ACB Liga - 20. forduló

Honfitársunk, Hanga Ádám palánkot is tört a sikerért, de csapatával, az Assignia Manresával lemaradtak a Barcelona megleckéztetéséről. Nem született meglepetés a spanyol bajnokság 20. fordulójában, az esélyesek mind hozták a kötelező győzelmeket, így öt meccs után nyert ismét a Malaga.

Assiginia Manresa – FC Barcelona Regal 76-88

Ha nem rajtol olyan rosszul a Manresa, talán nagy bravúrt ért volna el. Hanga Ádám kiváló (17 pont), sőt szó szerint gyűrűszaggató játékával volt igen kemény falat az utolsó előtti helyezett Manresa a vendég Barca számára, ám az erősebb palánk alatti teljesítmény a címvédő javára döntött.

A meccsen jobban kezdett a vendég Barca, s az első negyedet magabiztos játékkal húzta be. Hanga a beállása után egy triplával nyitott még a 8. percben, majd egyik pillanatról a másikra húzóemberré lépett elő: a második negyedben segítségével már partiban volt papíron erősebb ellenfelével a Manresa.

A magyar kosaras nem csak az egy félidő alatt termelt 13 pontjával (3/4 kettesből, 2/2 hármasból, ami elképesztően jó adat), valamint 21 VAL értékével (plusz 4 lepattanójával) vétette magát észre, hanem azzal is, amikor sikeresen leszakította a gyűrűt. Ez a nagyszünet előtti percekben történt, s természetesen jó darabig állt a játék.

A Manresa jött ki talán jobban a kényszerszünetből, mert tovább faragta a hátrányát. Igaz, ehhez a lepattanók szedésében javulniuk kellett, hiszen ezen a téren sokkal jobb volt a Barca. A triplákat viszont továbbra is szépen dobálták a hazaiak.

A harmadik negyedben már tízen belülre került a gyenge kezdést nyögő Manresa, ám végül „csak” eggyel hozta ezt a játékrészt a vendéglátó, így keveset tudott lecsípni a katalánok fórjából, akik a palánkok alatt továbbra is dominánsak maradtak. Hanga ráadásul elég hamar megkapta a 3. faultját is, kénytelen volt ültetni őt edzője.

A negyedik negyedben egy triplával ismét kerek 10-re csökkentette hátrányát a Manresa (Yanev révén), ám újra meg tudott újulni a Barca, ezúttal éppen az új igazolás, Oleson révén. A hazaiak gyakorlatilag kergették a Navarro nélkül felálló, de még így is nagyon erős katalánokat, de a rossz első negyedük okozta hátrányt már nem tudták ledolgozni. A meccs 3 negyedében partiban voltak neves riválisukkal Ádámék, de az első etap megpecsételte a sorsukat.

Az ellenfél nagyemberei közül Tomicot szinte nem lehetett tartani, ő centerben nagyon sokat tett hozzá a Barcelona játékához. Ő érte el először (s mint kiderült, egyedül) a 20 pontot a pályára lépők közül (24-ig jutott), míg a másik két magasember, Lorbek 16, Jawai 11 pontot szerzett.

Ádám büszke lehet produkciójára, hiszen csapata legjobb, illetve a mezőny második legjobb pontdobója volt (17). Két triplát szerzett, szedett 4 lepattanót, 2 gólpasszt is adott, valamint kiharcolt 6 faultot (ő maga 3-szor "vétkezett") - összességében 20 VAL értékig jutott.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).


Mad-Croc Fuenlabrada – Herbalife Gran Canaria 66-99

Első félidei kiváló védekezésével elintézte házigazdáját a Gran Canaria együttese, a szezon meglepetéscsapata 23 pontot engedélyezett a nagyszünetig a Fuenlabradának, a második negyedben mindössze kilencet, miközben ők maguk 53-at tettek fel a táblára. Az edzőmérkőzéssé váló találkozón dominált a festékben a vendég gárda, 56-26 arányban bizonyultak jobbnak a szigorított területen belük a Xavier Rey (24) fémjelezte fekete mezesek, emellé egészen elképesztő, 67 %-os dobóteljesítmény párosult. A hazaiak mindössze Sene óriási blokkjával és Feldeine szolidabb (12 pont) produkciójával vigasztalódhattak.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

Blancos de Rueda Valladolid – FIATC Joventut Badalona 69-67

Nacho Martin (22 pont, 13 lepattanó) és Othello Hunter (18 pont, 11 lepattanó) fantasztikus játékával otthon tartotta a győzelmet a Valladolid, ám a végjátékban mégsem ők, hanem az ex-manresai Roman Montanez ment mennybe, miután az ő triplája juttatta két pontos előnyhöz másodpercekkel a vége előtt a hazai együttest. Albert Olivernek ugyan volt még egy egészen biztató kísérlete a túloldalon, ám dobása célt tévesztett, így hiába bizonyult tarthatatlannak a katalánoknál Ognjen Kuzmic (18 pont, 14 lepattanó), a bosnyák magasember az utolsó pillanatokban már nem tudott segíteni csapatán.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

CAI Zaragoza – Asefa Estudiantes Madrid 77-82

Nem bírt a Liga pontkirályával a Zaragoza, a győzelmét remek nyitónegyeddel megalapozó (11-28) madridiak ásza 27-nél állt meg, míg Gabriel 18-al támogatta a kanadai dobógépet. A vörös mezes házigazdák a katasztrofális kezdés után még visszaküzdötték ugyan magukat a mérkőzésbe, ám az utolsó szalmaszálban mindig megbotlottak, az Estudiantes pedig jókor talált be újra a hazaiak felzárkózási kísérletét követően. Öten is tíz pont fölött zártak a Zaragozánál, Norel dupla-duplázott is (12 pont, 11 lepattanó), de az átaludt első tíz perc végzetes hibának bizonyult.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

Caja Laboral – Valencia Basket 79-75

Rangadót nyerve melegített hazai pályán a Király Kupa házigazdája, a 20 pontig jutó Andres Nocioni vezérletével értékes győzelmet aratott a Caja közvetlen riválisa a Valencia felett. A vendégek végig jól tartották magukat a 12 pontja mellett 9 gólpasszt is kiosztó Pau Ribas irányításával - aki leggyakrabban Lishchukot (15) találta meg a labdákkal -, sőt 20 másodperccel a vége előtt három pontos hátárnyban még vissza is szerezték a játékszert a baszkoktól, Kelati azonban elpuskázta távoli kísérletét, így lecsúszott a bravúrról a Velencia gárdája.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

UCAM Murcia – Blusens Monbus Obradoiro 83-77

Nagy csatában tartotta otthon a győzelmet a Murcia, a házigazdák jobb lepattanózásuknak (36-27) és remek triplamutatójuknak (11/22) köszönhetik elsősorban sikerüket. Eddigi egyik legjobb mérkőzését játszotta a vendégek tunéziai óriása, Salah Mejri, aki 16 pontja és 9 lepattanója mellé 4 blokkot is kiosztott, de a Dewar-Friere páros tagjai is önmagukhoz képes kiugróbb játékkal rukkoltak elő (15 pont, 2 blokk ill. 12 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz), viszont ez is kevés volt a hárompontosakat futószalagon szállító Murcia ellen, amelyben Lewis (12 pont, 8 lepattanó) és Berni Rodriguez (12) bizonyultak a nyerőembereknek.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

Unicaja Malaga – Lagun Aro GBC 74-70

Szinte hihetetlen leírni, de a bajnoki címre is esélyesnek tartott Malaga öt fordulót követően tudott ismét nyerni az ACB Ligában, habár az első negyedben felépített 15 pontos előnyét majdnem sikerült eladnia a Calloway (19) vezette házigazdáknak. A legtöbb borsot Morris Finley törte az andalúzok orra alá, aki három mérkőzést követően már a gárda legeredményesebb dobója, a mostani találkozón pedig 21 ponttal, 9 lepattanóval és 4 szerzet labdával tette le a névjegyét a villámléptű amerikai. A sors fintora, hogy hiába játszott remekül a Lagun Aro légiósa, a végjátékban mégis ő hibázott a triplavonalon túlról, amivel ”megmentette” az ismét önmagát alulmúló malagaiak sejhaját.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

CB Canarias – Cajasol Sevilla 77-68

Értékes győzelemmel gazdagodott hazai pályán a Canarias az egyre inkább magára találó Sevilla legyőzésével. A hazaiak hősei Ricardo Uriz és Blagota Sekulic voltak, előbbi 21 pontja mellé elcsent 5 labdát és a kezébe hullott 5 lepattanó is, míg montenegrói csapattársa 19 ponttal és 7 lepattanóval segítette őt. Ketten gyakorlatilag el is intézték a Sevilla együttesét, amelyben ezúttal Williams és Bogdanovic is betlizett (5 és 2 pont), amihez ha hozzávesszük a 20 eladott labdát is, akkor már nem is olyan meglepő a vendégek veresége.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

Uxue Bilbao Basket – Real Madrid 74-94

Rangadónak indult, sima Real siker lett belőle, miután Hervellen (21) és Hamiltonon (15 pont, 12 lepattanó) kívül senki nem tudott felnőni a királyi gárda által diktált tempóhoz. A blancók 9-0-s kezdése után ugyan még volt visszaút a Bilbao számára, ám ismét kiváló csapatmunkájának köszönhetően tudta negyedről negyedre egyre távolabb taszítani magától a baszkokat a listavezető, amelyben Llull (21) és Mirotic (17 pont, 7 lepattanó) játszották a főszerepet, de Reyes (12) és Rodriguez (13) is kitettek magukért, így még azt is elbírták a madridiak, hogy Carroll pont nélkül zárjon, legnagyobb ászuk, Rudy Fernandez pedig pályára se lépjen.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

Az ACB Liga állása:


Csapat Mérkőzés Győzelem Vereség %
1 Real Madrid 20 19 1 0,98
2 Caja Laboral 20 17 3 0,93
3 Herbalife Gran Canaria 20 13 7 0,83
4 Valencia Basket 20 12 8 0,80
5 Bilbao Basket 20 12 8 0,80
6 FC Barcelona 20 12 8 0,80
7 CAI Zaragoza 20 11 9 0,78
8 Asefa Estudiantes Madrid 20 11 9 0,78
9 FIATC Joventut Badalona 20 10 10 0,75
10 Blusens Monbus Obradorio 20 9 11 0,73
11 Unicaja Malaga 20 9 11 0,73
12 UCAM Murcia 20 9 11 0,73
13 Blancos de Rueda Valladolid 20 8 12 0,70
14 CB Canarias 20 8 12 0,70
15 Cajasol Sevilla 20 7 13 0,68
16 Mad-Croc Fuenlabrada 20 6 14 0,65
17 Assignia Manresa 20 4 16 0,60
18 Lagun Aro GBC 20 3 17 0,58

Ádám palánktörő mutatványa a heti toplistára is felkerült, lássuk hányadik helyen!

A 20. forduló TOP 7 jelenete.Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus