Rajtol az Euroliga: Amit tudni érdemes a csapatokról

Ma elrajtol az Euroliga új idényének alapszakasza, a feldobás előtt pedig megismerkedhettek a mezőnyben és a csapatok háza táján történt főbb változásokkal, valamint tippelésre is vállalkoztunk, hogy kitől mit várhatunk ebben a szezonban.

Az Euroliga idei kiírásában ezúttal is 16 gárda méri össze erejét, a kétkörös alapszakaszban mindenki oda-vissza játszik majd egymással, majd az első nyolc csapat három győzelemig tartó playoff-csatát vív egymással, a párharcok győztesei pedig bejutnak a május 17-19. között, Vitoriában rendezendő Final Fourba.

A tavalyi 16 csapatból 12 ugyanaz lesz most is, mint az előző idényben. A 11 A-licences klub, azaz a Fenerbahce, az Efes, a CSZKA Moszkva, a Real Madrid, a Barcelona, a Baskonia, az Olympiakosz, a Panathinaikosz, a Maccabi Tel-Aviv, az Olimpia Milano és a Zalgiris mellett a VTB Ligában ismét ezüstérmet szerző Himki Moszkva őrizte meg a tagságát. Visszatér viszont a ligába a Bamberget a német trónról hosszú idő után letaszító Bayern München, egy év kihagyás után a Eurocup trófeáját elhódító Darüssafaka (akik a Malaga helyét veszik át), illetve 15 év után újra a legszűkebb elitben szerepel az Adria Ligát a Crvena Zvezdával szemben nem kis meglepetésre megnyerő Buducsnoszt Podgorica is. A legjobb nem A-licences spanyol csapat ezúttal a Gran Canaria lett (a Valencia helyett), ők abszolút újoncai az Euroligának.

Az alábbiakban sorra vesszük a résztvevő csapatokat, a kereteikben történt főbb változásokat, és latolgatjuk az esélyeiket.

 

Real Madrid (spanyol)

Tavalyi helyezés: 1.
Tipp az idei alapszakaszra: 1-2.

A sort természetesen a címvédő Real Madriddal kezdjük, akik tavaly fantasztikus hajrát produkáltak, és a tökéletes formaidőzítésüknek köszönhetően az Euroliga mellett újból elhódították a spanyol bajnoki címet is. Az egész szezon során egészen elképesztő sérüléshullámtól sújtott Real az ötödik helyről indulva, majd a rájátszás első meccsét csúnyán elveszítve jutott be mégis a Panathinaikosz testén át a Final Fourba, ahol már nem volt kérdés, hogy ők a legjobb csapat, a CSZKA Moszkva és a Fenerbahce sem tudta megállítani őket. A többiek mellett Sergio Llull is visszatért ekkor már térdszalag-szakadásából Luka Doncic mellé, így pedig egy egészen különleges, még ezen a szinten is egyedülálló csapat alakulhatott ki a királyiaknál. A madridi szurkolók azonban csak egy nagyon rövid ideig élvezhették kedvenceik játékát ebben a formában, hiszen Doncic az Euroliga alapszakaszának és Final Fourjának MVP-jeként nem meglepő módon idén már a Dallas Mavericks színeiben az NBA-ben csillogtathatja tudását. A szlovén szupertini elvesztése természetesen óriási érvágás, ám Pablo Lasonak így sem kellett jelentős változtatásokon törnie a fejét, a Real számára a legnagyobb erősítés az, hogy Llull ezt az idényt már teljes értékű harcosként kezdheti. A többiek, így Anthony Randolph, Gustavo Ayon, Rudy Fernandez, Felipe Reyes, Jaycee Carroll, Jefferey Taylor, Trey Thompkins, Edy Tavares, Ognjen Kuzmics, Facundo Campazzo és Fabien Causeur is maradt a spanyol fővárosban, hozzájuk pedig a szlovén mesterlövész, Klemen Prepelic (Levallois) és a FIBA Americas MVP-je, az „új Nocioni”, Gabriel Deck (San Lorenzo) csatlakoztak. Doncic elvesztése ide vagy oda, a Real kerete továbbra is elképesztően mély, minden poszton sorban állnak a jobbnál jobb játékosok, így ha nem sérül le ismét a fél csapatuk, akkor jó eséllyel az alapszakasz-győzelemre, illetve a címvédésre fognak hajtani.

 

Fenerbahce (török)

Tavalyi helyezés: 2.
Tipp az idei alapszakaszra: 3-5.

A legutóbbi három döntőbe egyaránt bejutó, ezek közül a tavalyelőttit meg is nyerő Fenerbahce számára meglehetősen kiegyensúlyozott volt a legutóbbi szezon, magabiztosan futottak be az alapszakasz második helyére, majd a Baskonia és a Zalgiris sem tudta meglepni őket a negyeddöntőben illetve az elődöntőben, mígnem a fináléban már fejet kellett hajtaniuk a Real előtt. Az isztambuliaknak Brad Wanamaker (Boston Celtics) távozása lehet csak igazán fájó pont, Jason Thompson (Kína) és James Nunnally (Minnesota Timberwolves) pótlását alighanem meg tudják majd oldani. A korábbi évek magja, Jan Vesely, Luigi Datome, Nicolo Melli, Bobby Dixon, Kosztasz Szlukasz, Nikola Kalinics, Marko Gudurics együtt maradt, így a legnagyobb feladatot természetesen Wanamaker pótlása jelentette a holtszezonban, amit megnehezített, hogy a főtámogató Dogus Group piaci okokból erre a szezonra kihátrált a csapat mögül. Így Tyler Ennisre (Los Angeles Lakers) esett végül a választás, arra pedig csak az idő ad majd választ, hogy ez egy megfelelő igazolás volt-e. Joffrey Lauvergne (San Antonio Spurs) felől viszont aligha van kétség, a kiváló francia magasember az egész mezőny egyik legjobb új igazolása lehet. Irányító poszton tehát valószínűleg gyengült, míg centerben erősödött a Fener, de alapvetően a csapat ereje nem változott, Obradovics mester fiai valahová a Real és a CSZKA mögé érhetnek be az alapszakaszban, ami után ismét célba vehetik a Final Fourba jutást.

 

Zalgiris Kaunas (litván)

Tavalyi helyezés: 3.
Tipp az idei alapszakaszra: 6-10.

A tavalyi szezon tündérmese sztorija Doncic csillogásán túl egyértelműen a Zalgiris bravúros szerepléséhez fűződött. Még a rájátszásba sem nagyon várta a szakma és a közvélemény a kaunasi alakulatot, ők azonban oda nemhogy simán bejutottak, de az Olympiakoszt is két vállra fektették és készülhettek a Final Fourra. A Fener aztán túl nagy falat volt számukra, ám így sem kellett üres kézzel távozniuk Belgrádból, hiszen a bronzmeccsen felülmúlták a CSZKA-t és ezzel kvázi megkoronázták szezonjukat. Ezt követően nem volt meglepő, hogy a sztárcsapatok kinézték maguknak a legfőbb sikerkovácsokat, akik közül a legfontosabb láncszemet, Saras Jasikevicius mestert így is sikerült megtartaniuk, pedig többek között a Barcelona, a Maccabi és még a Toronto Raptors is szívesen látta volna a karizmatikus trénert. A megemelt költségvetés ellenére sem járt ilyen sikerrel aztán már Kevin Pangos (Barcelona), Axel Toupane (Olympiakosz) és Vaszilij Micics (Efes) esetében a vezetőség, viszont a többi meghatározó ember, Brandon Davies, Paulius Jankunas, Arturas Milaknis, Edgaras Ulanovas, Aaron White és Antanas Kavaliauskas maradtak, így „csak” a külső posztokra kellett új embereket keresniük. A német Ludwigsburgot a Bajnokok Ligája Final Fourjáig vezető, a Bundesliga legjobb ötösébe is beválasztott Thomas Walkup mellett Nate Wolters (Chalon) és az egyéves kitérő után visszaigazoló Leo Westermann (CSZKA Moszkva) lesznek hivatottak feledtetni a fent említett triót. Ami a Zalgiris idei esélyeit illeti, azt már megtanulhattuk, hogy velük kapcsolatban nem lepődhetünk meg semmin, kár lenne Jasikevicius ellen fogadni. Ettől függetlenül természetesen a Final Fourba és még a rájátszásba jutás sem várható el a litvánoktól ebben a roppant erős mezőnyben, jó esetben a playoff talán újra meglehet nekik.

 

CSZKA Moszkva (orosz)

Tavalyi helyezés: 4.
Tipp az idei alapszakaszra: 1-2.

A CSKA Moszkva ahogy szinte mindig, úgy tavaly is különösebb gond nélkül jutott be a Final Fourba, az alapszakasz toronymagas megnyerése után ugyan vitatható körülmények között, de 3-0-lal léptek át a városi rivális Himkin is. A Final Fourban aztán ahogy már oly sokszor, úgy ismét jött a fekete leves, a Real elleni elődöntőben egy motiválatlan, szürke társaság benyomását keltette a szezon addigi legjobb csapata, nehezen vállalható teljesítmény volt az részükről, majd a bronzmeccset is elbukták a Zalgirisszel szemben. Itudisz edzőt ezek után sokan megkérdőjelezték, ám a görög tréner maradhatott pozíciójában, és lényegében ugyanazzal a kerettel készülhet az idei szezonra, mint az előzőre. Sergio Rodriguez, Nando De Colo, Kyle Hines, Cory Higgins, Andrej Voroncevics, Nikita Kurbanov, Will Clyburn, Othello Hunter és Szemjon Antonov is maradtak, a távozók közül Leo Westermann (Zalgiris), Vitalij Fridzon (Lokomotiv), Victor Rudd (Torino) és a visszavonult csapatkapitány, Viktor Hjapa is percember volt csupán. Helyettük érkezett Daniel Hackett (Bamberg) és Alec Peters (Phoenix Suns), akik még komolyabb minőséget képviselnek, mint a távozók. Ugyanazt írhatjuk tehát velük kapcsolatban, mint az előző években, azaz: „A CSZKA célja ezzel az újfent bombaerős, és még ezen a szinten is egyedülállóan mély kerettel nem lehet más, mint a végső győzelem újbóli megcélzása, hatalmas blama lenne, ha nem sikerülne nekik legalább a Final Fourig eljutniuk.” Az alapszakaszban is az első helyekre várjuk őket, talán csak egy egészséges Real Madrid lehet az, aki letaszíthatja őket a tabella éléről.

 

Olympiakosz (görög)

Tavalyi helyezés: 5.
Tipp az idei alapszakaszra: 3-5.

Az Olympiakosz befutott ugyan a tavalyi alapszakasz harmadik helyére, ám a végére leeresztettek és sérülések is sújtották a pireusziakat, akik így nem tudtak ismét bejutni a négyesdöntőbe, a csodálatosan játszó Zalgiris megakadályozta őket ebben. A görög bajnokságot sem ők, hanem a Panathinaikosz nyerte, így ezt követően a nyáron jelentősebb változásokat hajtottak végre. Szferopulosz mesternek mennie kellett, helyette pedig óriási húzásként azt a David Blattet sikerült megszerezni, aki eddig minden állomáshelyén maradandót alkotott, és itt is joggal várhatunk tőle nagy dolgokat. A görög magot Joannisz Papapetru (Pana) kivételével sikerült együtt tartani, Vaszilisz Szpanulisz, Jorgosz Printezisz, Kosztasz Papanikolau, Vangelisz Mancarisz és Dimitriosz Agravanisz is újra piros-fehér mezt húz majd, ahogy az újabb három évre magukhoz láncolt Nikola Milutinov, illetve a tavaly remek igazolásnak bizonyult Janis Strelnieks is. Ezek után a légiós-kontingens távozásáért Jamel McLean (Lokomotiv) kivételével aligha hullajtanak könnyeket a pireuszi szurkolók, Bryan Roberts (Malaga), Kim Tillie (Gran Canaria), Kyle Wiltjer (Malaga), Hollis Thompson (?) és Bobby Brown (?) sem váltották meg náluk a világot. Az újonnan érkezők névsora viszont több mint ígéretesen cseng, Janis Timma (Baskonia), Szasa Vezenkov (Barcelona), Axel Toupane (Zalgiris), Nigel Williams-Goss (Partizan) és Zach LeDay (Hapoel Holon) is bizonyítottak már Európában, ám mégis még mindannyian fiatal, 23-26 év közötti sikeréhes játékosok. Az idei Olympiakosz várhatóan erősebb lesz a tavalyinál, és ahogy náluk mindig benne van a pakliban, jó eséllyel újfent beleszólnak majd a végső győzelem sorsába, ez pedig most David Blattel még inkább igaz lehet. Az alapszakaszban várhatóan a Fenerrel és a Panával lesznek harcban a 3-5. helyekért, a playoffban (és esetleg a Final Fourban) pedig a hagyományosan kimagasló szintű kultúrájuknak és mentális erejüknek köszönhetően bármire képesek lehetnek.

 

Panathinaikosz OPAP (görög)

Tavalyi helyezés: 6.
Tipp az idei alapszakaszra: 3-5.

A Panathinaikosz évek óta igyekszik visszajutni a Final Fourba, és ahogy két éve, úgy tavaly is a negyedik helyen zárták az alapszakaszt, ám a pályaelőny legutóbb sem segített rajtuk. Hiába festettek ugyanis nagyon jól a Zöldek, illetve nyerték agyon a Real elleni első meccset, utána már egy olyan spanyol csapattal kellett szembenézniük, amit nemcsak ők, de Európában senki sem tudott legyőzni. Ezt követően a nyáron gyorsan aláírta új szerződését a csapat alfája és omegája, Nick Calathes, illetve az alapemberek közül maradt James Gist, Thanaszisz Antetokounmpo, Matt Lojeski és Nikosz Pappasz is, csakúgy, mint Jan Vojukasz és Lukas Lekavicius. A távozók közül Mike James (Milano), Chris Singleton (Barcelona) és K.C. Rivers a legnagyobb nevek, de nem Athénban kezdi már a szezont Kenny Gabriel (Türk Telekom), Zach Auguste (Galatasaray) és Marcus Denmon (Kína) sem. Az új igazolások közt ott van viszont a fentebb említett Joannisz Papapetru (Olympiakosz), illetve a hazatérő Jorgosz Papajannisz (Portland TrailBlazers), de jött még a korábbi kétszeres Euroliga-pontkirály Keith Langford (Kína) is, aki ugyan már 35 éves, ám várhatóan még mindig az egyik legjobb dobó lesz és megtiszteltetésnek vette a Pana hívását, illetve a Maccabival legutóbb remek szezont futó DeShaun Thomas vagy a csapathoz visszatérő center, Stephane Lasme (Kazany). Ez a Pana tehát újra megcélozhatja a Final Fourba jutást, a pályaelőny is meglehet nekik újra az alapszakasz végén, ám most már nem lehet kifogás Xavi Pascualék számára, ha nem lesz ott Vitoriában sem a Pana, akkor bizonyára fejek fognak hullani a szezon végén.

 

FC Barcelona Lassa (spanyol)

Tavalyi helyezés: 13.
Tipp az idei alapszakaszra: 6-8.

Ki ne tudná, hogy tavaly még az előző évek szereplését is sikerült alulmúlnia Hanga Ádám csapatának, a Barcelonának, akik újabb történelmi mélységbe zuhantak a 11-19-es mérlegükkel és a 13. helyezésükkel. Ettől függetlenül azért Szvetiszlav Pesics mester érkezésével már látszott a szezon végén a fény a katalánok számára, akik így nem robbantották szét a tavalyi csapatot teljesen, adtak még egy esélyt Ante Tomic és Pau Ribas mellett Thomas Heurtelnek, Kevin Seraphinnak, Victor Clavernek, Pierre Oriolának és természetesen Ádámnak is. Húsz év után kurtán-furcsán visszavonultatták ugyanakkor ikonjukat, Juan Carlos Navarrót (aminek mikéntjével kapcsolatban többen is nemtetszésüket fejezték ki a sportág nagyjai közül), és szélnek eresztették a teljesség igénye nélkül Petteri Koponent (Bayern München), Szasa Vezenkovot (Olympiakosz), Adrien Moermant (Efes), Edwin Jacksont (Buducsnoszt) és Rakim Sanderst (?) is. Érkezett viszont a nagyszerű szezonokat futó Kevin Pangos (Zalgiris) és Chris Singleton (Panathinaikosz) mellett Jaka Blazic (Andorra) és Kyle Kurics (Zenit Szentpétervár) is. Az érkezők listája főleg Singleton és Pangos miatt azért jóval veretesebb, mint a távozóké, így most már tényleg hatalmas meglepetés és az előzőeknél is nagyobb kudarc lenne, ha nem jutna be a rájátszásba a Barca, az erőviszonyok alapján ráadásul mindezt eléggé magabiztosan kellene tenniük, közvetlenül az öt nagy mögött kopogtatva a katalánoknak.

 

KIROLBET Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol)

Tavalyi helyezés: 7.
Tipp az idei alapszakaszra: 7-9.

Az idei Final Fourt tehát Vitoriában rendezik, így a Baskonia alighanem mindenkinél jobban szeretne eljutni oda, még ha erre előzetesen nincs is túl sok esélye. A baszkok a tavalyi pocsék szezonkezdetük után, Pedro Martinez érkezésével az egyik legjobb középcsapat lettek, akik remek hajrával ismét megszerezték a hetedik helyet, csakúgy, mint egy évvel korábban, ám akkor egy jóval erősebbnek tűnő állománnyal tették mindezt. Ugyanez tehát reális cél lehet idén is, miután a stabilitás és állandóság jellemezte leginkább a vitoriaiak nyarát. Egy szokatlanul nagy szerződéssel megtartották ugyanis legfontosabb játékosukat, Toko Shengeliát, de maradt Jayson Granger, Matt Janning, Patricio Garino, Johannes Voigtmann, Vincent Poirier, Marcelinho Huertas, Luca Vildoza és Ilimane Diop is. Rodrigue Beaubois (Efes) és Janis Timma (Olympiakosz) távozása a legérzékenyebb veszteség a Baskonia számára, őket Shavon Shields (Trento) és Darrun Hillard (Austin Spurs) pótolhatja, de azért az kérdéses, hogy ugyanolyan szinten tudják-e ezt megtenni. Ha igen, akkor újra playoff-csapat lehet a Baskonia, ha viszont nem, akkor az éles verseny miatt könnyen kicsúszhatnak onnan Shengeliáék.

 

Himki Moszkva (orosz)

Tavalyi helyezés: 8.
Tipp az idei alapszakaszra: 8-11.

Tavaly egy jónak mondható Euroliga-szereplés után ismét kiharcolta a VTB Liga döntőjébe jutást a Himki Moszkva, ahol az Euroliga rájátszásához hasonlóan ismét a városi rivális CSZKA állta útjukat. Viszont mindez újabb indulási jogot ért Shvedéknek az európai elitben, akiket egy szörnyű tragédia rázott meg a nyáron, mikor (az egyébként távozni készülő) Tyler Honeycutt lövöldözésbe keveredett és tragikusan elhunyt. Ilyen lelkületben kellett készülniük barátjuk elvesztése után az új szezonra a moszkvaiaknak, akiknek egyébként sikerült együtt tartaniuk csapatuk magját, Jorgosz Barcokasz edző irányítása alatt ugyanis Alexej Shved, Anthony Gill, Malcolm Thomas, Charles Jenkins, Sztefan Markovics és Szergej Monya is újra magára húzza majd a sárga moszkvai mezt. Thomas Robinsont (Atlanta Hawks) Jordan Mickey (Miami Heat), Honeycuttot pedig az Alba korábbi légiósa, a Törökországban nagyszerű karriert építő Tony Crocker (Tofas) pótolhatja majd, Dee Bost (Strasbourg) pedig irányítóposzton lehet segítség. Úgy tűnik, hogy a Himki ugyanolyan klasszikus szerkezet nélküli, ám hasonlóan atletikus, izgalmas csapat lesz, mint legutóbb, akiknél Alexej Shved abszolút szabad kezet kap majd. Látványos meccsekben tehát biztosan nem lesz hiány az esetükben, és akár újra elcsíphetik a rájátszást, ennél többen viszont csak akkor reménykedhetnek, ha jóval kiegyensúlyozottabbak lesznek, mint tavaly voltak.

 

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli)

Tavalyi helyezés: 10.
Tipp az idei alapszakaszra: 8-11.

A Maccabi az előző évek szenvedéséhez képest tavaly azért már előrelépett Neven Spahija irányítása alatt, bár a rájátszásba ezúttal sem sikerült bejutniuk, pedig a szezon nagy részében playoff-helyen tanyáztak, ám a Baskoniával ellentétben a hajrát nem bírták. Az izraeliek így érthető módon csak a meghatározó játékosaikat tartották meg, azaz a tavalyi szezon végén visszaigazolt Jeremy Pargót, a magyar útlevéllel is rendelkező DeAndre Kane-t, illetve Alex Tyust és Michael Rollt. Nem marasztalták viszont Norris Cole-t (Avellino), Pierre Jacksont (Kína) és Art Parakhoszkit (?) sem, DeShaun Thomas (Panathinaikosz) és Jonah Bolden (Philadelphia 76ers) pedig erősebb csapatban folytatja. Az újak közül elsősorban a tavalyi EuroCup szezon MVP-je, Scottie Wilbekin (Darüssafaka), valamint Tarik Black (Houston Rockets) és Johnny O’Bryant (Charlotte Hornets) lehetnek a legnagyobb erősítések, de leigazolták még Kendrick Rayt (CEZ Nymburk), Angelo Caloiarót (Banvit) és Nimrod Levit (Maccabi Ashod) is. Az idei Maccabi a keret erősségét figyelembe véve hasonlónak tűnik a tavalyihoz, a Wilbekin-Pargo duóban bőven van potenciál, így ha a többi amerikai is beválik, úgy ismét a rájátszásért lehet harcban a tel-avivi gárda.

 

AX Armani Exchange Olimpia Milano (olasz)

Tavalyi helyezés: 15.
Tipp az idei alapszakaszra: 8-12.

A Milano tavalyi szezonja is messze volt a kiegyensúlyozottól, de azért voltak nagyon jó periódusaik is az olaszoknak, annak ellenére, hogy az utolsó előtti helyen végeztek. A két kiváló centerüket, Arturas Gudaitist és Kaleb Tarczewskit sikerült megtartaniuk, csakúgy, mint Curtis Jerrellst, Dairis Bertanst, Mindaugas Kuzminskast és Vladimir Micovot. Hozzájuk pedig megszereztek két extra képességekkel bíró hátvédet Mike James (Panathinaikosz) és Nemanja Nedovics (Malaga) személyében, illetve az egyik legjobb Olaszországban játszó hazai játékost, Amadeo Della Vallét (Reggio Emilia), és a nyáron szintén olasszá avanzsált Jeff Brookst (Malaga). Ehhez képest az Andrew Goudelock (Kína), Jordan Theodore (?), Awadu Abass (Brescia), Davide Pascolo (Trento) névsor a távozók listáján elenyészőnek tűnik. Az átigazolási időszak egyik, ha nem a legnagyobb nyertesének a Milano tűnik tehát, a Nedovics-James páros számára a határ a csillagos ég, Tarczewskiékkel kiegészülve az egyik leglátványosabban játszó, legizgalmasabb alakulat lehet az Olimpia. Nagyon jó anyaggal dolgozhat tehát Pianigiani mester, talán Langfordék óta nem volt ilyen tehetséges keret a lombard fővárosban. Nagy a várakozás tehát velük kapcsolatban, és akár a rájátszásba jutás is elvárás lehet feléjük, idén már kudarcnak számítania, ha nem lennének legalább a végéig versenyben ezért.

 

Anadolu Efes (török)

Tavalyi helyezés: 16.
Tipp az idei alapszakaszra: 8-12.

Az Efes tavaly meglepő módon egészen botrányos szezont futott, csont nélkül végeztek az utolsó helyen az egy évvel korábban még kis híján Final Fourba jutó törökök. Így nem csoda, hogy szinte az egész keretet lecserélték Isztambulban, ahol csak az érvényes szerződéssel rendelkező Bryant Dunstonnak, Kruno Simonnak, Brock Motumnak és Dogus Balbaynak lehetett maradása. Többek között Errick McCollum (Kazany), Derrick Brown (?), Vladimir Stimac (Türk Telekom) és Sonny Weems (Kína) sem tagja már az Efesnek, az ő helyükre igyekeztek minél jobb játékosokat igazolni. Ez sikerült is nekik, a korábban Európában már bizonyító, a tengerentúlról visszatérő Shane Larkin (Boston Celtics) a legnagyobb név közülük, de Rodrigue Beaubois (Baskonia), James Anderson (Himki), Adrien Moerman (Barcelona), Vaszilij Micics (Zalgiris) és Tibor Pleiss (Valencia) is egyértelműen erősítést jelenthetnek, egyikük sem olyan szertelen, nehezen kezelhető spíler, mint voltak elődjeik. Az Efesnek nem lesz nehéz felülmúlnia tavalyi szereplését, Ataman mester a komplett mezőnyt tekintve egy közepesnél valamivel ütőképesebb kerettel dolgozhat, akik a Baskoniával, a Himkivel, a Maccabival és a Milanóval hasonló erőt képviselnek és a várakozásaink szerint kemény harcot vívnak majd az utolsó playoff-helyek megszerzéséért.

 

FC Bayern München (német)

Tavalyi helyezés: -
Tipp az idei alapszakaszra: 13-14.

A Bayern München a Bamberg hosszú évek óta tartó egyeduralmát törte meg tavaly tavasszal a német Bundesligában, így két év szünet után újra visszatérhettek az Euroligába a bajorok. Egyelőre úgy tűnik, hogy a fent említett 12 csapat lehet versenyben a rájátszásért, mögöttük következhet aztán a német bajnok. A tavalyi sikeres csapat magját természetesen együtttartották Münchenben (Danilo Barthel, Devin Booker, Alex King, Sztefan Jovics, Nihad Djedovics, Vladimir Lucsics és az ex-Albás Braydon Hobbs), csak Jared Cunningham (?), Reggie Redding (Türk Telekom), Maik Zirbes (Crvena Zvezda) és a visszavonult Anton Gavel távoztak. Sikerült megegyezniük viszont a legyőzött Bamberg két alapemberével, Maodo Lo és Leon Radosevic is náluk folytatja, csakúgy, mint Petteri Koponen (Barcelona), Nemanja Dangubics (Crvena Zvezda) és az NBA-ből kikopó, új lendületre vágyó Derrick Williams (Kína) is. Ahogy a Crvena Zvezdánál már bizonyította, Dejan Radonjics mester képes lehet egy egységes gárdát kovácsolni ebből a társaságból, és ha ez így lesz, akkor a Bayern sok csapatot megtréfálhat elsősorban hazai környezetben, az Audi Dome-ban.

 

Darüssafaka Tekfen (török)

Tavalyi helyezés: -
Tipp az idei alapszakaszra: 13-14.

A Bayernhez hasonlóan a Darüssafakának sem kellett sokat várnia az Euroligába való visszatéréssel, a törökök a EuroCup megnyerésének köszönhetően egy év szünet után mutathatják meg magukat újra az elitben. A németekkel ellentétben ugyanakkor nekik nem sikerült együtt tartaniuk csapatukat, a tavalyi sikerek két fő kovácsa, David Blatt (Olympiakosz) vezetőedző és a Eurocup MVP Scottie Wilbekin (Maccabi) is nagyobb kihívás elé nézett, de nem maradt például JaJuan Johnson (Lokomotiv), Will Cummings (Oldenburg), James Bell (Cedevita) és Howard Sant-Roos (AEK) sem. Csak Michael Eric és Stanton Kidd azok, akik a tavalyi eredményekből is aktívan kivették részüket, mellettük Ray McCallumra (Malaga), Jeremy Evansre (Atlanta Hawks), Markel Brownra (Houston Rockets), Jon Dieblerre (Besiktas) és Zanis Peinersre (Lietkabelis) vár a feladat, hogy előlépjenek a Dacka vezéreivé. Az újonnan kinevezett Ahmet Caki vezetőedzőnek nem lesz könnyű dolga, ezzel a szinte teljesen új kerettel kellene helytállniuk, meglepődnénk, ha ezzel az állománnyal beleszólnának a nagyok dolgába.

 

Herbalife Gran Canaria (spanyol)

Tavalyi helyezés: -
Tipp az idei alapszakaszra: 15.

A tavalyi szezon végén a Gran Canaria volt a nevető spanyol csapat a Real, a Barca és a Baskonia mögött, aki a fenti trió után következve története során először jogot nyert magának az Euroliga-indulásra, ha már a Eurocupban rendre jól szerepelt, ám azt megnyernie és így kivívnia ezt  a lehetőséget ott nem sikerült korábban. Xavi Rabaseda, Marcus Eriksson, Eulis Baez és Oriol Pauli voltak annak a csapatnak az alappillérei (a távozó D.J. Seeley (Rytas) mellett), melléjük sikerült megszerezni Clevin Hannaht (Murcia), Kim Tillie-t (Olympiakosz), Chris Evanst (Monaco) és D.J. Strawberryt (Besiktas), ők így együtt alkothatják majd a szigetlakók fő rotációját. A Gran Canariánál tehát nem nyújtózkodtak tovább, mint ameddig a takaró ér, és tőlük néhány szép győzelmen túl mást nem is várhatunk el.

 

Buducsnoszt VOLI (montenegrói)

Tavalyi helyezés: -
Tipp az idei alapszakaszra: 16.

A Buducsnoszttól óriási bravúr volt, hogy letaszította az Adria Liga trónjáról a Crvena Zvezdát, amit szinte tökéletes csapatjátékkal valósított meg Alekszandar Dzikics csapata, és amiben a korábban Sopronban és Kecskeméten is szereplő Filip Barovics is főszerepet játszott. Ezt az ABA Liga szintjén sem kimagasló keretet kellett megerősíteni, hogy alkalmas legyen az Euroliga-indulásra, így elsőként aláírattak kulcsembereikkel, Nemanja Gordiccsal, Nikola Ivanoviccsal és természetesen Baroviccsal is, de maradt náluk Danilo Nikolics és a Sehovics-testvérek is. Melléjük érkezett Edwin Jackson (Barcelona), Alen Omic (Crvena Zvezda) és Coty Clarke (Avtodor), akiknek van némi Euroliga-tapasztalatuk, illetve szintén jött még Earl Clark (Besiktas) és a korábban Szolnokról eltanácsolt Aaron Craft (Monaco) is. Minden bizonnyal amit lehetett kihozott az átigazolási időszakból a sorozatba 15 év után visszatérő montenegrói gárda, akik így talán nem lógnak már ki annyira a mezőnyből, de azért még így is meglepetés lenne, ha nem ők végeznének majd az utolsó helyen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus