AL, 2. forduló: Dickerson 33 pontot dobott a Cibonának

A Cedevita a második nagy rangadóját is elbukta a remeklő Zvezda ellen, de nagyot játszott a Buducsnoszt és a Partizan is. Dickerson 33, Sehovics 26, Perry pedig 18 pontot termelt a játéknapon.

Crvena Zvezda mts (szerb, 2-0) – Cedevita Zagreb (horvát, 0-2) 88-64

A Buducsnoszt elleni nyitómeccs után a második fordulóban a Crvena Zvezda vendégeként egy újabb nagy rangadó várt a Cedevitára, ahol aztán szintén kikaptak, így 0-2-vel kénytelenek kezdeni az új szezont a zágrábiak. A tavalyelőtt a döntőben, tavaly pedig az elődöntőben találkozó két gárda összecsapása az izgalmak tekintetében ezúttal elmaradt a várakozásoktól, hiszen a címvédő igazi erődemonstrációt tartott és üzent a riválisainak. A Zvezda már a legelején kőkemény védekezéssel kínálta meg a Cedevitát, a vendégek mindössze 7 pontot tudtak összekaparni az első negyedben (15-7). Az igazi feketeleves azonban fordulás után következett a horvátok számára, mikor a 38-32-es félidő után 19-4-gyel kezdte a meccs második felét a címvédő, ezzel eldöntve a találkozót. A legnagyobb különbség a két csapat között a triplázásban keresendő, hiszen míg a Zvezda 14-szer beköszönt távolról, addig a Cedevita mindössze 2 hárompontost tudott értékesíteni. Sztefan Jovics mindössze 3 pontot szerzett, viszont nem mindennapi módon kiosztott 16 gólpasszt, amivel a meccs egyik legjobbja lett, csakúgy, mint Charles Jenkins (15/6 pont) és Marko Szimonovics (16/12 pont).

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 2-0) – Zadar (horvát, 1-1) 105-89

A Cedevita elleni idegenbeli bravúr után hazai közönsége előtt is fantasztikusan debütált a Buducsnoszt. A podgoricaiak ugyanis közönségszórakoztató játékkal egy másik horvát csapat, a Zadar ellen is könnyedén nyertek, végül csapatszinten 105 pontig és 30 gólpasszig jutottak. Minden negyedben eljutottak legalább 23 pontig a hazaiak, a meccs döntő szakasza pedig a második játékrész volt, amit 32-21-re nyert meg a Buducsnoszt. Nem csoda, hogy egy ilyen meccsen hemzsegtek a jobbnál jobb egyéni teljesítmények is, hiszen az ex-szolnoki Szead Sehovics (26/12 pont, 6 gólpassz) mellett Borisz Szavovics (18/6 pont, 14 lepattanó) és Shawn James (18 pont, 7 lepattanó, 3 blokk, 8/11 mezőnyből) is remekeltek. A Zadar legjobbja Boris Barac (23/3 pont, 7 lepattanó) volt.

FMP (szerb, 1-1) – Mega Leks (szerb, 1-1) 98-84

A második fordulóban megszerezte a ligába való visszatérése utáni első győzelmét az FMP, méghozzá a tavalyi meglepetéscsapat Mega Leks ellenében. Meggyőző produkcióval rukkolt elő a harmadik számú belgrádi csapat, akik végig kézben tartották a honfitársaik elleni derbit. A második percben vezetett először és egyben utoljára is a Mega, ezt követően végig az FMP akarata érvényesült. A harmadik negyedben biztosították be sikerüket a házigazdák, mikor 62-56 után egy 13-4-es futással elhúztak vendégeiktől. Az FMP játékosai elsősorban a palánk alatt voltak hatalmas fölényben, hiszen a lepattanócsatát 40-18 arányban nyerték meg. A belgrádiak és a mezőny legjobbja kimagaslóan Nikola Zsizsics (24/9 pont, 5 lepattanó) volt.

MZT Szkopje (macedón, 0-2) – Partizan NIS (szerb, 2-0) 62-93

Remek szkopjei győzelemmel ünnepelte fennállása 71. évfordulóját a Partizan, az első két forduló után pedig joggal reménykedhetnek a belgrádi szurkolók, hogy az előző években tapasztaltakhoz képest jóval sikeresebb idény állhat a nagymúltú klub előtt. A fekete-fehérek már az első félidőben lerendezték a macedóniai fellépésüket, már a feldobás után állva hagyták az MZT-t, az első negyedben 29 pontot termeltek (16-29), a nagyszünetre pedig már közel kétszer annyi pontot szereztek, mint vendéglátóik (25-48). A 24 perc alatt 31-es indexmutatóig jutó William Hatcher (21/9 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) igazi vezére volt a Partizannak, de Sztefan Bircsevics (19/9 pont) és Vanja Marinkovics (16/6 pont) is remekül játszott. A túloldalon viszont a Xavier Thames (20/9 pont, 6 gólpassz) – Jeremiah Massey (15 pont, 12 lepattanó) duó kevésnek bizonyult.

Cibona Zagreb (horvát, 2-0) – Mornar (montenegrói, 0-2) 91-89

Elsősorban Cole Dickerson (33/9 pont, 4 lepattanó, 2 labdaszerzés, 2 gólpassz, 14/21 mezőnyből) szenzációs játékának köszönhetőnek a Cibona-Mornar összecsapás jóval szorosabban alakult a vártnál, csak az utolsó másodpercekben biztosították győzelmüket a zágrábiak. Az ex-körmendi légiós nem tudta feltenni a koronát pazar teljesítményére, hiszen a legvégén is őt keresték csapattársai, az egyenlítésért dobott nehéz kísérlete azonban lepattant a gyűrűről, így a horvátok örülhettek. A meccs elején aligha gondolt bárki is hasonlóan drámai végjátékra, hiszen a Cibona 12-0-val kezdte a meccset. Dickerson és Lamont Jones (15/3 pont, 13 gólpassz) azonban hátukra vették a Mornart, a montenegróiak a második félidőben egyre feljebb zárkóztak, 10 másodperccel a vége előtt – Dickerson kosara után – pedig még ők vezettek (88-89). Ezt követően Petar Maric (12/6 pont, 4 lepattanó) büntetőzhetett, aki csak az elsőt dobta be, a támadólepattanó viszont Ante Zizichez (19 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 7/8 mezőnyből) került, akit szintén faultoltak. Zizic aztán már nem hibázott a vonalról, így ő lett a meccs hőse a szintén remeklő Zeljko Sakic (27/12 pont, 4 lepattanó) előtt.

Union Olimpija (szlovén, 0-1) – Krka (szlovén, 1-0)

Elhalasztva.

Karpos Sokoli (macedón, 0-2) – Igokea (bosnyák, 1-1) 79-84

Cole Dickerson mellett a másik tavalyi körmendi kedvenc, Kendrick Perry (18/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is remek meccset tudhat maga mögött a második fordulóban, de a Mornarhoz hasonlóan a Karpos Sokoli is vereséget szenvedett. A szorosnak tűnő végeredmény ellenére ezen a meccsen nem igazán volt reális esélyük a győzelemre a macedónoknak, az Igokea remekül kezdte és végig kézben tartotta a meccset. Perryék a -15 pontos (32-47) félidő után szépen talpra álltak ugyan, ám előbb Vuk Radivojevics (19/9 pont, 4 gólpassz) szórta sorra a triplákat, majd 74-78-nál a mezőny legjobbja, James Robinson (16 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) tett pontot a mérkőzés végére. Az Igokeában Brandon Fortenberry (16/6 pont, 7 lepattanó) is nagyon jól játszott, a Karposban pedig Perry mellett Dragan Labovics (22/6 pont, 5 lepattanó) volt még kiemelkedő.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Zadar – Crvena Zvezda mts 
Mega Leks – Buducsnoszt VOLI 
Cedevita Zagreb – MZT Szkopje 
Partizan NIS – Cibona Zagreb
Igokea – Union Olimpija 
Krka – FMP
Mornar – Karpos Sokoli 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus