerzett, mint a teljes első félidőben, egy 28-10-es rohammal, a fantasztikus Nenad Krsztics (16 pont, 12 lepattanó) zsákolása után pedig 63-62-nél fordítottak is. A törökök aztán mintha elfáradtak volna ebben a nagy futásban, a Laboral viszont újítani tudott, így egy 8-0-s széria után ismét kétszámjegyű volt a csapatok közti differencia (69-79). Ezt azonban nem tudták megtartani a baszkok, az Efes faragott a hátrányán, a végén pedig még támadhatott a Laboral az ötpontos különbség átlépéséért, ám a hazaiak szépen kivédekezték ezt a próbálkozást, ami még sokat számíthat a végelszámolásnál.
        
Az Efes legjobb dobói: Saric 18/3, Heurtel 17/3, Krsztics 16, Perperoglu 12/9, Janning 11/3
A Laboral Kutxa legjobb dobói: San Emeterio 22/9, Iverson 17, Bertans 14/12

 

Olympiakosz (görög, 7-1) – Unicaja Malaga (spanyol, 1-7) 77-72

Győzelemmel ünnepelte az Olympiakosz bő félévszázados történetének 500. európai kupameccsét, mely azt is jelentette egyben, hogy immár egyedül vezetik az F-csoportot. A görögök azonban nem gáláztak a sereghajtó ellen, alaposan megszenvedtek a két pontért. Ez megszokott dolog a Malaga ellen, minthogy az is, hogy a spanyolok nem tudják megnyerni ezeket a meccseiket, melyeken egyébként végig egyenrangú partnerek az erősebb ellenfelek ellen is. Ez nem is csoda, hiszen ezúttal is csak egy valaki, nevezetesen Jayson Grager (13/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) ért el kétszámjegyű pontot tőlük. Az Olympiakoszban viszont ezúttal is Vaszilisz Szpanulisz (18 pont, 10 gólpassz) volt a vezér, aki ismét akkor tette oda magát, mikor legjobban kellett csapatának. A záró játékrészben a pireusziak egy 10-3-as etappal törték meg az addig kiegyensúlyozott meccs ritmusát, melyből a görög klasszis 7 ponttal és egy gólpasszal vette ki a részét. Az Olympiakosz innentől már végig kézben tartotta a meccset, és immár sorozatban 13. hazai győzelmüket ünnepelhették.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 18, Printezisz 13, Lojeski 12/6
A Malaga legjobb dobója: Granger 13/6

 

A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
Zalgiris Kaunas – Galatasaray 72-59
Real Madrid – Crvena Zvezda 85-61
Maccabi Tel-Aviv – Panathinaikosz 73-70

F-csoport
Nyizsnyij Novgorod – EA7 Emporio Armani Milano 76-85


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus