BSL, 10. forduló: A címvédő megverte a listavezetőt

A hétvégén az isztambuli terrorcselekmények árnyékában folytatódott a török bajnokság, ahol a csúcsmeccs a címvédő Fenerbahce és a forduló előtt még listavezető Banvit remek összecsapása volt. Az indiszponált Galata meglepetésre simán kikapott az Istanbultól, az Efes, a Darüssafaka és a Besiktas viszont egyaránt magabiztosan nyertek.

Fenerbahce (8-2) – Banvit BK (8-2) 76-71

A presztízsen túl az első helyért vívott harc szempontjából is nagyon fontos meccs várt a Fenerbahcéra a listavezető Banvit ellen. Ezt a feladatot sikerrel abszolválta a Fener, így beérte a szezont remekül kezdő balikesirieket az isztambuli sztárcsapat. Nagyon jó meccset játszottak egymással a csapatok, néhány pontos különbséggel hol az egyik, hol pedig a másik fél vezetett. A meccset aztán 54-56 után döntötte el a Fener, mikor 11-0-lal kezdték a záró játékrészt. A hazaiaknál Nikola Kalinics (16/3 pont), Ekpe Udoh (14 pont, 9 lepattanó) és Kosztasz Szlukasz (14 pont, 7 gólpassz) játszottak nagyon jól, illetve remekül megfogták a liga idei pontkirályát, a 13/4-es mezőnymutatóval mindössze 11 pontig jutó Jordan Theodore-t, így Gediminas Orelik (22/15 pont, 7 lepattanó, 7/5 tripla) egymaga kevés volt a Banvitban.

Anadolu Efes (9-1) – Pinar Karsiyaka (6-4) 96-70

Kihasználta a Banvit vereségét és simán verte a Karsiyakát az Efes, így tíz forduló után immár egyedül vezeti a bajnokságot Velimir Perasovic csapata. A kék-fehérek 18-4-es kezdéssel adták meg a meccs alaphangját, és egészen a harmadik negyed végéig magabiztosan növelték előnyüket. Az Efesben hatan dobtak 11 és 14 pont között, nehéz lenne bárkit is kiemelni közülük egy ilyen produkció után, dupla-duplája okán talán Thomas Heurtelt (11/6 pont, 11 gólpassz) lehetne a meccs emberének választani.

Yesilgiresun Belediye (5-5) – Darüssafaka Dogus (7-3) 61-80

A teljesen kiegyenlített első félidő (36-37) után a másodikban átrobogott a Darüssafaka a Yesilgiresun csapatán, így végül simán hozta soros meccsét a Blatt-legénység. Előbb 11, majd 8 megválaszolatlan pontot szereztek a vendégek, ez a két szakasz pedig ki is adta a meccs végén a különbséget a felek között. A Darüssafakában Adrien Moerman (24/12 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés, 1 blokk) játszott óriásit, illetve Scott Wilbekin (15/6 pont, 4 gólpassz) is nagyon jó volt. A Yesilgiresun elsősorban Okben Ulubay (25/18 pont, 9/6 tripla) és Anthony Gill (13 pont, 10 lepattanó) révén tartotta sokáig meccsben magát.

Istanbul BBSK (3-7) – Galatasaray Odeabank (7-3) 71-61

A tízedik forduló meglepetéséről az Istanbul gondoskodott, hiszen a városi kistestvér a Galatasarayt tréfálta meg. A hazaiak sikere egyébként teljesen megérdemelt, hiszen a második negyedben elhúztak (41-28), majd végig vezettek az indiszponált Galata ellen, akik 61 dobott pontjukkal nem sok csapatot vertek volna meg ezen a hétvégén. Az Istanbul és a mezőny legjobbja kimagaslóan Sean Armand (18/6 pont, 7 gólpassz) volt.

Besiktas Sompo Japan (8-2) – Tofas Bursa (3-7) 76-63

Magyar idő szerint még szombat délben, a Besiktas futballstadionja melletti robbantás előtt lejátszották a sajnálatos ügyben leginkább érintett klub kosármeccsét a Tofas ellen. A múlt héten a Fenert elverő bursai alakulat elsősorban Vaszilij Micics (15/3 pont) jóvoltából igyekezett tartani magát, ám a legutóbbihoz hasonló bravúr nem sikerülhetett nekik ezúttal, a Besiktas kézben tartotta a találkozót. A fekete-fehéreknél Vladimir Stimac (16 pont, 10 lepattanó, 7/7 mezőnyből) és Earl Clark (14/3 pont, 8 lepattanó) ismét biztos pontok voltak.

Muratbey Usak Sportif (3-7) – Demir Insaat Büyükcekmece (4-6) 76-71

Egy végig nagyon szoros, jó mérkőzést nyert meg az utolsó másodpercekben az Usak a Büyükcekmece ellen. A házigazdák 14-4-gyel kezdték a meccset, a vendégek azonban rövid idő alatt kiegyenlítették a találkozót. Fél perccel a vége előtt aztán Kenneth Hayes (13 pont, 5 gólpassz) kosarával még a Büyükcekmece vezetett 71-70-re, a mezőny két legjobbja, D’Angelo Harrison (28/3 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz) és Rolands Freimanis (22 pont, 6 lepattanó) hat hibátlan büntetőjével azonban az Usak örülhetett.

Trabzonspor Medical Park (4-6) – Gaziantep Basketbol (3-7) 86-70

Julian Wright (20 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés), Kenneth Kadji (20 pont, 7 lepattanó, 2 blokk), Stefan Moody (18/12 pont, 5 gólpassz) és Caleb Green (12/3 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) remek játékával a Trabzonspor végig uralta a Gaziantep elleni meccset. A találkozó lényegében már a 24-12-re végződő első negyedben eldőlt, a vendégek nem tudtak veszélyeztetni a folytatásban sem.

Halk Enerji TED Ankara Kolejliler (0-10) – Best Balikesir (1-9) 69-82

A két nyeretlen csapat összecsapásán a Best Balikesirnek szakadt meg a rossz sorozata az Ankara ellenében, az újonc első győzelmét szerezte az élvonalban. A nyolcadik meccsén negyedik dupla-dupláját hozó Devin Thomas (14 pont, 14 lepattanó, 3 labdaszerzés), illetve Shannon Shorter (21/6 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Ian Hummer (18/3 pont, 4 lepattanó) jó játéka is csak annyira volt elég a fővárosiaknak, hogy olykor-olykor szorosabbá tegyék a mérkőzést. A Randy Culpepper (17 pont, 4 gólpassz) által vezetett, sokkal kiegyensúlyozottabb, öt 10 pont feletti teljesítményt is felmutató Best mindig újítani tudott a fontos pillanatokban.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Gaziantep Basketbol – Fenerbahce 
Trabzonspor Medical Park – Anadolu Efes 
Darüssafaka Dogus – Pinar Karsiyaka
Galatasaray Odeabank – Yesilgiresun Belediye
Banvit BK – Besiktas Sompo Japan 
Demir Insaat Büyükcekmece – Istanbul BBSK
Best Balikesir – Muratbey Usak Sportif 
Tofas Bursa – Halk Enerji TED Ankara Kolejliler 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus