ACB Liga: Még négy csapat versenyben a Király Kupáért!

A rangos Király Kupa két pozíciójáért még négy csapat küzdhet: a Valencia, a Zaragoza, az UCAM Murcia, valamint a Rio Natura Monbus!

Valencia Basket Club – Montakit Fuenlabrada
2015. január 17. – 19:00

A Király Kupa kvalifikáció négy csapatából a Valencia az egyik, amely még versenyben van a szereplésért – illetve amelynek illene a szombati találkozón biztosítania helyét Európa legrangosabb hétvégi tornáján. Ám nem lesz egyszerű dolga az ezer sebből vérző Velimir Peraszovics legénységnek a fővárosi gárdával szemben: Serhiy Lishchuk és Vlagyimir Lucsics mellett Kresimir Loncar és Pablo Aguilar is sérüléssel küzdenek – így a festékben érzékeny veszteség érte a narancsmezeseket. A lepattanócsatában érvényesítheti akaratát a vendég együttes a Jeleel Akindele- Diagne Moussa páros révén. A Montakit Fuenlabrada legponterősebb játékosának védése (Andy Panko) fejtörést okozhat a Bojan Dubljevics-Luke Harangody kettősnek – utóbbira támadóoldalon is komoly szerep vár a pick and roll akcióknál. Ám a hazaiak hátvédsora jóval nívósabb nevekből áll, periméteren a Jimmy Baron nélkül parkettre lépő fővárosiaknak legjobb védekezésüket kell előhúzniuk, hogy a Pau Ribas-Rafa Martinez-Romain Sato triumvirátus triplafesztiválját megakadályozzák. Sam Van Rossom játékintelligenciájára, a támadások pontosságának kivitelezésére ezúttal is égető szüksége lesz a Valenciának. A hazai gárda a mérkőzés esélyese, de nem veheti félvállról az Andy Panko fémjelezte Fuenlabradát. 

FIATC Joventut – Baloncesto Sevilla
2015. január 17. – 20:00

Nincs könnyű helyzetben a Sevilla: ezúttal a tabella harmadik (!) helyezettjének otthonában kellene kisebbfajta csodát véghez vinnie és eloroznia a diadalt, hogy ne szenvedje el sorozatban hetedik vereségét. A roppant magabiztosan menetelő katalánok minden poszton dominálhatnak: a festékbeli négyesük (Sitapha Savané-Goran Suton-Albert Miralles-Nacho Llovet) ellen csak momentumai lehetnek a Willy Hernangómez-Kristaps Porzingis duónak. A Joventut külső sora szintén erődemonstrációt tarthat, bár az 550. (!!) elsőosztályos tétmérkőzésére készülő Berni Rodriguez-Alex Urtasun páros okozhat kellemetlen perceket. Az amerikai irányítók különharcánál előnyt élvez a remek formában pattogtató, nemcsak a játékszervezésben, hanem a pontgyártásban is főszerepet vállaló Demond Mallet Xavier Thames ellen. A hazai pályán szereplő katalánok a derbi toronymagas esélyesei: nagy önbizalommal, látványos csapatjátékkal és főként festékbeli fórjukkal már idejekorán eldönthetik a találkozó érdemi kérdését. 

Gipuzkoa Basket – CAI Zaragoza
2015. január 18. – 12:15

Habár jókora pofonba szaladtak bele az előző fordulóban Joaquin Ruiz tanítványai, egy idegenbeli győzelemmel nagy lépést tehetnének a Király Kupán való szereplésért – a korábbi sikerei helyszínére visszatérő Jason Robinson fémjelezte vendégeknek pedig minden esélyük megvan erre. Amennyiben a David Doblas-Ioann Iarochevitch páros újra elő tudna rukkolni azzal a performansszal, amellyel az előző körben, úgy érdekes match-upok alakulhatnak ki a festékben – ám így is előnnyel bírnak Stevan Jelovacsék. A Zaragozának Jason Robinsonra ezúttal védő oldalon is nagy szüksége lesz: a vezérszerepet betöltő amerikainak a pontgyártáson kívül Dani Diezre is figyelmet kell szentelnie – a spanyol a mezőny minden szegletében otthonosan mozog; nemcsak a legjobban pattanozó játékos a ligában (7,85 meccsenkénti átlagával), hanem periméterről is hatékonyan tüzel. A karmesteri pálcát a kezében tartó Pedro Llompartot nehéz lesz kikapcsolnia a játékból Jared Jordannek, hiszen a vendégek irányítója sokrétű munkával emeli csapata játékának színvonalát; a gólpasszok termelése mellett a szerzett labdák területén is előkelő helyet foglal el. A baszkoknak a személyi hibák elkövetésével is sáfárkodniuk kell: míg riválisuk a liga legjobbja e műfajban (82,8%), addig ők az utolsó előtti helyen kullognak (70,7%). A san sebastiani együttes életét sérülések hada is keseríti: Mikel Motos, Jordi Grimau mellett Taquen Dean pályára lépése is kétséges. 

Morabanc Andorra – FC Barcelona
2015. január 18. – 12:30

Hullámzó összképet mutat eddig a katalán óriás: az előző fordulóban a listavezető Unicaja gárdáját minden idők egyik legmagasabb színvonalú és legizgalmasabb hosszabbításos rangadóján múlta felül, ám az Euroligában ismét vereséget szenvedett – ezúttal a Maccabi ellen. De az újonc otthonában nem hibázhatnak Xavi Pascual legényei, akik továbbra sem számíthatnak Juan Carlos Navarro, Brad Oleson és Marcus Eriksson szolgálataira. Ennek ellenére is óriási dominanciával rendelkezik minden poszton a bajnokcsapat, habár a palánkok alatt az ex-barcelonai Nathan Jawai fizikális fölényét érvényesítheti Ante Tomic és Tibor Pleiss ellen. A gránátvörös-kékek erőcsatársora (Maciej Lampe, Bostjan Nachbar, Justin Doellman) az egyik legimpozánsabb a ligában: Kaloyan Ivanovékra rendkívül nehéz feladat hárul féken tartásukkal, hiszen nemcsak a körtében lehetnek csapatuk segítségére, hanem a 6,75-ös vonalon túlról is életveszélyesek. Bedobó poszton szintén a vendégek felé billen a mérleg nyelve: a rendkívül tehetséges, fiatal Alex Abrines és DeShaun Thomas kiváló párost alkotnak – amennyiben Betinho Gomes sarokproblémája miatt nem tudja vállalni a játékot, úgy kevés ellenállást tud majd kifejteni az Andorra ezen a pozíción. Azonban Edwin Jackson a clutch-playerré avanzsált David Navarro személyében méltó ellenfélre találhat – ám a Barcelona kerete olyan mély, hogy kötelessége korlátozni a spanyol hátvéd aktivitását. A mérkőzés legpikánsabb match-upja irányító poszton várható: a tavaly még csapattársaként küzdő, ám most ellenfélként fellépő Victor Sada és Marcelinho Huertas néz farkasszemet egymással. A vendégek brazil mágusa a csapat szíve-lelke, aki a játékszervezés mellett a pontgyártásban is főszerepet vállal. A meccs látványos megmozdulásairól a két rugólábú fiatal, Tomas Satoransky és Mario Hezonja gondoskodhat – a katalánoknak nem okozhat gondot az Andorra két vállra fektetése.

Herbalife Gran Canaria – Movistar Estudiantes
2015. január 18. – 13:00

A Bilbaón kívül csak a Herbalife Gran Canaria mondhatja el magáról, hogy négyes győzelmi szériában menetel – sőt minden előjelet figyelembe véve az ötödik is készülőben van, tekintve hogy a fővárosi kiscsapat 2006 óta képtelen győztesen elhagyni a parkettet a Las Palmasban. Nagy fordulatot vett a kanári-szigeteki együttes: végre kihasználja a benne rejlő potenciált, főként legnagyobb fegyverével, periméterjátékával keserítette ellenfelei életét az előző fordulókban. A vendégek külső sora nem képviseltet olyan nívós játékosállományt, mint a kanáriké: az Albert Oliver-Thomas Bellás irányítópáros betöréses kiosztásokból rengeteg labdához juttatja a bedobókat, így Kyle Kuric, Brad Newley vagy éppenséggel Txemi Urtasun is bármikor képes egy-egy extra performanszra. Nagyon érdekes belharc alakulhat ki az irányítók között: kérdés mennyire tudja majd meggátolni a hazai akciók sikerességét a Jaime Fernández-Javi Salgado duó. A festékbeli csatározásokban azonban lehet keresnivalója az Estudiantesnek: a 100. tétmérkőzésén parkettre lépő Uros Slokar-Nacho Martin páros felveheti a versenyt a hórihorgas Walter Tavarasék ellen. Higgadt, koncentrált játékkal azonban nem okozhat gondot Eulis Báezéknek a fővárosi kiscsapat térdre kényszerítése. 

Iberostar Tenerife – UCAM Murcia
2015. január 18. – 13:00

„Amíg esélyünk van a Király Kupán való részvételre, harcolunk érte.” – nyilatkozta Nemanja Radovic, az UCAM Murcia montenegrói erőcsatára. Nincs egyszerű helyzetben a vendég együttes: csak úgy lehet esélye nyolcadikként kvalifikálnia magát, ha győz és a Zaragoza 18 ponttal vagy annál többel veszít illetve ha a Rio Natura Monbus veszít vagy kevesebb mint 12 ponttal nyer. A kanári-szigeteki együttes olyan mély repülésben van, hogy jó eséllyel szállnak harcba a diadalért Thomas Kelatiék. Vesztett hatékonyságából a hazai centerpáros, bár Luke Sikma továbbra is remek pontátlaggal büszkélkedhet (16,9). A mérkőzés legnagyobb match-upja közte és Augusto Lima (16,3 pont/meccs) között alakulhat ki: a két center egymásnak feszülése számos látványos megoldást szülhet. Blagota Sekulic és José Angel Antelo különcsatája is izgalommal bír – amennyiben újra sikerélménnyel szeretné elhagyni hazai pályáját a Tenerife, úgy a lepattanócsatát mindenképp meg kell nyernie. Míg a hazaiak hátvédsora periméteren villoghat (Nicolás Richotti, Saul Blanco), úgy a vendégek amerikai kettőse (Scott Bamforth-Scott Wood) inkább betörésekből lehet eredményes. A Murcia irányítópárosa eddig kiváló munkát végez (Raul Neto-Carlos Cabezas), míg hazai oldalon Rodrigo San Miguel nem tud konstans teljesítményt produkálni – ráadásul a spanyol sérüléssel is bajlódik, nagy kérdés egyáltalán tudja-e vállalni a derbit. Amennyiben a kanárik jobbik formájukkal tudnának előrukkolni, szoros küzdelem lenne várható. 

Laboral Kutxa – Rio Natura Monbus
2015. január 18. – 18:00

Egy neves hiányzója már biztos akad a Király Kupának: a Laboral Kutxa elképesztően rossz idénykezdetének köszönhetően lemaradt a februári tornáról. Ellenfelének a Rio Natura Monbusnak még akkor van esélye – a klub történetében először – kvalifikálnia magát, ha a Zaragoza elvérezne San Sebastianban. Ám a galíciaiaknak roppant nehéz dolguk lenne, hogy meglepetést szerezzenek: a baszkok az elmúlt körben kis híján a Real Madrid otthonából csenték el az értékes győzelmet – csak Sergio Llull extra jelenléte mentette meg a Királyi Gárdát. Ibon Navarro legénységének illendő lenne behúznia a találkozót: jóval mélyebb rotációs lehetősége és a hazai pálya mindenképp a Laboral Kutxát teszi favorittá. A magasemberek tekintetében előnyben részesül a hazai fél: a tavalyi idényben még az obradoiroi kiscsapatot erősítő Kim Tillie-Iverson Colton-Mirza Begic triumvirátus ellen a Maxi Kleber-Keaton Nankivil páros csak ideig-óráig veheti fel a versenyt – a Laboral Kutxa lepattanózásban komoly erődemonstrációt tarthat. Szemtől szemben találja magát a liga két legtöbb hárompontost értékesítő bedobója: a derbi legnagyobb match-upja várható Davis Bertans és Alberto Corbacho között. Fernando San Emeterio levédése kulcsszerep a vendégeknél: amennyiben Pavel Pumprla képes lenne limitálni a spanyol válogatott aktivitását, úgy megnehezíthetik riválisuk dolgát. Mindent egybevéve bravúrnak számítana egy esetleges vendég siker. 

Unicaja Malaga – Bilbao Basket 
2015. január 18. – 18:00

Egyértelműen a forduló rangadóját vívja egymással az Euroligás gárda valamint a négyes győzelmi sorozatban menetelő baszk együttes! Két fantasztikus formában pattogtató együttes méri össze erejét: talán kevesen gondolták volna, hogy az alapszakasz felénél az Unicaja lesz a listavezető illetve hogy a Bilbao ugyanolyan mérleggel fog állni, mint a Real Madrid. Látványosabbnál látványosabb match-upok színesíthetik az összecsapást: rögtön az irányítók (Jayson Granger-Raul Lopez) különharca adhatja meg az alaphangulatot. A hátvéd- és bedobó posztok csatározásainál is izgatottan dörzsölhetjük tenyereinket: a bizonyára nagy iramú találkozón kérdéses lesz melyik fél (Ryan Toolson-Mindaugas Kuzminskas kontra Danilo Andjuszics-Alex Mumbrú-Dejan Todorovics) tudja jobban ráerőltetni akaratát riválisára. A festékben is igazi adok-kapok valószínűsíthető: az andalúz blokkirály Fran Vázquez méltó ellenfélre találhat a baszkok egyik legeredményesebb játékosában, Marko Todorovicban. Az amerikai centerpáros egymásnak feszülése is tartogat izgalmakat (Caleb Green-Latavious Williams) – mindkét csapat kőkemény, fizikális meccsre készülhet. A vendégeknél úgy tűnik Alex Hervelle és Dairis Bertans sem fogható hadra, így némi hátránnyal készülhetett az erőpróbára Sito Alonso legénysége. Szoros, feszült hangulatú rangadó várható, amelyen az Unicaja győzelmére fogadnak többen a spanyol szakértők közül. 

Bruixa D’Or Manresa – Real Madrid
2015. január 18. – 19:45

Hanga Ádám ex-csapata teher nélkül állhat ki a Királyi Gárda ellen, hiszen a két egylet kerete között óriási diffrencia található – még az is nehezen elképzelhető, hogy a katalánok megnehezítsék a „blancók” dolgát. Minden poszton jókora dominanciával élhet Pablo Laso együttese, amely a legjobban támadó csapat a mezőnyben (94,3), míg ellenfele az utolsó (67,4). Minden jel arra mutat, hogy a Real Madrid kezd magához térni a decemberi sokk után (5 mérkőzésből 4 vereség). Könnyed, közönségszórakoztató derbit varázsolhat a találkozóból a Sergio Rodriguez-Sergio Llull fémjelezte Real Madrid – a duó gondoskodhat a showról. A festékben a Zeljko Sakic-Dimitrisz Haritopulosz kettősnek csak momentumai lehetnek a Jannisz Buruszisz-Salah Mejri-Felipe Reyes trió ellen. Nincs egy súlycsoportban a két fél, a Manresának csak a tisztes helytállás lehet a reális cél – érdekességképpen megemlíthető, hogy a hazaiak 1988 óta képtelenek diadalmaskodni a gigászi klub ellen.

Az alábbi linken élőképpel megtekinthető a harmadik, a negyedik, a hatodik, a nyolcadik valamint a kilencedik összecsapás! 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus