Euroliga: Új edzővel nyerne először Hanga ex-csapata

A mai játéknap legnagyobb csemegéjének a Doncic-Shved csata ígérkezik, de két nagy visszatérésnek is szemtanúi lehetünk, illetve kiderül, hogy új edzőjével a Baskonia kijjebb tud-e kászálódni abból a méretes gödörből, amiben jelenleg van.

Alapszakasz, 5. forduló

Crvena Zvezda mts (szerb, 2-2) – Brose Bamberg (német, 2-2) (18.00)

A Crvena Zvezda és a Bamberg személyében két 2-2-vel álló, ez idáig a mérlegükön túl is masszív középcsapat benyomását keltő gárda csap össze a forduló nyitó meccsén Belgrádban. Mindkét csapat aratott két megsüvegelendő győzelmet eddig, a Zvezda számára a Barcelona és a Maccabi két vállra fektetése is szép emlék lesz a szezon végén, míg a Bamberg a múlt héten két spanyol csapatot is elkapott (Baskonia és Malaga). A németeknél ráadásul Dorell Wright megszerzése is telitalálatnak tűnik, aki éppen a ma este főszereplőjét, a leigazolásához fűzött reményeket eddig beváltani nem tudó Luka Mitrovicsot tehermentesítheti. Mitrovics tavaly még a Zvezda csapatkapitánya volt, most pedig ellenfélként tér vissza egykori sikerei színhelyére.

Fenerbahce Dogus (török, 2-2) – Valencia Basket (spanyol, 3-1) (18.45)

Egy kissé talán meglepő, hogy a Fenerbahce és a Valencia közül a spanyolok várják jobb pozícióból az egymás elleni mérkőzésüket. A hispánok játékát látva azonban nincs miért csodálkozni ezen, a narancssárga mezesek ugyanis Erick Green vezetésével egészen magas szintű csapatjátékot játszanak, ami már-már az Olympiakosznál megszokott szintet idézi. A spanyolok ráadásul mindezt több sérült játékosuk nélkül valósították meg eddig, ám ennek ellenére is úgy döntöttek, hogy Williams, Diot, Sastre és San Emeterio kidőlése után – egyelőre egy rövid távú szerződéssel – Damjan Rudezzel teszik mélyebbé keretüket. Ami a Fenert illeti, a címvédő a két vereségét 1 illetve 2 pont különbséggel szenvedte el, nincs miért kongatni tehát a vészharangot az egyelőre még mindig a csapatépítés szakaszában tartó Obradovics-legénységgel kapcsolatban.

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 0-4) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 2-2) (20.00)

Mindössze két csapat, az Efes és a Baskonia nem nyert még meccset eddig a mezőnyben, és a vitoriaiaknak most sem lesz egyszerű dolguk a Panathinaikosz ellen. A baszkok most már új edzőjükkel, a Valenciát tavaly nem kis meglepetésre spanyol bajnoki címig vezető Pedro Martinezzel a kispadjukon állnak fel, aki új hitet adhat ennek a meglehetősen megtépázott, önbizalomhiányban is szenvedő társaságnak. Martinez bemutatkozása mindenesetre nem sült el túl jól, hiszen a Zaragozától is kikapott odahaza a Baskonia, akik így az ACB Ligában sem állnak sokkal jobban, mint itt (2-4). A Pana viszont a múlt héten Nikosz Pappasz utolsó másodperces triplájával lélekemelő győzelmet aratott a Fener felett, ami nagyon fontos volt nekik a Barcelonában és Moszkvában elszenvedett tükörsima vereségeik után. A meccs esélyese tehát sokkal inkább a Pana, a Baskoniától 180 fokos fordulatra van szükség már egy szoros meccshez is.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 2-2) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 1-3) (20.05)

A tavaly egyaránt alaposan leszerepelt, idén viszont eddig sokkal inkább pozitív, mintsem negatív képet festő Maccabi és Milano az ötödik fordulóban találkoznak először egymással. Igaz egyikük mérlege sem pozitív, ám az izraeliek az Olympiakosztól és a belgrádi katlanban a Zvezdától kaptak ki eddig, a Milano pedig három tavaly Final Four résztvevőtől (CSZKA, Fener, Real), ezektől a gárdáktól pedig garantálhatóan sokan mások is vereséget fognak szenvedni, ha úgy tetszik a „belefér” kategóriába tartoznak. A Maccabi ennek ellenére azért valószínűleg nem teszi ki az ablakba az előző fordulóban elszenvedett kudarcát, hiszen 10 pontos vezetésről, egylabdás meccsen kaptak ki a Zvezdától, amiből sok tanulságot levonhattak. A Milano ezzel épp fordított meccset játszott, hiszen ők Hangáékkal szemben már 15 pontos hátrányban is voltak, ám ennek ellenére is fordítani tudtak, ami egy óriási diadal volt számukra. Ezen a találkozón is lesz egy nagy visszatérő (már ha játszik), méghozzá Andrew Goudelock személyében, aki tavaly még a Maccabi legjobb dobója volt abban a pocsék szezonban.

Real Madrid (spanyol, 4-0) – Himki Moszkva (orosz, 3-1) (21.00)

A Real Madrid a Himki Moszkva ellen őrizheti meg hibátlan mérlegét, amire minden esélye meg is van a spanyol sztárcsapatnak. A Realnál ebben a szezonban szinte minden Luka Doncicról szól, aki a héten megkapta az október hónap MVP-jének járó elismerést, ami aligha meglepő 32, 21, 41 majd 35 indexpontos teljesítményei után, ráadásul mindannyiszor győzelemre is vezette a szlovén szupertini a csapatát. Kíváncsian várjuk, hogy kiszalad-e egy újabb lélegzetelállító teljesítmény tőle, ami ha ismét megtörténik, akkor nem lesz túl sok esélye a Himkinek a győzelemre. Az oroszoknak ki kell találniuk valamit Doncic lelassítására, akinek a Shveddel vívott párharca igazi csemegének ígérkezik, ami a fiatalság és a rutin csatája is lesz egyben.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus