A Barca és a Real Madrid került a Király Kupa döntőbe!

Hiába küzdött hatalmasat az Unicaja és a Joventut az első félidőben, mégiscsak érvényesült a papírforma: a két óriásklub került a fináléba!

FC Barcelona – Unicaja Malaga: 87 – 79 (18-15, 16-24, 25-20, 28-20)

Óriási rangadót vívott egymással a két fél; a Barcelona utolsó negyedbeli pazar játékával tudott csak átlépni a bajnokság éllovasán! Nagy iramban kezdődött a találkozó, a gránátvörös-kékek DeShaun Thomas egymást követő két triplájával szereztek némi fórt (8-5 – 3. perc). Bár a malagaiak jól járatták a labdát, sok üres helyzetet alakítottak ki, ám az első negyed végéig nem tudták megfelelően kihasználni lehetőségeiket, így riválisuk tartotta a néhánypontos differenciált (15-10 – 7. perc). Az utolsó percekben azonban magára talált a Jayson Granger-Kosztasz Vaszileidisz páros, de az egyenlítés csak pillanatokig tartott, ugyanis Marcelinho Huertas triplája jelentette az első etap végét (18-15). A második szakaszt Mario Hezonja labdaszerzésből szerzett zsákolása nyitotta, ám periméterről újra megvillantak Jayson Grangerék: a 13. percben, a mérkőzésen először andalúz vezetést mutatott az eredményjelző tábla (22-24). Green Caleb vette a továbbiakban vállára csapatát, amely megadta a kellő lendületet társainak: Mindaugas Kuzminskas és Carlos Suárez nőttek fel mellé. A katalán óriás offenzívája megakadt, de a Tomas Satoransky-Justin Doellman páros révén látótávolságon belül maradt a félidő végére (34-39). Úgy tűnt Xavi Pascualnak a nagyszünetben sem sikerült felráznia legénységet: Fran Vázquezék pillanatok alatt kialakították addigi legnagyobb előnyüket (34-42 – 21. perc). A Barca horvát centere, Ante Tomic (10 pont, 10 lepattanó) fújt vészriadót – fineszes megoldásaival újra ellenfele nyakában lihegett a tavalyi finalista (42-44 – 23. perc). A következő percekben fej-fej mellett haladtak a felek, majd Brad Oleson kapcsolódótt be a triplagyártásba: az alaszkai hátvéd hibátlan performanszot nyújtott a 6,75-ös vonalon túlról (53-51). Rendkívül nagy adok-kapok zajlott a parketten, hatalmas izgalmakat tartogatott a rendes játékidő záró etapja (59-59). Minden egyes pontért kemény küzdelem zajlott, az Unicaja a 34. percben tizennegyedik hárompontosát süllyesztette el a katalán gyűrűben, amellyel lélegzetvételnyi fórhoz jutott (62-66). Ekkor azonban hatalmas változást hozott a gránátvörös-kékek horvát tinicsillaga, Mario Hezonja. A bedobó Maciej Lampéval csodás összjátékot produkált, amellyel előbb megfordították a derbi alakulását (69-68), majd két perccel a lefújás előtt megpecsételték Joan Plaza hadának sorsát (83-72). Az Unicaja már csak kozmetikázni tudott a végső eredményen – a katalán óriás utolsó öt percen belüli 23-4-es rohanása újabb döntőt eredményezett, méghozzá sorozatban a hatodikat (!!). 
A gigászi klub ezúttal is kiválóan célzott periméterről (57%), bár az andalúzok sem maradtak el sokkal 14/28-as mutatójukkal. A kétpontosok értékesítésében viszont jóval megbízhatóbb performanszot húzott elő a Barca – teljesen megérdemelten szállhat harcba 24. Király Kupájáért.

Az FC Barcelona legjobb dobói: Thomas 13/9, Hezonja 12/6, Oleson 11/9
Az Unicaja Malaga legjobb dobói: Kuzminskas 13/9, Granger 12/6, Suárez 10/6

A mérkőzést összefoglaló videó:


FIATC Joventut – Real Madrid: 83 – 100 (26-24, 26-22, 8-25, 23-29)

A Királyi Gárda szurkolóinak némi „deja vu” érzésük lehetett az elődöntőt tekintve: a katalán Joventut gárdája ugyanúgy vezetett az első félidő végéig, mint a negyeddöntőben a Zaragoza - a harmadik negyedben azonban jött a fővárosi henger és eldöntötte a meccs érdemi részét. Jól kezdett a Real Madrid: Rudy Fernández irányításával 0-7-es rohanást repesztett, míg a katalánok nem találták a ritmust. Sitapha Savané jegyezhette az első egységeket (5-10 – 4. perc), motivációja és lelkesedése pedig megadta a kellő lendületet csapatának is (15-10 – 7. perc). Sergio Rodriguez 2+1-es akciójával újra magára talált a címvédő, de Salva Maldonado tanítványainak – elsősorban Tariq Kirksay-nek és Sergi Vidalnak - mindenre volt válaszuk (26-24). Kiélezett küzdelem zajlott a parketten, mindkét fél őrült iramot diktált. Néhány pontnál nagyobb fórra egyik gárda sem tudott szert tenni (37-33 14. perc, 39-40 – 17. perc) – míg a badalonaiak a festékben és a lepattanózában domináltak, addig Andrés Nocioniék periméterről operáltak. A negyed végére ihletett állapotba kerültek a katalánok: az Albert Miralles-Clevin Hannah duó impozáns akciói révén jobb szájízzel térhetett a nagyszünetre a Joventut egylete (52-46). A félidőben ezúttal is akadhatott bőven mondanivalója Pablo Lasónak, ám panaszra - a későbbiekben - nem lehetett oka: intelmei nyitott fülekre találtak és tanítványai félelmetes harmadik etapot produkáltak. A katalánok magabiztossága pillanatok alatt szertefoszlott, amely komoly problémákat eredményezett támadójátékukban is. Míg a „blancók” könnyed triplafesztiválba kezdtek, addig Sitapha Savanéék képtelenek voltak betalálni (55-69 – 27. perc). Goran Suton kiesése további aggodalomra adott okot Salva Maldonadónak, de a katalánok becsületükért küzdve tíz ponton belülre verekedték magukat a záró etap előtti utolsó támadásoknál (60-69). A badalonai illúzióknak azonban a 6,75-ös vonalról tökéletesen (5/5) célzó Sergio Llull vetett véget. A minden erejével elkészülő Joventut a végjátékban már végképp esélytelen volt tartani Felipe Reyeséket, akik bravúros erődemonstrációt tartottak. 
A madridiak szenzációs második félidejükben egy új rekordot is felállítottak: a Király Kupa történelmében még egyetlen csapat sem tudott dobni 16 trojkát, pláne nem 64 százalékos (!!) hatékonysággal. 

A FIATC Joventut legjobb dobói: Savané 14, Suárez 13/3, Hannah 10/6
A Real Madrid legjobb dobói: Llull 19/15, Rodriguez 15/6, Ayón 13

A mérkőzést összefoglaló videó:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus