Újabb csoda az Euroligában: A Real "helyett" a Maccabi a bajnok!

Az Olympiakosz két hatalmas meglepetésre nyert aranyérme után idén sem a toronymagas favorit Real Madrid, hanem a sokak által még a rájátszásba(!) se várt Maccabi Tel-Aviv nyerte az Euroliga döntőjét a Milánóban rendezett Final Four záróakkordjaként, ráadásul hátrányból fordítva, hosszabbításban. A bronzmeccsen végtelenül simán nyert a Barcelona a teljesen leszereplő és végül szét is eső CSZKA Moszkva ellen. Jöjjenek a részletek!

A bronzéremért: FC Barcelona (spanyol) - CSZKA Moszkva (orosz) 93 - 78

Bár az első negyed végén még hárommal ment a CSZKA, a fejben frissebb és "pozitívabb" Barcelona a 20-at szóró és három triplájának köszönhetően immáron az Euroliga Final Fourok történetének legtöbb hárompontosát értékesítő Juan Carlos Navarro fokozatosan őrölte fel a Messina-legénységet.

Az utolsó etapnak már ötös fórral ment neki a minden játékosát érdemi játéklehetőséghez juttató katalán gárda, s végül nem maradt tartása sem a vélhetően ebben a formában utoljára látott moszkvai kirakatcsapatnak, melynek legjobbja most a 13-at dobó Szasa Kaun volt, de vele szemben 17 egységig és öt lepattanóig jutott Maciej Lampe, aki nyerőember volt Navarro mellett, továbbá Joey Dorsey (9 pont, 12 lepattanó) is közel volt a dupla duplához.

A Barcelona legjobb dobói: Navarro 20/9, Lampe 17/6, Nachbar, Dorsey 9-9
A CSZKA legjobb dobói: Kaun 13, Krsztics 11, Hines 8

 

A döntőben: Maccabi Tel-Aviv (izraeli) - Real Madrid (spanyol) 98 - 86 - hosszabbítás után

Az első 18 percben minden a játékot irányító és amúgy is abszolút esélyesnek vett Real szája íze szerint alakult, de a félidő utolsó pillanataiban David Blu hármasa már azt jelentette, hogy csak két egységnyi fórral mehet be az öltözőbe a spanyol bajnok.

A fordulást követően nagyon sokat nyomott a latba, hogy meg tudta tartani a nagyszünet előtt megszerzett momentumát a Blatt-legénység, ám a negyedik etap vége előtt szűk egy perccel a végül MVP-vé választott Tyrese Rice (26 pont, 9-ből 9 büntető, 4 lepattanó) nehéz kettesével már néggyel vezetett az izraeli alakulat.

Volt még visszaút a madridiak számára, Sergio Rodriguez (21 pont, 10-ből 5 tripla) és a görög Buruszisz (12 pont, 9 lepattanó) két-két jó büntetőjével egalizált a Laso-legénység és a rendes játékidő vége előtt már nem talált be a Maccabi, következhetett a ráadás!

Az extra percekben viszont már csak egy csapat volt a pályán, Rice tarthatatlan volt támadásban, Alex Tyus (12 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) pedig a palánk alatt takarított hatalmas szereléseivel, továbbá az anno Pécsre nem kellő Ricky Hickman (18 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) is a lehető legjobbkor hozott jó döntéseket a pályán, a spanyolok ezzel párhuzamosan elfogytak fejben és fejet hajtottak a ma egyértelműen nagyobb tűzzel és precízebben is játszó Blatt-alakulat előtt.

A Maccabi fennállása során hatodszor is a kontinens trónjára ért, mégpedig úgy, hogy az egész alapszakasz, illetve a Top 16 alatt sem tartották esélyesnek még a legelvakultabbak sem, a Real viszont hiába volt egyértelműen Európa legjobb csapata ebben a szezonban, a tavalyi esethez hasonlóan most is az utolsó lépcsőfokon bukott el Pablo Laso csapata.

A Maccabi legjobb dobói: Rice 26/9, Hickman 18/3, Blu 14/6
A Real legjobb dobói: Rodriguez 21/15, Fernandez 15/9, Mirotic 12/3, Buruszisz, Reyes 12-12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus