AL, 13. forduló: A Zvezda és a Cedevita küzdelmes sikere

A két euroligás csapat a rutinjának köszönhetően nyert idegenben, a listavezető Buducsnoszt viszont továbbra is szárnyal.

A két euroligás csapat a rutinjának köszönhetően nyert idegenben, a listavezető Buducsnoszt viszont továbbra is szárnyal. A Zadar nem tudta kihasználni a Mega botlását, két vezetőedzőnek pedig az állásába került a hétvégi vereség.

 

Krka (szlovén, 6-7) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 10-3) 65-71

Egy szoros meccsen tudott győzedelmeskedni a Crvena Zvezda a Krka otthonában, a címvédő az Euroligában aratott szenzációs győzelmei után ezúttal inkább a tartásának, mintsem a remek játékának köszönhette a győzelmet. A második félidőben már határozottan jobbak voltak ellenfelüknél a szerbek, akiknél a hétközi Himki Moszkva elleni meccs után az Adria Ligában is újra bemutatkozhatott Marcus Williams. A Zvezda legjobbja Sztefan Jovics (13/3 pont, 11 gólpassz, 5 lepattanó) volt, a 22 labdát eladó Krkában pedig egyedül Luka Lapornik (17/3 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 8/6 mezőnyből) játszott jól.

MZT Szkopje (macedón, 4-9) – Cedevita Zagreb (horvát, 10-3) 65-70

12 pontos hátrányból fordítva aratott nagyon fontos idegenbeli győzelmet a Cedevita Szkopjéban. Ez az újabb szűk vereség az MZT szlovén trénerének, Ales Pipannak az állásába került. A macedónok a harmadik negyedben még 50-38-ra vezettek, innen azonban egy 14-0-s rohammal fordított a Cedevita. Elsősorban védekezésben javultak nagyot a vendégek, akiknek a meccs végén volt egy még nagyobb szériájuk. A Szkopje ugyanis ismét átvette a vezetést, 60-58-nál azonban 8 megválaszolatlan pontot szereztek a horvátok, ezzel pedig meg is nyerték a mérkőzést. A győzelemből Miro Bilan (14 pont, 10 lepattanó) dupla-duplával, Luka Babic (13/3 pont, 5 lepattanó) és James White (10 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) pedig szintén hasznos játékkal vették ki a részüket.

Cibona Zagreb (horvát, 4-9) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 11-2) 69-91

17 triplát elsüllyesztve verte simán idegenben a Buducsnoszt a Cibonát, így a podgoricaiak is edzőt buktattak, Slaven Rimacnak is az állásába került ez a vereség. A horvátok egy negyedre voltak jók a listavezető ellen, a következő kettőben viszont lejátszotta őket a pályáról a podgoricai alakulat. Tadija Dragicsevics (23/12 pont, 11/8 mezőnyből) és Bojan Szubotics (16/12 pont, 5 lepattanó, 5/4 tripla) bombaformája tovább tart, a duó újabb meccsen vezette győzelemre a vendégeket. A Buducsnoszt új szerzeménye, Doron Lamb (17/9 pont, 8/6 mezőnyből) bemutatkozása nagyszerűen sikerült a ligában, úgy néz ki jól fog illeszkedni az amerikai a montenegróiak keretébe, amely főleg a Eurocup meccseken tűnt kissé vékonynak a mezőnyposztokon.

Metalac Farmakom (szerb, 5-8) – Mega Leks (szerb, 9-4) 83-76

Mind a két csapat hármas sorozatban érkezett erre a mérkőzésre, ám míg a Mega Leks győzelmi szériában volt, addig a Metalac a vereségeket gyűjtötte az elmúlt hetekben. A két tendencia azonban megfordult ezen a meccsen, ahol a házigazdák végig vezettek, a gyengén dobó Megában nem volt annyi erő ezúttal, hogy fordítani tudjanak. Dusan Kutlesics (20 pont, 5 labdaszerzés) és Nikola Jevtovics (16 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) nemcsak támadásban, hanem védekezésben is a gerincét adták a Metalac játékának.

Sutjeska (montenegrói, 4-9) – Zadar (horvát, 7-6) 71-60

A Sutjeska számára a kiesőhelyről való előrelépés, a Zadarnak pedig a negyedik rájátszáshely elérése miatt volt fontos megnyernie az egymás elleni találkozót. A legutóbbi hét meccséből hatot megnyerő Zadar öt triplát rámolt be az első negyedben, 27-19-re meg is nyerték a vendégek a játékrészt. A horvátok dobóteljesítménye aztán fokozatosan esett vissza, a második félidőre pedig egy sokkal harapósabb Sutjeska jött ki a pályára, így a végére magabiztosan behúzták a győzelmet a házigazdák. Az újoncnál Drasko Albijanics (16 pont, 5 lepattanó, 9/7 mezőnyből) és Radoszav Szpaszojevics (17/3 pont, 7 lepattanó) voltak kiemelkedőek, a Zadarban pedig Ante Delas (24/12 pont, 6 lepattanó, 15/10 mezőnyből) és Ivan Ramljak (17/6 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) voltak nagyon jók, rajtuk kívül viszont mindenki más rossz napot fogott ki vendégoldalon.

Partizan NIS (szerb, 5-8) – Union Olimpija (szlovén, 5-8) 76-74

A két, szebb napokat is megélt klasszikus Adria Liga csapat, a Partizan és az Olimpija egy nagyszerű meccset játszott egymással, mely végig szorosan alakult és csak az utolsó másodpercekben dőlt el. A szerencse és Jamar Wilson (21/3 pont) döntött a Partizan javára, az amerikai kosarával nyerték meg a meccset a szerbek. A túloldalon szintén a legjobb pontszerzőnek, Szasa Zagoracnak (16/12 pont) volt még lehetősége egy triplával megnyernie a meccset a szlovéneknek, ez a dobás azonban kimaradt, így több balszerencsés végjáték után most örülhettek a belgrádiak.

Igokea (bosnyák, 5-8) – Tajfun (szlovén, 6-7) 71-82

A Buducsnoszthoz hasonlóan a Tajfun is 17 triplát pörkölt be a hétvégi meccsén az Igokeának, és ilyen dobóteljesítménnyel az ő győzelmük sem maradt el. Pedig az Igokea sem játszott rosszul, de ezt a meccset nem nyerhették meg a ragyogó napot kifogó Tajfun ellen. Az első félidőben el is dőltek a lényegi kérdések, mikor a szlovén bajnok már 11 trojkánál járt, az egyetlen sikeres hazai távoli ellenében. A győzelemből Domen Bratoz (17/12 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó), Ivan Drzic (19/12 pont) és Alekszandar Ponjavics (16/12 pont, 5 lepattanó) egyaránt 4-4 triplával vette ki a részét.
 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Mega Leks – Crvena Zvezda Telekom 
Igokea – Cedevita Zagreb 
Krka – Buducsnoszt VOLI 
Cibona Zagreb – Zadar
MZT Szkopje – Union Olimpija
Partizan NIS – Metalac Farmakom
Sutjeska – Tajfun 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus