AL, 9. forduló: Perryék elkapták a Buducsnosztot

Az amerikai légiós vezetésével története első sikerét szerezte az Adria Ligában a Karpos Sokoli, ráadásul az eddig még veretlen Buducsnosztot győzték le a macedónok. Így már csak a Zvezda maradt hibátlan, akik a Cibona elleni rangadón is megmutatták erejüket. Nagy formában van Pierre Jackson és a Cedevita is, akik a másik Belgrád-Zágráb derbin 17 pontos hátrányból verték a Partizant.

Cibona Zagreb (horvát, 6-3) – Crvena Zvezda mts (szerb, 9-0) 70-91

A Crvena Zvezda egy újabb domináns teljesítménnyel demonstrálta erejét a liga többi tagja felé, ezúttal a Cibona elleni presztízsrangadót húzták be nagy magabiztossággal a szerbek. A nagy Euroliga-menetelés közben sem lassítottak a 17 labdaszerzést jegyző Radonjics-tanítványok, akik már az első félidőben dűlőre vitték a dolgokat. A második negyedben volt a legnagyobb a különbség a csaptok között, ezt a játékrészt 30-15-re nyerték a szerbek, akik a félidőben már 53-33-ra vezettek. Ezúttal is szépen megosztották egymás között a terheket a Zvezda-játékosok, Sztefan Jovics (14/6 pont, 6 gólpassz), Milko Bjelica (14/6 pont), Nate Wolters (14/3 pont) és Ognjen Kuzmics (13 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) is sokat hozzátettek csapatuk sikeréhez. A Cibonában Ante Zizic (16 pont, 8 lepattanó) és Marin Rozic (15/6 pont, 5 lepattanó) hozták a legjobb számokat.

Karpos Sokoli (macedón, 1-8) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 8-1) 77-71

Kendrick Perry (9 pont, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) jó játékkal, 24-es indexmutatóval járult hozzá csapata szenzációs, történelmi győzelméhez. A Karpos Sokoli ugyanis a 9. fordulóban végre megszerezte első győzelmét az Adria Ligában, ráadásul nem kisebb skalpot szerezve, mint a Buducsnoszté. Ez volt a montenegróiak első veresége a bajnokságban, és ez rögtön Vlado Scsepanovics vezetőedző lemondásához vezetett, ami meglepő is lehetne a 8-1-es mérleg láttán, ám a Eurocupban még nem nyert meccset a Buducsnoszt, és szerdán mindössze 44 dobott pontot tudtak felmutatni a Bayern ellen. Kezdetben ezen a mérkőzésen is minden a papírforma szerint alakult, az első negyedet 25-18-ra nyerték a vendégek. A második játékrészben aztán teljesen lenullázta a podgoricaiakat a 20 gólpasszt kiosztó és csak 8 labdát eladó Karpos, a 25-8-ra megnyert második negyed után pedig már nem tudott veszélyeztetni a Buducsnoszt. A macedónok legjobbjai Perry mellett Dragan Zekovics (17/9 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) és Dragan Labovics (18/6 pont) voltak, a Buducsnoszt veresége pedig a legkevésbé Bojan Szuboticson (20/6 pont, 11 lepattanó) múlt.

Partizan NIS (szerb, 6-3) – Cedevita Zagreb (horvát, 6-3) 87-97

A Buducsnoszt és a Crvena Zvezda elleni vereségek után a harmadik nagyágyútól, a Cedevitától is kikapott a Partizan, mondhatni, hogy a helyükre kerültek a szezont nagyszerűen kezdő belgrádiak, akik szerdán még Szolnokon diadalmaskodtak. A Cedevita ezzel szemben teljesen fordított utat jár be, ők a gyenge rajtjuk után nagyon beindultak, és ezúttal is hatalmas győzelmet arattak. A hétközi Eurocup-meccsükhöz hasonlóan ugyanis ezúttal is éppen 17 pontos hátrányból álltak fel, 42-25 után, még a félidő előtt 49 pontnál utolérték a szerbeket, ami után már megállíthatatlanok voltak a zágrábiak. A Cedevita úgy tűnik, hogy igazi kincsre bukkant Pierre Jackson (32/15 pont, 9 gólpassz) személyében, aki most sem állt meg 30 pont alatt. Miro Bilan (19 pont, 9 lepattanó) is egyre inkább visszanyeri formáját a zágrábiaknál, és Marko Tomas (16/6 pont) visszahozatala is telitalálatnak tűnik. A Partizan legjobbjai Novica Velicskovics (20/3 pont, 6 lepattanó) és William Hatcher (19/9 pont, 6 gólpassz) voltak.

Igokea (bosnyák, 4-5) – Mega Leks (szerb, 3-6) 64-67

Több utolsó percben elszenvedett vereség után a Mega Leks most egy hasonlóan éles végjátékot tudott ezúttal a saját javára fordítani az Igokea ellen. Teljesen megérdemelte ez a győzelmet a tavalyi döntős, hiszen a meccsen csaknem végig ők vezettek, ám a hajrára felzárkóztak a Vuk Radivojevics (18/6 pont, 6 lepattanó) vezette bosnyákok. A szerbek nyerőemberének végül Rade Zagorac (18/6 pont, 10 lepattanó) mellett Ognjen Jaramaz (9/9 pont) bizonyult, aki a végjátékban két nagy triplát is elsüllyesztett. Az első után 59-62, a másodikat követően pedig 61-65 lett az állás, ahonnan már nem jöhetett vissza az Igokea.

Krka (szlovén, 5-3) – MZT Szkopje (macedón, 2-7) 97-87

A jó formában lévő Krka az esélyeknek megfelelően a Szkopjét is legyőzte, ez pedig már zsinórban a negyedik győzelme volt a novo mestói alakulatnak. Az első félidőben még jól tartották magukat a macedónok (43-42), a meccs második felét viszont parádésan, egy 21-6-os futással kezdték a hazaiak, ami döntőnek bizonyult. Matic Rebec (24/12 pont, 10 gólpassz) volt a Krka legjobbja, de Marko Lukovics (19/9 pont, 9 lepattanó) sem sokkal maradt el tőle. Az MZT-ben az ex-szolnoki Sztefan Szinovec (16/3 pont, 8 gólpassz) hozta a legjobb statisztikát.

Mornar (montenegrói, 2-7) – Zadar (horvát, 4-5) 104-110

Az Adria Ligában meglehetősen rendhagyó, összesen 214 pontot hozó mérkőzést játszott egymással a Mornar és a Zadar, ahol az utolsó negyed például 39-34-es eredményt hozott. Ez azonban már nem osztott vagy szorzott, a Zadar ugyanis már az első negyedben olyan előnyt szerzett (23-34), amit nem tudtak ledolgozni a Cole Dickersont ha csak 4 percre is, de most már újra bevető montenegróiak. Fantasztikus egyéni teljesítményekben természetesen nem volt hiány egy ekkora tűzijáték során, a Zadarban Boris Barac (27/3 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Ivan Marinkovics (27 pont, 10 lepattanó) egyaránt 27 pontot szórt, a Mornarban pedig Lamont Jones (30/12 pont), Octavius Ellis (25 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) és Anatabia Waller (19/6 pont, 4 labdaszerzés) tündököltek.

Union Olimpija (szlovén, 3-5) – FMP (szerb, 3-6) 89-85 h.u.

Több egypontos vereség után a Ljubljana ezúttal meg tudott nyerni egy szoros végjátékot, melynek szenvedő alanya az FMP volt. Pedig a belgrádiak már 16 ponttal, 49-33-ra is vezettek, az Olimpija azonban szépen lassan elkezdett felzárkózni, és 79 pontnál utol is érte ellenfelét, így következhetett a hosszabbítás. Itt aztán Nikola Jankovics (26 pont, 5 lepattanó) újra megvillant, egy labdaszerzése után kosarat is szerzett, ami után már nem tudott visszakapaszkodni az FMP. Jankovics mellett Devin Oliver (16/6 pont, 8 lepattanó), Gregor Hrovat (16 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) és Brandon Jefferson (14/9 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) is kiválóan játszott a szlovénoknál, a szerbek legjobbja pedig Jonah Boldin (16/3 pont, 12 lepattanó) volt ezen a találkozón.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda mts – Karpos Sokoli
Buducsnoszt VOLI – Union Olimpija
Cedevita Zagreb – Cibona Zagreb
Zadar – Partizan NIS 
Krka – Igokea
Mega Leks – Mornar 
MZT Szkopje – FMP

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus