Euroliga: Visszahozta a Fener a Maccabi elleni meccset

Az első meccsen a CSZKA kiütötte a Panát, a Fener pedig megállította Jeremy Pargót és tízpontos hátrányát ledolgozva megőrizte pályaelőnyét.

 

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz) – Panathinaikosz (görög) 93-66

Egészen kilátástalan produkcióval rukkolt elő a Panathinaikosz Moszkvában, a CSZKA pedig köszönte szépen a lehetőséget és kiütéses verést mért ellenfelére. Milos Teodoszics (18/12 pont, 8 gólpassz, 8/7 mezőnyből) 20 percnyi játékideje ellenére is lubickolt a mérkőzésen, az első negyedben már rögtön 10 pontot szerzett, mikor megalapozta csapata a vezetést. Már ekkor bőven hagyott kívánnivalót maga után a Pana játéka, ám a második negyedben ezt még jócskán sikerült alulmúlniuk. Ebben a játékrészben ugyanis mindössze 6 pontra volt képes az athéni csapat, a jól védekező hazaiak pedig átrobogtak rajtuk, így félidőben már 56-27-es állást mutatott az eredményjelző.

Egyedül Nikosz Pappasz (16/6 pont, 4 lepattanó) és James Gist (14/3 pont, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) pörögtek úgy, ahogy egy ilyen párharcban mindenkitől elvárható lett volna vendégrészről, ők ketten próbálták meg visszahozni csapatukat. Teodoszics azonban ekkor újra megvillant, egy percen belül újabb nyolc pontot rámolt be és visszaállította a 30 pontos különbséget (71-41). A CSZKA mind a 12 játékosa szerzett pontot, egyébként a meccs hátralévő részének túlzottan nagy sportértéke már nem volt. A Panának van két napja, hogy a második meccsig 180 fokos fordulatot vegyen, különben ennek a párharcnak méltatlanul sima vége lesz.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Teodoszics 18/12, Nichols 13/9, Markoishvili 13/9, Kirilenko 12/3
A Panathinaikosz legjobb dobói: Pappasz 16/6, Gist 14/3, Mavrokefalidisz 10

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

Fenerbahce Ülker (török) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 80-72

Fantasztikus meccset játszott egymással a Fenerbahce és a Maccabi, ahol végül a jobban hajrázó törökök tudtak diadalmaskodni. A várakozásoknak megfelelően kiélezett volt a derbi, még úgy is, hogy az első félidő egyértelműen a Maccabiról, a második viszont a Fenerről szólt.

Vélhetően a hazai pálya által jelentett teher miatt nagyon görcsösen, erőlködve kezdett a Fener, a Maccabi kezdőjéből viszont mindenki betalált, így 11-2-es kezdéssel adta meg a meccs alaphangját a címvédő. A folytatásban aztán a nagyszünetig minden Jeremy Pargóról (25/3 pont, 8 gólpassz) szólt, az első félidőben 19 pontot szerző amerikai azt csinált ekkor, amit csak akart. Ricky Hickman hiányában nem volt olyan hátvédje Zseljko Obradovicsnak, aki meg tudta volna tartani sebességben a Maccabi ászát, aki így kedvére fickándozhatott. A hazai kisemberek azonban nemcsak védekezésben, hanem támadásban is gyengélkedtek, Nemanja Bjelica (13/6 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Jan Vesely (23 pont, 7 lepattanó, 14/11 mezőnyből) a palánk alól tartották látótávolságon belül csapatukat félidőig (38-42).

Fordulás után sem változott egyszerre semmi, Pargo ekkor inkább a gólpasszokra ment rá, az ismét hatalmasat kaparó Alex Tyus (11 pont, 11 lepattanó) kosarával pedig 10 pont fölé nőtt a különbség (43-54). A változást az hozta meg a meccs képében, hogy váltott védekezéssel a zseniális első félidőt produkáló Pargót sikerült lelassítani, szinte minden támadásban más védő szívta el az energiát az irányítótól. Felnőni pedig senki nem tudott mellé, elsősorban Devin Smith és Brian Randle voltak kimondottan szürkék. Nem úgy a túloldalon, ahol viszont sikerült tehermentesíteni Bjelicát és Veselyt. A fiatal Kenan Sipahi pazar védekezéssel és egy nagyon fontos triplával szállt be a meccsbe, Emir Preldzic (5/3 pont, 5 labdaszerzés, 5 gólpassz) pedig a legfontosabb pillanatokban talált be vagy szerzett labdát, illetve igazi karmestere lett csapatának. A legnagyobb lökést azonban Luka Zoric (10 pont, 4 lepattanó) zsinórban szerzett 8 pontja jelentette, amivel egy pontra felzárkózott, sőt, a negyed végére át is vette a vezetést a török gárda (59-58). Ekkor már lendületbe jött a 29 percen át hátrányban játszó Fener, a folytatásban nem tudott fordítani a vezér nélkülivé vált Maccabi. Pedig mindent megpróbáltak a vendégek, ám Vesely extázisban játszva szállt vissza a meccsbe, támadólepattanók után sorra tette vissza a labdákat a gyűrűbe, végül pedig meg sem állt karriercsúcsot jelentő 23 pontig. Az első meccs tehát az isztambuliaké lett, és legalább ennyire fontos, hogy a valós mellett a lélektani előny is a törököknél van, most a Maccabinak kell valahogy reagálnia.

A Fenerbahce legjobb dobói: Vesely 23, Bjelica 13/6, Zoric 10
A Maccabi legjobb dobói: Pargo 25/3, Ohayon 12/9, Tyus 11, Smith 10/6

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Fenerbahce javára.

 

A párharcok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus