AL, 4. forduló: Szinovec és a Krka legyőzte a Cedevitát

Az ex-szolnoki Sztefan Szinovec bombaformában vezeti szlovén csapatát, akik megállították a Cedevitát, így már csak a Zvezda veretlen.

 

Az ex-szolnoki Sztefan Szinovec bombaformában vezeti szlovén csapatát, akik megállították a Cedevitát, így már csak az ezúttal 47 ponttal győző Zvezda veretlen. Remek derbit hozott a Cibona-Olimpija Adria Liga klasszikus, az Igokea pedig bejelentkezett a rájátszásért.

 

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 4-0) – Tajfun (szlovén, 2-2) 113-66

Egy rossz szóviccel élve a Tajfun ezúttal csak egy kis szellőnek tűnt a Pionirban, hiszen a házigazda Crvena Zvezda egyenesen átgázolt a szlovén bajnokon. A Zvezda hétközi teljesítményjavulásáról sokat elárul, hogy míg Zadarban összesen 56 pontra voltak képesek pár nappal korábban, addig ezen a meccsen már félidőben 59-nél tartottak. Mindemellé ráadásul csupán 26 pontot kaptak 20 perc alatt, így már nagyon korán eldőlt a találkozó. Egy ilyen meccsen természetesen az egész csapatot dicséret illeti, de az azért ezúttal is látszott, hogy mind pontszerzésben, játékszervezésben és védekezésben Gal Mekel (10 pont, 9 gólpassz) az idei Zvezdának a vezére. Érdekesség, hogy a dupla-dupla végül nem neki, hanem Nikola Rebicsnek (10/3 pont, 10 gólpassz) jött össze, illetve hogy Maik Zirbes (19 pont, 8/8 mezőnyből) ismét 100%-os dobóteljesítménnyel dobott 19 pontot.

 

Krka (szlovén, 2-2) – Cedevita Zagreb (horvát, 3-1) 85-77

Már csak a Zvezda áll veretlenül négy forduló után a bajnokságban, köszönhetően a Krkának, akik kisebb-nagyobb meglepetésre legyőzték a forduló előtti másik hibátlan együttest, a Cedevitát. A második negyed közepétől már jobbára a szlovének vezettek, ám a meccs csak az utolsó percekben dőlt el. 5 minutummal a vége előtt ugyanis még a Cedevita vezetett (68-71), a horvátok azonban az ezt követő három percben nem tudtak betalálni. Ez idő alatt a Krka viszont 8 pontot is szerzett, erre pedig már nem volt válasza a Zágrábnak. Érdekesség, és a győzelem kulcsát jelentette a Krkának, hogy épp a Cedevita egyik legnagyobb fegyverével, a lepattanózásban múlta felül ellenfelét (30-21). Az ex-szolnoki Sztefan Szinovec (19/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) továbbra is bombaformában vezeti a Krkát, de Jure Lalic (16 pont, 6 lepattanó) is egy újabb jó meccset tudhat a háta mögött.

 

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 3-1) – Zadar (horvát, 1-3) 78-47

A Sehovics testvérek főszereplésével villantott egy 18-0-s rohamot a Buducsnoszt a Zadar ellen a második félidő elején, ezzel pedig kiütésessé vált az amúgy is egyoldalú mérkőzés. A Zadar már zsinórban a második meccsén nem jött ki az 50 pontból, van tehát még bőven tennivaló a horvátok háza táján a szezon elején. A Buducsnoszt vezére ismét Szuad Sehovics (14/9 pont, 4 lepattanó) volt, aki a játékra gyakorolt hatása mellett a legjobb számokat is hozta a Buducsnosztban, ahol senki nem játszott 23 percnél többet.

 

Igokea (bosnyák, 3-1) – Partizan NIS (szerb, 1-3) 71-64

A Cedevita elleni vesztes szezonrajt után zsinórban már a harmadik győzelmét aratta az Igokea, a bosnyákok szép sorjában győzik le közvetlen riválisaikat. Pedig ezúttal Petar Aranitovics (24/15 pont) vezérletével elég sokáig a Partizan vezetett, ám a hazaiak végig tapadtak az ellenfelükre. Az Igokea trénerét, Zseljko Lukajicsot a második félidőben két technikai hiba után kiállították, ekkor pedig még 50-46-ra a Partizan vezetett. Ez a közjáték azonban érdekes módon sokkal inkább az Igokeát inspirálta, akik az utolsó negyedben edzőjük nélkül is egyértelműen fölényben játszottak és megnyerték a számukra oly fontos rangadót. Az Igokeában a meccset végigjátszó Vuk Radivojevics (12/6 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó) nem célzott ugyan túl pontosan, ám sokoldalú játékával mégis a bosnyákok nyerőembere volt.

 

Cibona Zagreb (horvát, 1-3) – Union Olimpija (szlovén, 2-2) 75-79

A Cibona-Olimpija Adria Liga klasszikus ezúttal is méltó volt a két csapat közös múltjához. A nagyszerű derbit végül a Ljubljana nyerte meg, akik visszahoztak valamit ezáltal a múlt heti, Sutjeska elleni meglepő vereségük után. A szlovének kiválóan játszottak a meccs első felében, egyszerűen túldobták a Cibonát. A harmadik negyedben már 18 ponttal is vezettek (41-59) a vendégek, a horvátok azonban nem adták fel és nagyszerű feltámadást produkálva visszajöttek a meccsbe. Sőt, a végén 75-77-nél a hosszabbításért támadtak a zágrábiak, ám a lengyel Dardan Berisha (22/3 pont) kihagyta a betörés utáni közelit, így jó játéka ellenére negatív hős lett végül. A Cibonában egyébként még Marko Jagodic Kuridza (13/3 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) játszott kiválóan, az Olimpijában pedig Zack Wright (16 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) és Szava Lesics (13 pont, 8 lepattanó) voltak a legjobbak.

 

Mega Leks (szerb, 2-2) – MZT Szkopje (macedón, 1-3) 82-70

Ami nem sikerült a Cibonának, az a Mega Leksnek igen, nevezetesen 20 pontos hátrányból megnyernie a meccsét. A két szerb, Marko Ljubicsics (16/3 pont, 5 lepattanó) és a forduló MVP-je, Marko Lukovics (16/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) által repített Szkopje 28-8-cal kezdte a meccset. A második negyedben azonban begyújtotta a rakétákat a Mega Leks és Predrag Szamardzsiszki (22/3 pont, 10 lepattanó) is, aki egy negyed alatt szerzett 13 pontot, amivel félidőre visszahozta csapatát a meccsbe (38-42). A második félidőben aztán már megmaradt a szerbek lendülete, így végül különösebb izgalmak nélkül, -20-ból +12-t csinálva megnyerték a mérkőzést.

 

Sutjeska (montenegrói, 2-2) – Metalac Farmakom (szerb, 1-3) 84-73

Az Olimpija idegenbeli legyőzése után nem kellett sokat várnia az újonc Sutjeskának az első hazai sikerre sem. Niksicsben a montenegrói szurkolók remek hangulatot varázsoltak a történelmi győzelem alkalmával, amely teljesen megérdemelt volt a hazaiak számára. A Sutjeska a második negyedben kézbe vette a mérkőzés irányítását, és innentől kezdve nem is adta át azt a Metalacnak. A ljubljanai meccs hőse, az eddigi négy meccsen 19 pontot átlagoló Nemanja Vranjes (18/6 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés, 4 gólpassz) ezúttal is csapata legjobbja volt, Radoszav Szpaszojeviccsel (21/9 pont, 8 lepattanó) együtt.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Cedevita Zagreb – Crvena Zvezda Telekom 
Tajfun – Buducsnoszt VOLI 
Partizan NIS – Sutjeska 
Metalac Farmakom – Cibona Zagreb 
Union Olimpija – Krka
Zadar – Mega Leks
MZT Szkopje – Igokea

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus