Videó: a német válogatott visszavonultatta Dirk Nowitzki 14-es mezét

A válogatottat Eb-ezüstig és vb-bronzig vezető klasszis mezét a Európa-bajnokság nyitónapján húzták fel a kölni aréna légterébe.

A Német Kosárlabda Szövetség (DBB) szervezésében a német-francia összecsapás előtt tartották meg a ceremóniát, ahol többek között felszólalt a FIBA elnöke, Hamane Niang is. Természetesen ott volt a Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban, a Mavs jelenlegi vezetőedzője, Nowo korábbi csapattársa, Jason Kidd, és a szlovén csapattal Kölnben játszó Luka Doncic is.

Nowitzki beszédében elmondta, hogy ez egy óriási megtiszteltetés, mert mindig imádott a nemzeti színekért küzdeni és mindent beleadott - örömmel látta, hogy a 2002-es világbajnoki bronzérmes gárda szinte teljes létszámban jelent meg, minden korábbi csapattársának megköszönte, hogy elfogadták olyannak, amilyen, és hozzásegítették őt ehhez az estéhez. Külön megköszönte Mark Cubannek, hogy megértette, mennyire fontos számára a válogatott és támogatta abban, hogy a nyarakat a nemzeti csapattal tölthesse. A szurkolóknak is megköszönte, hogy ilyen hosszú időn keresztül folyamatosan ott voltak minden meccsen és támogatták, ez így egy nagyon különleges utazás volt számára. 

Nowitzki összesen 153 meccsen viselte a válogatott mezt 1997 és 2015 között, 2002-ben világbajnoki bronzérmet, 2005-ben Európa-bajnoki ezüstérmet nyert, mindkétszer a torna MVP-jének választották. 2005-ben az ő kosarával jutottak be a döntőbe a spanyolok ellen, 2006-ban a vb-n 47 pontot szórt Angola ellen, 2008-ban pedig a német olimpiai capat zászlóvivője lehetett Pekingben - utoljára a 2015-ös kontinenstornán játszott a válogatottban. 

A DBB azt tervezi, hogy Nowitzki 14-es meze folyamatosan "elkiséri" a válogatottat, minden meccs előtt felhúzzák abban a német csarnokban, ahol a válogatott éppen játszik. 

A ceremónia 22:00-tól: 

A ceremónia rövidebb változata:

A mez felvonása:

A közös pillanat Mark Cubannel:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus