A Barca történelmi győzelme; a Real továbbra is veretlen

Európa legnívósabb bajnokságának 10. köre is bőven tartogatott vérbeli rangadókat, egylabdás összecsapásokat! Hanga Ádám nem lehetett a Laboral Kutxa segítségére, a baszk gárda nélküle kapitulált a Joventut Badalona otthonában. A sztárklubok ismét rekordokat döntöttek: a Real Madrid még soha ilyen jól nem kezdte az idényt (10-0), míg a Barcelona történelmi kiütést mért a sereghajtó Valladolidra. Nézzük meg, hogyan alakult a spanyol bajnokság tizedik fordulója! (STATISZTIKÁK+VIDEÓK)

Tuenti Movil Estudiantes (2-8) – Iberostar Tenerife (5-5): 85 – 88 (19-22, 17-26, 23-23, 26-17)

Vészjósló előjelekkel várhatta a madridi gárda az összecsapást; egyik legjobb játékosuk, a brazil Lucas Nogueira elhagyta a klubot. Az első negyedben a hazaiak képtelenek voltak tartani a lépést Blagota Sekulic-csal: a magasember 11 egységet szórt az első néhány percben, ám a másik palánk alatt Banic is elemében volt, minimális előnnyel térhetett a Tenerife a két perces szünetre (19-22). A második etapban robbantott a vendég egylet: triplaparádéval színesítették a mérkőzést, előbb Nicolas Richotti, Saul Blanco majd Levi Rost tüzelt magabiztosan a 6,75-ös vonal mögül (36-48). A fordulás után Guille Rubio és Kyle Kuric vitték vállukon a hazaiakat, de a kanárik így is kézben tartották a derbi alakulását. Az utolsó tíz perc elején nagyon bekezdett az Ivanov vezette Estudiantes; az addig egyoldalú mérkőzés izgalmassá vált, sorozatos labdaszerzésekkel és pontos támadások mellett hatékony védekezésükkel zárkóztak Txus Vidorreta tanítványai. Egy pontos vendég fórnál (83-84) Rubio taktikai faultot ütött, de Blanco magabiztos kézzel értékesítette a büntetőket. Volt esélye hosszabbításra mentenie a Madridnak a derbit, ám a hárompontos nem hullott be, nem sikerült a bravúrfordítás. Mindkét csapat 50 százalékkal termelte a hárompontosokat, de a Tenerife hattal többet (15) szórt illetve kiegyensúlyozottabb csapategységének köszönheti, hogy nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából. 
A mérkőzés videós összefoglalója itt tekinthető meg.
A hét MVP-je díjat ezúttal az Estudiantes játékosa, Dejan Ivanov nyerte el: 24 pontja mellett begyűjtött 6 lepattanót, 32-es VAL értéket elérve.

A Tuenti Movil Estudiantes legjobb dobói: Ivanov 24/6, Kuric 16/9, J. Fernández 12/6
Az Iberostar Tenerife legjobb dobói: Sekulic 18/3, Rost 17/15, Blanco 15/9

Cajasol (4-6) – Bilbao Basket (4-6): 72 – 75 (20-21, 18-14, 15-23, 19-17)

Nem számíthatott könnyű mérkőzésre a Bilbao a Sevilla otthonában, a várakozásoknak megfelelően végig szoros találkozót vívtak a felek. Az első félidőben is kiélezett játékot mutattak a csapatok, a Cajasolnál a Joan Sastre-Tomas Satoransky duó, míg vendég oldalon az Alex Mumbrú-Raul Lopez páros brillírozott, csupán egy kosárnyi előny tudatában készülhetett a Cajasol a folytatásra (38-35). Ondrej Balvin egymás után dobott 6 pontjával – az összecsapás egészét tekintve – nagyobb fórba került a Cajasol (43-37), de Germán Gabriel is két triplával válaszolt, újra egált jelzett az eredményjelző tábla. A spanyol válogatott kellőképpen meghozta társai kedvét is a ponttermeléshez: ezután Fran Pilepic percei következtek (53-58). Scott Bamforth a legjobbkor villantotta meg képességeit: vezetésével három perccel a derbi vége előtt, mintha „semmi” nem történt volna, 68-68-nál Rafael Pueyo időkéréssel próbálta felrázni övéit. Az intelmek hatottak, Raul Lopez és az addig halványan teljesítő Axel Hervelle a legjobbkor találtak be és alapozták meg a győzelmet, a baszk gárda sorozatban harmadszor diadalmaskodott. 
A mérkőzés videós összefoglalója itt tekinthető meg.

A Cajasol legjobb dobói: Sastre 14/6, Satoransky 11/3, Bamforth – Balvin – Williams – Mata 9/9 – 9 – 9 – 9/9
A Bilbao Basket legjobb dobói: Mumbrú 19/6, Lopez 13/3, Gabriel 11/6

Valencia Basket Club (9-1) – UCAM Murcia CB (4-6): 88 – 86 (20-20, 33-15, 14-22, 21-29)

A Murcia kis híján meglepte a robogó Valenciát, amely immáron 9. hete nem talál legyőzőre! Jobban kapta el a rajtot a vendég gárda: egykoron a narancsmezeseket erősítő Rodrigo San Miguel és Augusto Cesar Lima remek összjátékára muszáj volt reagálnia Velimir Perasovic mesternek, jött is az időkérés 12-18-as állásnál. A padról érkező Pau Ribas remek megmozdulásainak köszönhető, hogy a hazaiak partiban maradtak az első negyedben (20-20). Bár ezen a napon Justin Doellman nem igazán tudott dominálni a festékben (8 pont, 4 lepattanó), Serhiy Lishchuk kitűnően vette át csapattársa szerepét. A második negyedben Rafa Martinez és Bojan Dubljevic őrült triplagyártásba kezdett, amelyre képtelen volt reagálni a Murcia, biztos hazai előny tudatában mehettek a felek az öltözőbe (53-35). Már mutatott 24 pontos Valencia fórt is az eredményjelző tábla, amikor Dwayne Davis olyasfajta pluszt tett hozzá csapata játékához, amely „felébresztette” a Murciát és sikeres védelmi zónájával egy 2-18-as etapot repesztett (64-56), újra feléledt a győzelmi remény. Tovább faragta hátrányát az Oscar Quintana irányította legénység, az utolsó támadás jogán egy triplával akár nyerhettek is volna. Berni Rodriguezre jött ki a figura, ám a spanyol klasszis hárompontosa nem esett be, így megmenekült a Valencia. 
A mérkőzés videós összefoglalója itt tekinthető meg.

A Valencia Basket Club legjobb dobói: Dubljevic 22/12, Lishchuk 14, Sato 13/9
Az UCAM Murcia CB legjobb dobói: Lima 21, Wood 13/9, San Miguel – Tillie 10/6 – 10

Gipuzkoa Basket (5 – 5) - Unicaja Malaga (7-3): 69 – 61 (14-14, 16-19, 14-11, 25-17)

A szezon során már számos alkalommal megmutatta a san sebastani egylet, hogy hazai pályán nagyon nehéz dolga van ellenfelének. A Malaga nagy önbizalommal érkezhetett: óriási skalpot gyűjtött az elmúlt körben – legyőzte a Barcát hazai pályán - , ám Joan Plaza vezetőedző nem számíthatott Zoran Dragic szolgálataira. Kapkodással, sok technikai hibát vétve kezdődött az összecsapás, nehezen indult be a ponttermelés. A Gipuzkoa Basket talált előbb magára, fantasztikus formában pattogtatott David Doblas (19 pont, 5 lepattanó, 8 kiharcolt fault), de a túloldalon Jayson Granger személyében (19 pont, 6 kiharcolt fault) remek ellenfélre akadt. A második félidő elején Doblasnak gondjai akadtak a személyi hibákkal, pihentetésével az Unicaja új erőre kapott és meglépett 6 ponttal (35-41). Azonban Hanga Ádám ex-csapattársa, Charles Ramsdell és az utolsó három kosárral konkrétan meccset nyerő Raul Neto megpecsételte az esélyesebb malagai csapat sorsát. A csapatként jobban működő, kétszer annyi gólpasszt kiosztó baszkok nagy diadalt aratva ismét ötven százalékos mutatót tudhatnak magukénak. 
A mérkőzés videós összefoglalója itt tekinthető meg.

A Gipuzkoa Basket legjobb dobói: Doblas 19, Winchester 12/6, Ramsdell 11/9
Az Unicaja Malaga legjobb dobói: Granger 19/3, Suárez 11/3, Calloway 10/6

Herbalife Gran Canaria (7-3) – CAI Zaragoza (5-5): 58 – 55 (15-10, 18-14, 10-20, 15-11)

Igazi párbajt vívták a felek a pontszegény, ám annál fordulatosabb, a végletekig kiélezett derbin! Rengeteg hibával tarkította mindkét gárda a mérkőzést, 35-35 eladott labdát jegyeztek fel, ám a sorozatos rossz döntések miatt nem született sok pont gyorsindításokból. Puhatolózva startolt a meccs, már az első negyed arra utalt, hogy alacsony pontszámú viadalt láthat a nagyérdemű. Az első komolyabb vezetést a hazaiak jegyezhették a 16. percben, a Ben Hansbrough (15 pont, közte négy tripla) irányította kanárik 25-18-ra elléptek riválisuktól, harsant is a sípszó: José Luis Abos maga köré hívta tanítványait. Nem változott a játék képe, 9 pontos hátrányba került a félidőre a Zaragoza. Más felfogásban léptek a vendégek a fordulást követően a parkettre, támadásban szép megmozdulásokkal hozták zavarba a citromsárga mezeseket, a záró etapra már náluk volt a minimális fór (43-44). Döntő tényezőnek bizonyult, hogy a Herbalife Gran Canaria magasemberei – elsősorban Walter Tavares: 8 pont, 13 lepattanó, 3 blokk - minimális teret engedélyeztek csak Giorgi Shermadininek a festékben, de még így se lehetett leírni a Dobos Lászlót is a soraiban tudó Zaragozát. 55-55-nél az addig egyetlen egy pontot sem dobó Albert Oliver vállalta el a hárompontost, így nem mindennapi körülmények között győzött a kanári-szigeteki együttes!


A mérkőzés videós összefoglalója itt tekinthető meg.

A Herbalife Gran Canaria legjobb dobói: Hansbrough 15/12, Martín 10, Newley 9/3
A CAI Zaragoza legjobb dobói: Jones 14, Sanikidze 9/3, Tabu 8/6

Real Madrid (10-0) – Rio Natura Monbus (3-7): 82-59 (11-9, 24-19, 24-13, 23-18)

Nem tud hibázni a fővárosi egylet, még egyetlen olyan csapat sem akadt igazán, amely komolyabban megizzasztotta volna Sergio Llull-ékat – így járt az alapszakasz 10. fordulójában a Rio Natura Monbus is. Megállíthatatlan üzemmódba kapcsolt a Pablo Laso legénység, egy közepes teljesítmény is bőven elegendő volt az újabb sikerhez. Rengeteg pontatlanság jellemezte az első tíz percet, csupán 9 egységre volt képes a monbusi gárda. A palánk alatt próbálta erőltetni a játékot a Moncho Fernández edzette alakulat, csupán ott tudott fölényben játszani (meg is nyerte a lepattanócsatát 28-36-ra). Ám hiábavalónak tűnt ez is, a bajnokcsapat mélyebb rotációs lehetősége aláásta a vendégek ezen zárkózási szándékait illetve Sergio Llull robbanékonyságával nem tudtak mit kezdeni. A „blancók” toronymagasan vezetik a tabellát és robognak a biztos alapszakaszbeli első helyezés felé. Egy negyednyi látványos játék bőven elegendő volt a Királyi Gárdának, így joggal tehetjük fel a kérdést: mikor botlik meg először a fővárosi alakulat, melyik csapat lesz képes megállítani Rudy Fernándezéket? 
A mérkőzés videós összefoglalója itt tekinthető meg.

A Real Madrid legjobb dobói: Llull 21/9, Reyes 18, Mirotic – Darden 10/3 – 10/6
A Rio Natura Monbus legjobb dobói: Muscala 12, Corbacho 11/3, Junyent 10

FIATC Joventut (5-5) – Laboral Kutxa (5-5): 83 – 74 (18-24, 24-23, 29-8, 12-19)

Hanga Ádám sérüléssel bajlódott, honfitársunk jobb lábszáránál egy kis gyulladást találtak, így elővigyázatosságból nem léphetett pályára Katalóniában. A Joventuti Badalona remek harmadik negyedbeli teljesítményének köszönhetően zsebelte be a diadalt, ezzel mindkét gárda ötven százalékon áll. A találkozóról az alábbi linken már olvashattatok, a videós összefoglalót itt tekinthetitek meg. 

A FIATC Joventut legjobb dobói: Shurna 18/12, Kirksay 17/15, Vives 13/6
A Laboral Kutxa legjobb dobói: San Emeterio 13, Nocioni 12, Bjelica 11/3

FC Barcelona Regal (7-3) – CB Valladolid (1-9): 109 – 50 (30-16, 25-6, 32-22, 22-6)

Őrületes hullámvasutat jár be a Barcelona ebben a szezonban. Marcelinho Huertaséknak volt miért törleszteniük rajongóik számára, az elmúlt fordulóban és nemzetközi porondon is vereséggel hagyhatták el a parkettet. Ám ami ebben fordulóban történt az több, mint döbbenetes…59 pontos (!) kiütést mértek Xavi Pascual legényei a Valladolid gárdájára, rég nem látott ennyire egyoldalú mérkőzést a Palau Blaugrana közönsége! Ezzel a Barcelona új történelmi mérföldkövet állított fel, amely a csapat hasznossági mutatóját jellemzi: a spanyol férfi első osztályos bajnokságban először látható 178-as (!!!!!) VAL érték kontra 12 (!!!!) ellenében – talán ilyen különbségnél nem is érdemes firtatni a mérkőzés alakulását…A gránátvörös-kékek tökéletes offenzív játékukat hatékony védekezéssel párosították, két negyedben is csupán 6 (!) pontot engedélyeztek a teljesen csődöt mondó Ricard Casas tanítványoknak. Egy statisztikai oszlopban található csak Valladolid fölény: a büntetőket száz százalékosan értékesítette az Omari Johnson fémjelezte együttes; minden mást fölényesen nyert meg a bajnoki ezüstérmes. Külön kiemelendő még a katalánok 33 gólpassza, ebben a játékelemben sem láthatni minden nap ilyen magas számot. 
Erazem Lorbek hosszú sérülés után kapott több lehetőséget Xavi Pascualtól, a szlovén játékos szép megmozdulásokkal hálálta meg az edző bizalmát:


A mérkőzés videós összefoglalója itt tekinthető meg.

Az FC Barcelona Regal legjobb dobói: Tomic – Lorbek 17 – 17/3, Navarro 15/15, Abrines 12/3
A CB Valladolid legjobb dobói: Johnson 20/6, Viney 9/3, Haritopulosz 8

Baloncesto Fuenlabrada (4-6) – La Bruixa D’or Manresa (3-7): 81 – 73 (20-12, 23-14, 20-29, 18-18)

Idegen túráin nem túl acélos a Manresa mutatója, így mindenképp a Fuenlabradának állt a zászló, harmadik negyedbeli megingásától eltekintve végig kezében tartotta a mérkőzést és kapaszkodik egyre feljebb a ranglistán. Andy Panko és James Feldeine is jobbik arcát mutatta, lendületes játékukkal hamar kétszámjegyű előnyre tett szert a hazai alakulat (20-10). Egyre jobban nyílott az a bizonyos olló, csupán Dominic Waters egységei tartották életben a katalán kiscsapat esélyeit, ám így is jókora előny tudatában várhatta a második félidőt a Fuenlabrada (43-26). A szünet a Manresának tett jót, hatékonyan reagált a kialakult helyzetre Josh Asselin, majd a görög Giannopulosz pontjaival zárkózott, utóbbi egymás után három triplát is bevert, látótávolságba érkezett Hanga Ádám ex-csapata (56-49). A lendület azonban eddig tartott, a Fuenlabrada tökéletes kontroll game-t alkalmazva fektette két vállra az egyébként periméterről nagyszerűen tüzelő katalánokat. 
A mérkőzés videós összefoglalója itt tekinthető meg.

A Baloncesto Fuenlabrada legjobb dobói: Panko 24/9, Feldeine 16, Montanez 7/3
A La Bruixa D’or Manresa legjobb dobói: Waters 16/3, Asselin 13/3, Giannopulosz 11/3

A 10. forduló Top 7 mozzanata:

A tabella jelenlegi állása:

1    Real Madrid  10    0
2    Valencia Basket Club  9    1
3    FC Barcelona  7    3
4    Unicaja  7    3
5    Herbalife G. Canaria  7    3
6    Gipuzkoa Basket  5    5
7    FIATC Joventut  5    5
8    CAI Zaragoza  5    5
9    Laboral Kutxa  5    5
10    Iberostar Tenerife  5    5
11    Bilbao Basket  4    6
12    UCAM Murcia CB  4    6
13    Cajasol  4    6
14    B. Fuenlabrada  4    6
15    Rio Natura Monbus  3    7
16    La Bruixa d'Or  3    7
17    Tuenti M. Estudiantes  2    8
18    CB Valladolid  1    9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus