AL, 26. forduló: A Cedevita futott be a második helyre

A hétvégén véget ért az Adria Liga alapszakasza, amikor is a rekordot jelentő 25-1-es mérleggel záró címvédő Zvezda mögé a zágrábiak futottak be a Cedevita, Partizan, Buducsnoszt trióból, így ők kezdhetik majd pályaelőnyből a rájátszást. A Zadar nagy győzelmet aratott, így a Krka végzett az utolsó helyen.

Crvena Zvezda mts (szerb, 25-1) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 18-8) 82-66

A Crvena Zvezda alapszakasz-rekordot jelentő 25-1-es mérleggel végzett az első helyen, a Buducsnoszt legyőzése pedig azt is jelentette, hogy a montenegróiak maradtak a negyedik helyen, a két gárda pedig egymás ellen kezdi majd meg rájátszást a jövő héten. A „főpróba” tehát a szerbeknek sikerült jobban, ahol azonban mindkét gárda megvillantotta oroszlánkörmeit. A Buducsnoszt ugyanis egészen a nagyszünetig szorosan ott loholt a Zvezda nyakán (50-45), fordulás után pedig a hazaiak mutatták meg, hogy miért az övék volt az alapszakasz toronymagasan legjobb csapata. A Zvezda ugyanis hatalmas erőket mozgósítva 10-2-vel kezdte a második félidőt, és innentől már biztosan őrizték az ekkor megszerzett előnyüket, ami a meccs végéig kitartott nekik. A belgrádiaknál Charles Jenkins (21/12 pont, 5 gólpassz) volt kiemelkedő, mellette pedig még Ognjen Kuzmics (14 pont, 8 lepattanó) és Luka Mitrovics (13/9 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) hoztak szép számokat. A Buducsnosztban Marcus Williams (14/9 pont, 5 gólpassz) játszott a legjobban.

Cedevita Zagreb (horvát, 20-6) – FMP (szerb, 10-16) 104-92

Az Igokea-Partizan meccs után két órával kezdődött vasárnap a Cedevita és az FMP mérkőzése, azaz a horvátok ekkor már tudhatták, hogy a szerbek nem előzhetik meg őket, a hétfőn pályára lépő Buducsnoszt viszont még beérhette volna őket. A Cedevita nem is bízta a véletlenre a dolgokat, és 14 labdát szerezve, kiváló támadójátékot bemutatva végül egyszerűen túldobták az FMP-t. Ebből Miro Bilan (23 pont, 7 lepattanó) és a harmadik negyedben 14 pontot termelő Ryan Boatright (20/12 pont, 3 labdaszerzés) is oroszlánrészt vállalt, az FMP-ben pedig a hibátlanul triplázó Jonah Bolden (23/21 pont, 5 lepattanó, 7/7 tripla), illetve Marko Ljubicsics (21/6 pont, 7 gólpassz) és Dejan Davidovac (16/3 pont, 6 gólpassz) játszottak nagyszerűen.

Igokea (bosnyák, 13-13) – Partizan NIS (szerb, 19-7) 70-64

Sima vereséget szenvedett a Partizan az Igokea vendégeként, ezzel a szerbek elvesztették esélyüket arra, hogy pályaelőnyt jelentő pozícióból várják a rájátszást. Az Igokea a második negyedben már 16 ponttal vezetett (33-17), ezt követően aztán 50 pontnál még ki tudott egyenlíteni a Partizan. A belgrádiak erejét azonban ez teljesen felemésztette, és innen egy 11-3-as szakasszal húztak el ismét a bosnyákok, amire már nem volt válasza a Partizannak. A fekete-fehéreket a nagy rivális Zvezda korábbi játékosa, Vuk Radivojevics (20/6 pont, 5 lepattanó) 20 ponttal szomorította, érdekes módon ő volt az Igokea egyetlen olyan játékosa, aki kétszámjegyű pontot ért el, ám ez is magabiztos győzelmet jelentett az ötödik helyen végző alakulatnak.

Zadar (horvát, 9-17) – Union Olimpija (szlovén, 10-16) 81-78

A szezon legfontosabb meccse várt a Zadarra a Ljubljana ellen, ahol a horvátok tudták, hogy egy győzelemmel megőrizhetik tagságukat az Adria Ligában. Ennek a nagyon jó találkozónak a végén aztán ünnepelhettek is a hazaiak, hiszen az utolsó három percet nagyon megnyomták, így győzelmet illetve bennmaradást ünnepelhettek 5000 szurkolójuk előtt. A meccs döntő szakasza 72-71 után következett el, mikor 8 megválaszolatlan pontot szereztek a horvátok. Előbb Boris Barac (18 pont, 4 labdaszerzés) csinált meg egy 2+1-es játékot, majd dobott egy újabb duplát, ezt követően pedig Jakov Vladovic (16/12 pont, 4 lepattanó) verte be a mindent eldöntő triplát. A két említett játékos mellett Ivan Ramljak (18 pont, 11 lepattanó) is pazarul játszott a Zadarban, akiknek a dolgát Brandon Jefferson (20/9 pont, 4 lepattanó) és Nikola Jankovics (17 pont, 9 lepattanó, 6/6 mezőnyből) nehezítette meg leginkább.

Krka (szlovén, 8-18) – Cibona Zagreb (horvát, 11-15) 95-91

A Zadar találkozójával egy időben rendezték a Krka-Cibona mérkőzést is, és ez a meccs még drámaibb végkifejletet hozott, mint a horvátok összecsapása. Hiába nyerték meg ugyanis az utolsó percben a meccsüket a szlovénok, mivel a Zadar is győzni tudott, így a Krka végzett az utolsó, kiesést jelentő helyen. A Cibona zsinórban kilenc vereséggel a hetedik helyen zárta ezt a sokkal jobban indult szezont. Ami ezt a meccset illeti, 91-91-nél még mindkét csapat megnyerhette volna a meccset, ekkor aztán a Krka legjobbja, Marko Lukovics (24/6 pont, 6 lepattanó) dobott négy pontot, Matic Rebec (13/9 pont, 5 gólpassz) pedig szerzett egy labdát, így a novo mestóiak örülhettek, ez azonban nem tartott sokáig, mikor megtudták a másik meccs eredményét. A Cibonában Marin Rozic (24/9 pont, 5 lepattanó) nyújtott extra teljesítményt.

Mega Leks (szerb, 11-15) – Karpos Sokoli (macedón, 10-16) 82-69

A két nehezen, sok fájó vereséggel indító, ám a szezont jó szájízzel befejező középcsapat, a Mega Leks és a Karpos Sokoli csatáját a szerbek nyerték, így egy győzelemmel ők végeztek előrébb riválisuknál. Kendrick Perry (8/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) közepes teljesítménnyel zárta első szezonját az Adria Ligában, csapata pedig jól kezdte ezt a találkozót, és a 27. percben még mindig ők vezettek 60-53-ra. Ekkor aztán robbantott a Mega, és a következő hét játékpercben 16 megválaszolatlan pontot szereztek, amivel eldőlt és az addigiak fényében valószínűtlenül sima véget ért a mérkőzés. A szerbeknél az egy lepattanó híján dupla-duplázó Rade Zagorac (19/9 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) illetve Radoszav Szpaszojevics (20/6 pont, 8 lepattanó) voltak kiemelkedők, a macedónok legeredményesebbje pedig Bojan Trajkovszki (17/9 pont, 4 lepattanó, 3 blokk) lett.

MZT Szkopje (macedón, 8-18) – Mornar (montenegrói, 10-16) 63-69

Tét nélküli meccsen fogadta a Szkopje a Mornart, ahol a csapatok kényelmes tempóban játszottak egészen az utolsó negyedig, mikor aztán váratlanul felpörögtek az események. A montenegróiak egészen addig kézben tartották ugyanis a találkozót, a záró játékrész elején még 17 ponttal vezettek. A Djordje Drenovac (21/3 pont) által vezetett MZT aztán nagy hajrába kezdett, hogy szépen búcsúzzon szurkolóitól, és egészen 63-65-ig vissza is kapaszkodtak. A fordítást azonban nem sikerült végigcsinálniuk, hiszen jött Antabia Waller (12/3 pont, 5 lepattanó) és Borisz Bakics (15/9 pont, 4 labdaszerzés), akik visszaverték a macedónok attakját. A Mornarban az említetteken kívül még Lamont Jones (20/3 pont) is fontos szerepet játszott a győzelemben.

 

Az alapszakasz végeredménye:

 

Az elődöntők párosításai:
Crvena Zvezda mts – Buducsnoszt VOLI
Cedevita Zagreb – Partizan NIS

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus