Az olasz meló - Woodék egyre nagyobb bajban

Egy újabb felemás, és igencsak hosszú (többük még hétfő késő este is parketten volt) hétvégén vannak túl itáliai ex-légiósaink. Damian Hollis az elmúlt hetek egyéni csúcsai után ezúttal jóval visszafogottabb teljesítményt nyújtott, ám csapata fölényes győzelme a szomszédvár elleni derbin minden bizonnyal kárpótolta az amerikai-magyar játékost. Egykori fehérvári csapattársa, Brandon Wood viszont épp ellenkező utat jár be, hiába jutott újra (sokadszorra) 20 pont fölé, hiába volt újfent csapata legjobbja, a Firenze megint kikapott és egyre reménytelenebbül szakad le a táblázaton.

BEKO Serie A

Vanoli Cremona (2-4)  -  Pallacanestro Cantu (4-2)    98 - 91

A tavasszal még szolnoki Ernest Kalve cremonája nagy bravúrt hajtott végre azzal, hogy az ősszel a bajnokságban és az Eurocup-ban együtt, mindössze egyetlen vereséget begyűjtő Cantut megverte. Persze túlzás lenne azt állítani hogy a kezdőként mindössze 16 percet kapó lett légiós érdeme lenne a nagy diadal, de  7 pontjával (valamennyit az első negyedben szerezte!) és 1 lepattanójával Kalve is részese volt a fontos sikernek.

Montepaschi Siena (5-1)   -  Sutor Montegranaro (2-4)   84 - 73

Nem akármilyen héten van túl Jeff Viggiano, a Soproni Ászok egykori frontembere előbb szinte egymaga döntötte el a végjátékban a Montepaschi Siena malagai Euroliga mérkőzését (meccs-nyerő fantasztikus "buzzer-beater" kosarát - amelyet a forduló kosarának választott az Euroliga- az alábbi videón nézhetitek meg), majd a Sutor Montegranaro ellen papírforma győzelemnek is elsőszámú kovácsa volt az olasz-amerikai bedobó. A cserepadról beállva, 29 perc alatt 17 pont, 5 lepattanó, 1 szerzett labda és 1 blokk  állt a neve mellett, és ezzel a bajnok legjobbja volt a bajnokin.

Könnyen lehet hogy a következő napokban, hetekben tovább bővül majd itáliai "emigránsaink" amúgy is népes tábora, a szezont gyengén kezdő első ligás Victoria Libertas Pesaro ugyanis több poszton is cserélni kénytelen légiósait. A pesaroiak egyik kiszemeltje pedig nem más mint Mike Scott, a nem is oly rég még Körmenden pattogtató amerikai kiscsatár. A Pesaroval kapcsolatos magyar vonatkozású hír az is, hogy a napokban épp a Szolnoki Olaj happolta el előlük egyik kiszemeltjüket, Justin Hamilton előtt ugyanis már ott volt az olasz szerződés ajánlat, de ő mégis a magyar bajnoki ezüstérmes mellett döntött.

LegaDue Gold

Angelico Biella (6-2)  -  Novipiu Casale Monferrato (2-6)   79 - 52

A Torino elleni ütközet mellett, sőt inkább az előtt a Biella - Casale Monferrato csatákat tekinti mindenki az igazi piemonti derbinek. A két kisvárost mindössze 40-45 km. választja el egymástól, így nem véletlen hogy a Serie A 2012-es (ez a Monferrato) és 2013-mas (Biella) kiesőjének összecsapása idei másodosztályú nézőcsúcsot (egész pontosan 4293 fizető néző volt jelen) hozott. A derbi 3 negyeden keresztül igazolta is az elvárásokat: nagy küzdelmet és kiegyensúlyozott állást hozott, azonban a záró negyed 28 - 9-es hazai rohama simává és fölényessé tette a hazaiak sikerét, azt a sikert amelyből ezúttal, a korábbi hetek csúcsai után, Damian Hollis jóval szerényebben vette ki a részét. Az Alba Fehérvár egykori profija 25 perc alatt mindössze 4 ponton és 3 lepattanón "ragadt", ráadásul a liga egyik legjobb kezű dobójátékosa 1/9-es mezőnymutatójára sem lehet büszke.

Legadue Gold tabellájának állása a 8. fordulót követően

LegaDue Silver

Enegan Firenze (2-6)  -  Acmar Ravenna (6-2)   63 - 68

Szeptemberben komoly tervekkel vágtak neki az olasz harmadik vonal küzdelmeinek Firenzében, nem titkoltan a cél az volt, hogy akár egyetlen év alatt két osztályt ugorva 2014 őszén már Serie A meccseken rendezzenek Firenzében (a LegaDue Silver alapszakasz győztese a 8. pozícióból ott lehet majd LegaDue Gold rájátszásában ahonnan a győztes az első osztályba jut). Ehhez képest a két egykori NB1-es légióst (Brandon Wood - Alba Fehérvár, és Kyle Swanston - Kaposvár) alkalmazó firenzeiek igencsak messze járnak már álmaiktól. Az Enegan Firenze hétfő este a mindössze egy légióssal kiálló Acmar Ravennától kapott ki, ráadásul a firenzei Mandela Forum publikuma előtt. Wood 21 ponttal, 5 assziszttal és 3 lepattanóval ezúttal is kitett magáért, azonban Swanston igencsak hullámzóan teljesít, és Ravenna ellen újra a hullámvölgy alján érezhette magát: 9 pontja, 7 lepattanója és 5 blokkja a közepesnél valamivel gyengébb teljesítményt takart.

Modus Fm Roseto (4-4)  -  Basket Nord Barese (5-3)   68 - 89

Az új évad két meglepetés csapata találkozott Rosetóban ahol nem kis meglepetésre, és a több mint 2 ezer hazai néző legnagyobb bánatára, Darren Moore (ex Debrecen) dél olasz kicsapata nagyon simán megverte Alex Legion (ex Pécs) Rosetóját. Moore az elmúlt hetek kiábrándító produkciói után már jobban teljesített: 14 pont, 4 gólpassz, és 4 lepattanó  tőle ebben a szezonban kifejezetten jó mutatók. Legion már magasabbra tette a mércét, így hiába volt a Roseto legjobbja 18 ponttal és 8 lepattanóval, nemcsak csapata veresége okán lehet elégedetlen. A találkozót követően a Roseto menesztette addigi vezetőedzőjét Phil Mellilot, és azt a Tony Trullot nevezte ki a helyére, aki korábban már dolgozott az abruzzói klubnál.

Bawer Matera (4-4)   -  Viola Reggio Calabria (3-5)    89 - 78

Újra nyert a Matera, ráadásul igazi  dél olasz presztízs-rangadót abszolváltak sikerrel Austinék, hiszen a Reggio Calabria ellen nyerni az olasz csizma sarkában mindig és minden sportágban kettőzött örömmel jár. Kyle Austin (ex Körmend) 21 pontjával és 5 lepattanójával csapata egyik legjobbja volt, kulcsszerepet játszott a fontos sikerben, nem ment ilyen jól Anthony Jones-nak, de azt már megtapasztalhattunk, az egykori Tisza-parti (szegedi) amerikai igazán a végletek embere a talján bajnokságban, ezúttal 12 pontot és 7 lepattanót tett a közösbe.

Liomatic Bari (1-7)  -  Proger Chieti (5-3)     76 - 84

A sereghajtó, és eddig mindössze egyetlen győzelmet szerző Bari otthonából hozta el a két bajnoki pontot Matthew Shaw (Körmend) itálisia alakulata a Proger Chieti. Az Mte korábbi centere, igazodva "exeink" hétvégi trendjéhez, önmagához képest inkább közepes mint kiemelkedő produkciót nyújtott, 15 pontja és 7 lepattanója is saját korábbi átlagai alatti értékek.

A LegaDue Silver tabellájának állása a 8. fordulót követően.

 

fotó: pallacanestrobiella.it, basketinside.it/flick

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus