AL, 20. forduló: Megint kikapott a Cedevita

A Zadar elleni horvát derbin is kikapott a Cedevita, így egyre nagyobb veszélyben van a zágrábiak pályaelőnyös pozíciója a címvédő előtt.

A Zadar elleni horvát derbin is kikapott a Cedevita, így egyre nagyobb veszélyben van a zágrábiak pályaelőnyös pozíciója a zárkózó címvédő előtt. A Zvezdához hasonlóan a Buducsnoszt és a Mega is simán nyert a playoffcsapatok közül, a Partizan fontos idegenbeli sikert aratott a bentmaradásért vívott harcban, James Florence pedig újra nyerőember volt.

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 15-5) – Metalac Farmakom (szerb, 8-12) 86-74

Az elsőtől az utolsó percig vezetett a Crvena Zvezda a Metalac ellen, a címvédő az eddigi egyik legkönnyedebb győzelmét tudhatja maga mögött a szezonban. Már 13-3-nál kétszámjegyű különbség alakult ki, amit a folytatásban is magabiztosan őrzött a Zvezda. Kihasználta tehát a Cedevita újabb botlását a belgrádi alakulat, így egyre jobb eséllyel küzdhetnek a rájátszás pályaelőnyös pozíciójáért. A hosszú sérüléséből nem olyan régen visszatért Nemanja Dangubics (17/6 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) úgy tűnik kezdi ledobni magáról a rozsdát, ő volt a Zvezda legeredményesebbje.

Zadar (horvát, 9-11) – Cedevita Zagreb (horvát, 15-5) 81-72

Néhány héttel korábban még arról tudósítottunk, hogy a nagy formában lévő Cedevita sorra nyeri a mérkőzéseit, elsősorban a végjátékokban tanúsított koncentrált játékával. Azóta azonban valami megtört a horvátoknál, hiszen egy hete hazai pályán hatalmas verést kaptak a Buducsnoszttól, illetve a hétközi, Malaga elleni Euroliga-meccsükön sem volt fikarcnyi esélyük sem. Ezt a két demoralizáló vereséget most pedig egy újabb követte, hiszen a Zadar ellen a félidőben még 7 ponttal vezettek a zágrábiak, a második félidőben azonban 52 pontot kaptak, így ismét vesztesen hagyhatták el a parkettet. A hazaiak mindkét negyedet 26-18-ra nyerték a nagyszünet után, úgy, hogy Filip Kraljevic (30 pont, 7 lepattanó, 16/12 mezőnyből) egyértelműen dominálta a festéket. Pedig vele szemben a liga talán legképzettebb centere, a most is egészen jó statisztikát hozó Miro Bilan (15 pont, 10 lepattanó) állt, illetve Jacob Pullen (23/12 pont) is szépen hozta a pontokat, de ez is kevés volt a Cedevitának.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 18-2) – Union Olimpija (szlovén, 7-13) 89-77

Különösebb gond nélkül húzta be sorozatban 11. győzelmét a Buducsnoszt, ezúttal a Ljubljana volt a montenegróiak áldozata. A szlovénok becsülettel helytálltak, a csapatok közti különbség azonban kijött a végére. Sokkal jobban kezdett a listavezető, a harmadik negyedben azonban nagy erőket mozgósítva fordított az Olimpija. 48-52-nél aztán összekapta magát a Buducsnoszt és egy 19-5-ös futással visszavette a vezetést és eldöntötte a találkozót. Lassan leírni is felesleges, hogy a podgoricaiak és a mezőny legjobbja az ezúttal 32 indexpontot összeszorgoskodó Tadija Dragicsevics (23/3 pont, 9 lepattanó) volt. A Ljubljanában Szava Lesics (18/6 pont, 10 lepattanó) igyekezett tartani a lelket, amíg csak lehetett.

Mega Leks (szerb, 13-7) – Tajfun (szlovén, 7-13) 92-70

A második félidei hatalmas, 21-1-es rohanásával teljesen szétzilálta a Mega Leks a Tajfunt, így hat fordulóval az alapszakasz vége előtt a szerbeknek már aligha kell a hátuk mögé nézniük és koncentrálhatnak az őket két győzelemmel megelőző Zvezda-Cedevita párosra. A Mega játékosai minden labdáért megharcoltak ezen a számukra nehezen induló összecsapáson, 15 támadólepattanót begyűjtve adtak maguknak újabb esélyeket a pontszerzésre. Csapatszinten ráadásul 27 gólpasszt osztottak ki egymásnak, szinte minden kosarukat assziszt előzött meg. Ebből Nikola Ivanovics (12/6 pont, 8 gólpassz) alaposan kivette a részét, de a Mega legjobbja ezúttal nem ő, hanem Borisz Szavovics (20/9 pont, 7 lepattanó) volt. 

Krka (szlovén, 8-12) – Partizan NIS (szerb, 8-12) 70-75

Az edzőváltás után a második meccsét is megnyerte a Partizan, ráadásul ez egy igen fontos győzelem volt a belgrádiaknak, hiszen ezzel nem engedték leszakítani magukat a Krkától és a többiektől, illetve elmozdultak a tabella alján 7 győzelemmel állók mezőnyéből. A meccsen szinte végig a Partizan vezetett, ám egy perccel a vége előtt, 68 pontnál kiegyenlített a Krka. Az idei szezonban már számtalan szerencsétlen vereséget szenvedő Partizan játékosai azonban át tudtak lépni saját árnyékukon, gyors egymásutánban 5 pontot szereztek, így a megérdemelt sikerrel a zsebükben távoztak Novo Mestóból. A meccs hőse egyértelműen a 42 indexpontos teljesítménnyel a forduló legjobbjának is megválasztott Alekszandar Cvetkovics (21/3 pont, 7 gólpassz, 7 labdaszerzés, 3 lepattanó, 6/6 dupla) volt.

Cibona Zagreb (horvát, 9-11) – MZT Szkopje (macedón, 8-12) 68-62

Az alsóházi csapatok közül a Zadar mellett a Cibona is meg tudta szerezni a 9. győzelmét, így a horvátok egy kicsit fellélegezhetnek az alapszakasz hajrája előtt. Nem volt könnyű dolguk a zágrábiaknak a Szkopje ellen, hiszen a vendégek az első félidőben már 10 ponttal, 37-27-re vezettek. A szezon eleji jó formája után kissé visszaeső ex-szolnoki James Florence (18/6 pont) aztán csapata élére állt, és vezérletével megfordította a meccset a Cibona. A zágrábiak egészen elképesztő védekezéssel rukkoltak ki a nagyszünet után, a második félidőben mindössze 23 pontot kaptak, ez hozta meg számukra a sikert.

Sutjeska (montenegrói, 7-13) – Igokea (bosnyák, 8-12) 72-83

A tabella legalján álló Sutjeska és Igokea igazi „hatpontos” meccset vívott egymással, amit meggyőző játékkal a bosnyákok nyertek meg végül. Az Igokea már rögtön a feldobás után sokkolta a házigazdákat, hiszen az első negyedben ellenállhatatlan támadójátékkal 29 pontot szereztek és 14 ponttal vezettek. A lepattanócsatát is nagy fölénnyel, 47-29-re megnyerő vendégek a folytatásban sem engedtek kis és minden kétséget kizáróan behúzták a győzelmet. Milos Komatina (18 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) és Nikola Pesakovics (21/6 pont, 8 lepattanó) voltak az Igokea pillérei, akik sikerre vezették a bosnyákokat.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Partizan NIS – Crvena Zvezda Telekom 
Cedevita Zagreb – Tajfun
Metalac Farmakom – Buducsnoszt VOLI 
Sutjeska – Mega Leks 
Igokea – Cibona Zagreb 
Union Olimpija – Zadar
MZT Szkopje – Krka

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus