AL, 11. forduló: Egymás ellen remekelt a két ex-szolnoki

A Krka-Cibona meccsen Sinovec és Florence is 30-as VAL értékkel zárt, a győzelemnek végül az előbbi örülhetett.

A Krka-Cibona meccsen Sinovec és Florence is 30-as VAL értékkel zárt, a győzelemnek végül az előbbi örülhetett. Az első négy helyen álló csapatok mindegyike nyert, de a nagyon jó formában lévő Zadar is bejelentkezett a rájátszásért.

 

Sutjeska (montenegrói, 3-8) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 8-3) 62-70

Mintegy 4500 szurkoló és ezzel együtt remek hangulat fogadta Niksicsben a címvédő Crvena Zvezda Sutjeska elleni vendégjátékát. Három negyeden át egyenrangú partnere volt a belgrádiaknak az újonc, a hajrában viszont a rutin a Zvezda mellett szólt, akik jobban koncentráltak és jobb döntéseket hoztak ekkor. Szintén kulcsfontosságú volt, hogy lepattanózásban nagyon megverték a házigazdákat (19-34), nemcsak centerposzton, hanem mezőnyben is. A meccs legjobbja a Zvezda élére idén előlépett, korábban 19 gólpasszal Euroliga-rekordot is döntő Sztefan Jovics (19/3 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) volt.

Metalac Farmakom (szerb, 4-7) – Cedevita Zagreb (horvát, 8-3) 79-81

Nagyon megszenvedett a Cedevita a Metalac otthonában, Jacob Pullen (14/6 pont) triplájával azonban végül megszerezték a győzelmet a zágrábiak. Drámai utolsó percet játszottak a csapatok, hiszen 73-67 után egy 10-0-s rohammal fordított a Cedevita, ezt követően viszont két hármast is a helyére küldtek a hazaiak, így ismét nekik állt a zászló. Ekkor azonban jött Pullen, és ironikus, de épp a saját fegyverével győzte le a Metalacot, hiszen a szerbek 13 trojkát dobtak a meccsen. Nikola Malesevics (20/9 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) és Marko Josilo (17/15 pont, 8 lepattanó) kiemelkedően játszottak a hazaiaknál, a horvátoknál pedig Pullen mellett Miro Bilan (17 pont, 8 lepattanó) is nyerőember volt.

Igokea (bosnyák, 5-6) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 9-2) 76-86

A második félidei jobb játékának köszönhetően a Buducsnoszt az Igokeát is legyőzte. A podgoricaiak így megerősítették első helyüket, a bosnyákok viszont nem tudták pozitívba fordítani mérlegüket és így a Mega Leks nyomába eredni a rájátszásért. A Buducsnoszt karmestere, a több mint 6 gólpasszt átlagoló Omar Cook (22/18 pont, 4 labdaszerzés) ugyan ezúttal csak egyszer hozta kihagyhatatlan helyzetbe egyik társát, ám most a pontszerzésben kellett főszerepet vállalnia. A meccset eldöntő 12-2-es futásból két triplával vette ki a részét az amerikai, összességében pedig hatszor is eredményes volt a 6,75-ös vonal mögül, egyértelműen ő volt a meccs embere.

Union Olimpija (szlovén, 4-7) – Mega Leks (szerb, 8-3) 89-99

Megfordította a Mega Leks a Ljubljana elleni meccset, így hatalmas, kiemelten fontos győzelemmel távozott az egyik legnagyobb, szintén a negyedik playoff helyért harcoló vetélytársa otthonából. A második negyedben még 40-31-re vezetett az Olimpija, a hátralévő játékidőt viszont egy híján 20 ponttal megnyerte a Mega. A szerbeknek a vége felé volt egy 14-2-es futásuk, illetve nagyon jól dobták a triplákat (25/12, 48%), ez döntött végül a javukra. Timothe Luwawu-Cabarrot (22/12 pont), Danilo Nikolics (17/9 pont, 11 lepattanó) és Nikola Ivanovics (19/9 pont, 5 lepattanó) a 12-ből 10 triplát, illetve ezzel együtt főszerepet is vállaltak a vendégek győzelméből, akik így megerősítették eddig is remek pozíciójukat.

Partizan NIS (szerb, 4-7) – Tajfun (szlovén, 4-7) 89-85

A Partizan játékosainak kiegyensúlyozottsága többet ért, mint a túloldalon Sandi Cebular (29/6 pont, 4 gólpassz) briliáns teljesítménye. A játéknap másik szerb-szlovén ütközetén ugyanis hat hazai játékos is kétszámjegyű dobóteljesítményt produkált, a legeredményesebb közülük Kevin Jones (17 pont, 9 lepattanó) volt, de ő nemcsak ezzel, hanem a palánk alatti dominanciájával is kitűnt a mezőnyből. A meccs egyébként végig nagyon szoros és élvezhető volt, a legvégén dőlt csak el, hogy a Partizan nyeri az összecsapást. Cebular két triplát is vágott az utolsó percben, természetesen ő vállalta fel a dobásokat a végén, egy újabb hármasa és egy büntetője azonban ekkor már kimaradt, így nem tudott bravúrt elérni a Tajfun a Pionirban.

Krka (szlovén, 6-5) – Cibona Zagreb (horvát, 4-7) 90-86

Nagyszerű meccs volt a Krka-Cibona derbi is, amit az egyébként kiválóan játszó ex-szolnoki James Florence (28/18 pont, 8 gólpassz, 10/6 tripla) 8 másodperccel a vége előtt, 87-86-os állásnál megnyerhetett volna. A kissé elhamarkodott közelije azonban kimaradt, így teljesen megérdemelten nyert a Krka, akik már 16-17 pontos előnyben is voltak 30-13-nál és 41-25-nél. Florencék azonban feljöttek, és talán nyertek is volna, ha a nagyszerű fiatal center, Ante Zizic nem sérül meg a harmadik negyedben, ez mindenképpen kulcsmomentum volt. A Krkának ráadásul akadt egy remek duója, hiszen a Florence-hez hasonlóan korábban Szolnokon játszó Stefan Sinovec (23/3 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Jure Lalic (24 pont, 7 lepattanó, 9/7 mezőnyből) együttesen 47 pontot szereztek. Érdekesség, hogy Florence és Szinovec egyaránt 30 indexpontot ért el.

MZT Szkopje (macedón, 4-7) – Zadar (horvát, 6-5) 60-72

A Glenn Cosey (19/9 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) vezette Zadar a második negyedben szinte megsemmisítette a Szkopjét, ezt követően pedig már gond nélkül őrizte az ekkor megszerzett előnyét a horvát gárda. A második játékrészt ugyanis 27-7-re nyerték a vendégek, így megfordítva a jobban kezdő macedónok elleni meccset. Ezzel a Zadar a legutóbbi hat meccséből ötöt megnyert és bejelentkezett a negyedik helyért zajló küzdelembe.

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda Telekom – Cibona Zagreb
Cedevita Zagreb – Partizan NIS
Buducsnoszt VOLI – Sutjeska
Mega Leks – Krka
Union Olimpija – Metalac Farmakom 
Zadar – Igokea
Tajfun – MZT Szkopje 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus