ACB Liga - 11. ford.:Fókuszban a kanári-szigeteki derbi!

Európa legerősebb bajnoksága ezúttal is kiváló mérkőzésekkel jelentkezik, középpontban a kanári-szigeteki együttesek egymásnak feszülése!

További érdekfeszítő derbinek ígérkezik a foghíjas bajnokcsapat találkozója a Zaragozával, míg a Real Madrid Bilbaóban lép parkettre. A Laboral Kutxa, az Unicaja Malaga és a Valencia is kötelező győzelem előtt állnak. Nézzük meg, mit várhatunk a Liga Endesa 11. fordulójától!

Gipuzkoa Basket – FIATC Joventut
2014. december 13. – 18:30

Nagyon szeretne győzelemmel tisztelegni 250. tétmérkőzésén közönsége előtt a baszk együttes, ám ellenfele személyében a kiválóan teljesítő katalán expressz lép fel. A találkozó esélyese ennek értelmében a vendég együttes, amely elsősorban a festékben mutathat óriási dominanciát a Sitapha Savané-Goran Suton-Albert Miralles trió révén. Bár periméteren is életveszélyes a Joventut gárdája (Sergi Vidal-Tariq Kirksay), a top tripladobó alakulatok egyike, ám ott mégis felveheti a versenyt a Dani Diez-Taquen Dean páros. Irányító poszton pikáns összecsapás alakulhat ki Jared Jordan és Demond Mallet között, utóbbi a pontgyártásban is komoly szerepet vállalhat magára. Mindkét együttes teljes kerettel vághat neki a Liga Endesa 11. fordulójának, amelyen mindenképp a meglepetés erejével szolgálna Jaume Ponsarnau legénységének diadala – a katalánok ezzel szemben tovább erősíthetik helyüket az élmezőnyben, akár a negyedik helyre is felugorhatnak egy újabb győzelem esetén!

Rio Natura Monbus – Tuenti Movil Estudiantes
2014. december 13. – 20:00

Két középcsapat rangadójával folytatódik a szombati játéknap, amelyen az obradoiroi gárda méri össze erejét a fővárosi kiscsapattal. Kiegyensúlyozottabb performansza miatt a hazai fél várhatja jobb előjelekkel a meccset, ám az elmúlt héten a Real Madridot (!) térdre kényszerítő vendégeket nem veheti félvállról. Különösen nagy figyelmet kell szentelnie az erőcsatár Nacho Martinra, aki az elmúlt négy fordulóban parádés statisztikát produkált és aktív részese volt a bravúr elérésében 17,3 pontátlagával, 7,7 lepattanójával és 22,3-as hasznossági indexmutatójával – így a meccs legnagyobb match-upja várható közte és a szintén remek formában lévő Maxi Kleber között. Txus Vidorreta tanítványainak nagy hangsúlyt kell fektetniük periméter védekezésükre, amennyiben szeretnék elkerülni az Alberto Corbacho-Pavel Pumprla-Adam Waczynski hármas triplafesztiválját. Ugyanakkor a galíciai védőkre is nehéz feladat hárul Javi Salgado és Jaime Fernández betöréseinek csökkentésével, amely a vendég egyes posztos páros nagy erőssége. Hét forduló eltelte után újra bevethető állapotba került Stefan Bircsevics, aki el is utazott a fővárosiakkal, ám valószínűleg nem lép majd parkettre a hosszú kihagyás miatt. Érdekes összecsapás elé nézünk, nem lesz ez egy hátradőlös találkozó egyik fél számára sem, de nagyobb esély mutatkozik a hazaiak diadalára. 

Morabanc Andorra – UCAM Murcia
2014. december 13. – 21:00

Az első játéknap záró mérkőzésén két meglepetéscsapat feszül egymásnak, a Murcia még soha nem kezdte ilyen jól a szezont: 10 forduló után 5-5-ös mérlegével a középmezőny első felében tanyázik. Örömteli hír a vendég szurkolók számára, hogy a montenegrói erőcsatár Nemanja Radovics 2017-ig elkötelezte magát a klubnál. Az újonc gárda felkészülését nehezítette egyik alapemberének, Betinho Gomesnek vírusos megbetegedése – félő, hogy Victor Sada mellett a bedobó sem ölthet magára mezt. Az andorrai irányítóra, Thomas Schreinerre vár talán a találkozó legnagyobb kihívása azzal, hogy féken tartsa a Raul Neto-Carlos Cabezas duó őrült rohanását. Hátvéd pozícióban igazi adok-kapok várható: Scott Bamforth-nak és Scott Woodnak kell kikapcsolniuk a játékból a „clutch-playerré” avanzsált David Navarrót, aki nemcsak periméterről okozhat kellemetlen perceket. A palánkok alatt kiegyenlített harcot vívhatnak a felek (Georgios Bogris-Jordi Trias-Kaloyan Ivanov kontra Augusto Lima-Nemanja Radovic-José Angel Antelo), ám minden egyes lepattanónak komoly értéke lehet, főleg egy szoros véghajrában. Amennyiben az Andorra nem hagyja, hogy a Murcia ráerőltesse rohanós játékát, úgy lehet keresnivalója – ám így is a vendég győzelem felé billen a mérleg nyelve. 

FC Barcelona – CAI Zaragoza
2014. december 14. – 12:15

Csütörtök este hosszabbításban elszenvedte első vereségét az Euroligában a Barcelona (89-91 Fenerbahce Ülker ellen), ám ami még inkább fájó lehet a katalán híveknek, hogy Alex Abrines is lesérült a rangadó folyamán. Így a gránátvörös-kékek hátvédsora alaposan megcsappant, hiszen a fiatal spanyol mellett Juan Carlos Navarro és Brad Oleson sem tudja vállalni a mérkőzést. Ezzel ellentétben a Zaragoza győzelemmel (a Reggio Emilia otthonában) és azzal a tudattal hangolódhatott az összecsapásra, hogy már biztosan ott van az Európa Kupa legjobb 32 csapata között. Két vereséggel a háta mögött (Baloncesto Sevilla, Fenerbahce Ülker) a kötelező győzelem terhe is nyomja a katalán óriás vállát. Az eléggé foghíjas hazai kisemberek révén Marcelinho Huertas mellett Tomas Satoranskynak is komoly szerepet kell vállalnia a gólpasszok kiosztása mellett a pontgyártásban is. Túloldalon ezt minden bizonnyal nem fogja tétlenül nézni Pedro Llompart, aki az utóbbi találkozókon elképesztően hasznos mezőnybeli teljesítménnyel segítette csapattársait. Periméteren – a katalán hiányzók miatt – kihasználhatja fölényét az andalúz gárda, amelynél Chris Goulding, Jason Robinson és Pere Tomás is húzhatják a Zaragoza szekerét. Azonban a Barcelona egyik legnagyobb erőssége, hogy magasemberei is kitűnően céloznak a 6,75-ös vonalon túlról valamint az egyre bátrabb és látványos megoldásokkal előrukkoló ugrólábú ifjonc, Mario Hezonja is több időt kaphat a bizonyításra. A festékben sem lesz egyszerű dolguk Ante Tomicéknak a Rasko Katics-Stevan Jelovacs szerb belső párossal – kemény, fizikális meccsre számíthatnak a vendéglátók, amely esetükben nem egy pozitív előjel. A keret mélysége miatt azonban illene behúznia a derbit Xavi Pascual legénységének, ám mindenképp szoros találkozóra van kilátás – nem is kezdődhetne izgalmasabb rangadóval a vasárnapi játéknap! 

Laboral Kutxa – Montakit Fuenlabrada
2014. december 14. – 12:15


Mindkét csapat egy-egy új debütálóval jelentkezik: hazai oldalon egyes poszton Mike James lép parkettre Doron Perkins helyett, aki nem tudta hozni a tőle elvártakat, míg túloldalon Steve Burtt hátvédként segíthet a fővárosi gárdának. Hazai pályán és jóval mélyebb keretének köszönhetően a Laboral Kutxa a derbi toronymagas esélyese, amely minden poszton nagy fölényt alakíthat ki, bár a festékben okozhat kellemetlen perceket az Andy Panko-Jeleel Akindele duó. Ám a baszkok magasember állománya is irigylésre méltó, Ibon Navarro legénységének kötelező hoznia a lepattanócsatát is. Thomas Heurtel személyében kiváló tanítója lesz Mike Jamesnek: a francia látványos asszisztjai mellett a pontgyártásban is aktívan veszi ki részét csapata diadalaiból. A baszkok egyik legnagyobb erőssége periméter játékuk, amelyben komoly erődemonstrációt tarthatnak Fernando San Emeterio és Davis Bertans révén. Nem szabad, hogy gondot okozzon a Laboral Kutxának a Montakit Fuenlabrada két vállra fektetése, amellyel tovább zárkózhatna a legjobb nyolcashoz. 

Herbalife Gran Canaria – Iberostar Tenerife
2014. december 14. – 13:00

A forduló rangadóján a két kanári-szigeteki együttes néz farkasszemet egymással, amelynek hangulata egy kisebb „El Clasico-hoz” hasonlítható. Eulis Báezék tisztában vannak azzal, hogy jelenleg a második számú kanári egylet van jobb formában, ám erősen fogadkoznak ennek megszakításában. Nem lesz egyszerű dolguk, ugyanis az Iberostar Tenerife a Barcelona mellett a legjobban védekező gárda (74,2-es átlaggal). Alejandro Martinez tanítványai még soha nem nyertek úgy, hogy a Herbalife Gran Canaria birtokolta a „hazai pályát” – ám ennek a sorozatnak a megszakítására most minden esélyük megvan. Minden poszton óriási match-upok sora vár a nézőkre: az irányítóknál szebbnél szebb akciókat láthatunk a Tomás Bellas-Albert Oliver párostól valamint a pick and rollok nagymesterétől Rodrigo San Migeultől. A hátvéd- és bedobó párbajoknál is izgatottan dörzsölhetjük tenyereinket (Txemi Urtasun-Ian O’Leary kontra Nicolas Richotti-Saul Blanco), mindkét gárda nagyon hatékonyan tüzel a triplavonalon túlról – bár amennyiben a Brad Newley-Kyle Kuric kettős még egy szintet tudna lépni, úgy lehetne igazán pikáns csak a rangadó. Ők ugyanis ellensúlyozhatnák a tenerifei részről mutatkozó festékbeli dominanciát: a leghatékonyabb centerpáros (Blagota Sekulic-Luke Sikma) ellen egyenlőre kevésnek tűnik Walter Tavares teljesítménye. Hatalmas mérkőzést, bizonyítási vágyat és feszültséget hordoz magában a találkozó, amelyen egyértelmű esélyest megnevezni szinte lehetetlen. A legjobb amit tehetünk, ha hátradőlünk és élvezzük a showt! 



Unicaja Malaga – Baloncesto Sevilla
2014. december 14. – 18:00

Óriási bravúrt hajtott végre a Sevilla az elmúlt fordulóban a Barcelona térdre kényszerítésével, amelyen az ifjú Willy Hernangómez élete meccsét játszotta (29 pont, 13 lepattanó, 43-as VAL). Amennyiben a fiatal center hasonló játékkal tudna előrukkolni, úgy egyértelműen a meccs leglátványosabb szegmensét adná a Fran Vázquezzel való összecsapása. Berni Rodriguezre érzelemdús találkozó vár,hiszen hosszú éveken keresztül az andalúzok csapatkapitányi rangját töltötte be, ám most ellenfélként tér vissza korábbi sikerei helyszínére. Joan Plaza minden poszton mélyebb cseresorral variálhat, a Malaga legnagyobb fölényét pedig periméteren használhatja ki – bár egyik fő tripladobója, Ryan Toolson apróbb sérüléssel küzd, ám minden bizonnyal harcra kész állapotban várja a derbit. Amennyiben a Sevilla fel tudja venni a versenyt a festékben az Unicajával, úgy szoros küzdelemre kényszerítheti az Euroligás gárdát. Jayson Granger vezetésével megszerezheti 10. győzelmét a Malaga, amely hazai pályán és hosszabb kispadjával mindenképp a derbi esélyese. 

Bilbao Basket – Real Madrid
2014. december 14. – 18:00

Az elmúlt fordulóban mindkét alakulat váratlan fordulatként vereséget szenvedett: a Bilbaót a Gipuzkoa Basket együttese ütötte ki, míg a Királyi Gárdát a szintén fővárosi Tuenti Movil Estudiantes tréfálta meg. Mindkét csapat győzelemmel feledtetné a kínos bakit, így igazán feszült hangulató derbi elé nézünk. Minden poszton kiváló match-upok színesítik a találkozót: amennyiben Sergio Rodriguez lágyék sérülése ellenére vállalni tudja a meccset úgy az egyik legpazarabb összecsapás alakulhat ki közte és a szintén brillírozó Raul Lopez között. Hátvéd- és bedobó poszton igazi kihívás vár a baszk játokosokra (Danilo Andjuszics-Dairis Bertans-Alex Mumbrú), hogy feltartóztassák a Sergio Llull-Rudy Fernández-KC Rivers triót. Bár a Real Madrid belső sora igazán nívós nevekből áll (Felipe Reyes-Jannisz Buruszisz-Salah Mejri), ám a hazaiak Marko Todorovic vezetésével képesek komoly ellenállást kifejteni. Minden bizonnyal a látványra sem lesz majd panasza a Miribilla közönségének és amennyiben néhány extra performanszra is képesek lennének a baszk játokosok, úgy talán a legvégén egy meglepetéseredménynek is örülhetne. 

Bruixa D’or Manresa – Valencia Basket Club
2014. december 14. – 19:00

15 évvel ezelőtt debütált a Manresában Rafa Martinez, aki ma vendég színekben lép parkettre, hogy újabb győzelemhez segítse a Valencia csapatát. Bár az Euroligából már biztosan kiesett Velimir Peraszovics együttese, ezen a találkozón mindenképp a jóval magasabban rangsorolt vendég alakulatnak áll a zászló. A mezőny minden részében komoly erődemonstrációt tarthatnak a narancsmezesek, Sam Van Rossom kiesése sem zavarhatja meg gördülékeny támadójátékukat. Festékben a Luke Harangody-Kresimir Loncar-Bojan Dubljevics trió ellen csak momentumai lehetnek Zeljko Sakicnak, míg periméterről igazi örömjátékkal keserítheti a katalánok életét a Romain Sato-Pau Ribas-Rafa Martinez hármas. A mezőny részében nincs olyan pont, ahol igazán felvehetné a versenyt a vendéglátó együttes, már a mérkőzés kezdeti szakaszán könnyen nagy hátrányt halmozhat fel. A Manresa számára csak a tisztes helytállás lehet a reális cél. 

A második, a hetedik valamint az utolsó találkozó kivételével az összes mérkőzés élőképpel követhető az alábbi linken!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus