Adria Liga 23. forduló – Beharangozó

Az ABA Liga huszonharmadik fordulóját a Szolnok tegnapi bravúros, egypontos győzelmenyitotta a Cedevita ellen. A hétvége hátralévő részében a Crvena Zvezda és a Partizan kihasználhatja szlovén ellenfeleikkel szemben riválisuk botlását, a Cibona és a Budusznoszt versenyfutása pedig tovább folytatódik a negyedik helyért. Ebben a körben rendezik a Siroki-Zadar kiesési rangadót is, ahol fokozottan nagy a tét, a vesztes nehéz helyzetbe kerül.

Szolnoki Olaj (8-15) – Cedevita (horvát, 17-6) 68-67
A mérkőzés részletes beszámolója IDE KATTINTVA elérhető!

Radnicski (szerb, 8-14) – Mega Vizura (szerb, 9-13) szombat 19.00
A két kisebb szerb gárda összecsapása a presztízsen kívül nem sok téttel bír, a sűrű középmezőnyben ugyan elmozdulhatnak még valamelyik irányba a csapatok, de a kiesés és a jelentős előrelépés sem opció már egyik félnek sem. A Radnicski nincs jó szériában, az utóbbi öt meccséből négyet elveszített, így itt a remek alkalom, hogy kárpótolják szurkolóikat és matematikailag is elkerüljék a kiesést. A Mega Vizura jobb formát mutat, a Cibona legyőzésével végre begyűjtötték az első skalpját egy pozitív mérleggel álló csapatnak, valamint a két kiesőjelöltet, a Zadart és a Sirokit is felülmúlták. A Zvezdától papírforma vereséget szenvedtek a múlt héten, ezúttal viszont szoros meccsre számíthatunk, a Radnicski 2,5 pontos favorit. 

Siroki (bosnyák, 5-16) – Zadar (horvát, 6-17) szombat 19.00
Az idei Adria Liga szezon kiesési rangadóját vívja a Siroki és a Zadar. A bosnyákok számára ez az utolsó lehetőség, hogy versenyben maradjanak, igazi „hatpontos” meccset vív egymással a két csapat. Finoman fogalmazva sem túl acélos egyik csapat sem, viszont a Zadar a múlt héten nagy bravúrt mutatott be a honfitárs Cibona ellen, ezzel elérte, hogy ne nekik legyen élet-halál kérdése ez a mérkőzés. A horvátok egyébként kilencmeccses vereségsorozatukat szakították meg, de a Siroki közelmúltbeli mérlege sem sokkal jobb ennél. A Siroki utolsó kilenc meccséből csupán egyet nyert meg, éppen a Szolnok ellenit még bő egy hónapja. Azóta a sorsolásuk is nagyon nehéz volt (Buducsnoszt, Cedevita, Patizan), most viszont kötelező számukra a győzelem, ráadásul az őszi meccsért is vissza kellene vágniuk, akkor 77-69-re nyert a Zadar. Ezúttal a Siroki 4,5 ponttal esélyesebb, de késhegyre menő csata várható, ahol a vesztes duplán bukik majd.

Crvena Zvezda (szerb, 18-4) – Krka (szlovén, 10-12) szombat 21.00
A forduló messzemenően legsimábbnak ígérkező találkozójának ígérkezik a Crvena Zvezda-Krka mérkőzés. A listavezető kvalitásairól aligha kell beszélni, az ABA Ligát és az európai kosárlabdát kedvelők számára közismert a szerbek ereje. Ráadásul nemcsak bombaerős kerettel rendelkeznek a belgrádiak, de jó formában is vannak, utolsó tíz meccsükből kilencet megnyertek, hazai pályán pedig még senki nem tudta legyőzni őket. A héten nagyszerű meccset játszottak az Eurocupban a Lietuvos Rytas-szal, ami után hatpontos előnnyel utazhatnak majd jövő héten Vilniusba. Ezúttal sem kérdéses, hogy ki a toronymagas favoritja a mérkőzésnek, 12,5 ponttal esélyesebb a Zvezda, még úgy is, hogy a megszokottnál várhatóan többet pihentetik legjobbjaikat a hétközi kupameccsre.

Union Olimpija (szlovén, 8-14) – Partizan (szerb, 15-7) vasárnap 17.00
Úgy tűnik kilábalóban van a gödörből a Partizan, ezúttal Ljubljanában készülnek újabb győzelemre Belgrád fekete-fehér részében. Az utóbbi időben nagy pofonokat szedtek be a szerbek, kezdve a Szkopje elleni hazai vereségtől, a kupakudarcon és a sima Euroliga-zakókon át a legnagyobb rivális, Zvezda elleni buktáig. A Radnicskit viszont az esélyeknek megfelelően már sikerült legyőznie a Partizannak, ráadásul az Euroligában a Bayern München ellen a második sikerüket is begyűjtötték. Szinte emberemlékezet óta nem nyertek zsinórban két meccset a belgrádiak, ráadásul ez a minisorozat hármasra duzzadhat, hiszen az ismét szétesőben lévő Olimpija lesz az ellenfél. Legutóbb a Buducsnosztnak is sikerült bevennie a Stozicét, ráadásul a Partizannak nagyon kell a győzelem, így most is a hazaiak az esélytelenebbek, méghozzá 3,5 ponttal a bet365 szerint.

Cibona (horvát, 14-8) – MZT Szkopje (macedón, 11-11) vasárnap 18.30
A múlt héten hatalmas pofonba szaladt bele a Cibona, így ezúttal győzelmi kényszerben játszanak majd Saricék a Szkopje ellen. A ligautolsó Zadar ellen, mindössze 53 pontot szerezve kapituláltak a horvátok, így egészen biztosan nagy küzdelem vár még rájuk a hátralévő négy fordulóban a Final Fourért. A Partizan egy győzelemmel előzi meg őket, jelen állás szerint pedig a Buducsnoszttal vannak a legnagyobb harcban a negyedik helyért, mindkét együttes 14-8-as mérleggel áll. Könnyű dolguk azonban borítékolhatóan nem lesz ezúttal sem, hiszen ez a Szkopje már nem az a Szkopje, mint ami volt a szezon első felében. Zoran Martic vezetésével immár nemcsak saját pályáján, de idegenben is életveszélyes az MZT, a Partizan és az Igokea is tudna erről mesélni. Ezeknek a bravúrgyőzelmeiknek hála ismét egálra hozták a győzelem-vereség mutatójukat a macedónok, így hiába 7,5 pontos favorit a Cibona, nem lepődnénk meg egy egylabdás végjátékon sem.

Buducsnoszt (montenegrói, 14-8) – Igokea (bosnyák, 12-10) hétfő 20.45
Ahogy az előző meccsnél tárgyaltuk, a Buducsnoszt és a Cibona nagy versenyt futnak a negyedik helyért, jelen állás szerint e két csapat között dől el az utolsó FF hely sorsa. A Buducsnoszt jól teljesít mostanában, egyedül a Radnicski elleni hazai botlás rondít bele a mérlegükbe, de a Cibona „visszahozta” nekik ezt a vereséget a múlt heti zakójával. Az ellenfelük az Igokea lesz ezúttal, a tavalyi alapszakaszgyőztes nagyon úgy néz ki, hogy múlt héten elbúcsúzott az idei négyesdöntős szerepléstől. A Szkopje aratott nagy sikert Boszniában, amivel meglehetősen távolra lökte ellenfelét céljai elérésétől. A közelmúltat és a tét nagyságát is figyelembe véve egyértelműen a Buducsnosztot várjuk győztesnek, 6,5 ponttal esélyesebbek előzetesen.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus