BSL, 25. forduló: Újra botlott az Efes, révben a Fener?!

A címvédő Fenerbahce nyerni tudott a kupagyőztes Banvit otthonában is, így nagy lépést tett az alapszakasz megnyerése felé. Főleg, hogy az Efes hagyta kiénekelni a sajtot a szájából és hosszabbításban kikapott a két évvel ezelőtti bajnoktól. Túlórára kényszerült a Besiktas is, ők azonban épp ellentétes módon a sírból hozták vissza a most is remeklő Tony Crocker csapata elleni meccsüket, ami után körvonalazódni látszik a rájátszás mezőnye.

Banvit BK (17-8) – Fenerbahce (23-2) 75-86

Az Euroliga alapszakaszának utolsó fordulójából egészen jól jött ki a Fenerbahce, hiszen a hazai rendezésű Final Four előtti playoffra ugyan a pályaelőnyt nem sikerült kiharcolniuk, ám a bombaerős Real Madrid – CSZKA Moszkva duót elkerülték, és a Panathinaikosszal mérkőzhetnek majd meg a négybe kerülésért. Addig is egy hét szünet következik a legelitebb kontinentális sorozatban, így a Banvit ellen nem kellett semmi mást szem előtt tartania Obradovics mesternek, csak ez a meccs lebeghetett a szemeik előtt. Így pedig nem okozott gondot a listavezetőnek a kupagyőztes elleni találkozó behúzása még idegenben sem, Gediminas Orelik (29/9 pont, 4 lepattanó) extrája is csak a tisztes helytálláshoz volt elég a hazaiaknak. A Fener ugyanis előbb 14-7-ről egy 16-1-es rohammal fordított, majd a nagyszünet előtt már kereken 20 ponttal is vezettek (26-46), ezzel pedig el is dőlt a két pont sorsa. A címvédőnél Bogdan Bogdanovics (18/3 pont, 9 gólpassz) és Ekpe Udoh (16 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) játszottak kiemelkedően.

Pinar Karsiyaka (14-11) – Anadolu Efes (21-4) 100-96 h.u.

Potenciális elsőkörös párharc lehet majd a playoffban is a Karsiyaka-Efes csata, hiszen miután az izmiriek most hosszabbítás után nagy győzelmet arattak a kék-fehér sztárcsapat ellen, így megszilárdították hetedik helyüket a mögöttük nyomuló Gaziantep előtt, míg az Efes a múlt hét után megint kikapott, ezzel alighanem lemondhat az alapszakasz-győzelemről, ami igencsak a Fenernek áll jelenleg. A Bryant Dunston (24 pont, 6 lepattanó, 5 blokk, 5 gólpassz), Cedi Osman (19/9 pont) és Derrick Brown (16/3 pont, 8 lepattanó) által vezérelt Efes egy félig már zsebben lévő győzelmet hagyott kicsusszanni a kezei közül, hiszen három és fél negyeden keresztül ők vezettek, majd a rendes játékidő végén is náluk volt még a 89-86-os előny, ám Michael Green (15/3 pont, 4 lepattanó) a dudaszóra dobott triplájával kiegyenlített. A túlóra során aztán már egyetlen másodpercre sem tudott vezetni a tavalyi döntős, a Karsiyaka így nagy győzelmet harcolt ki magának. A hazaiaknál J’Covan Brown (24/6 pont, 7 gólpassz), DaJuan Summers (22/6 pont, 14 lepattanó) és Josh Owens (18 pont, 11 lepattanó) is extrát nyújtott.

Darüssafaka Dogus (18-7) – Yesilgiresun Belediye (9-16) 87-77

Pénteken siker koronázta a Darüssafaka hetek óta tartó nagy Euroliga-menetelését, hiszen a Crvena Zvezda elleni ki-ki meccs megnyerésével bejutottak a rájátszásba a Blatt-tanítványok. Ezt követően aztán már lendületből húzta be a Yesilgiresun elleni bajnokiját a Dogus, amivel már tisztán egy meccs előnyben vannak a Banvittal szemben a negyedik, még pályaelőnyt biztosító pozícióban. A hazaiak rögtön a meccs elején csináltak egy 14-0-s futást, ami után már végig futhatott az eredmény után a Yesilgiresun. A Darüssafaka legjobbjai Scottie Wilbekin (27/21 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) és Dairis Bertans (18/12 pont) voltak, míg a vendégeken Malcolm Armstead (29/9 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) és Anthony Gill (20/3 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) sem segíthetett.

Galatasaray Odeabank (15-10) – Istanbul BBSK (9-16) 74-67

Egyedüli török csapatként a Galatasaray nem jutott be az Euroliga rájátszásába, így nekik már csak a bajnokságra kell koncentrálniuk a továbbiakban. Az első megoldandó feladatot az Istanbul jelentette a Galata számára, ami nem is okozott gondot a Eurocup tavalyi győztesének. Az Ataman-legénység ugyanis 32-14-es kezdésével tette egyértelművé, hogy itt csak egy csapat nyerhet, a meccs innentől formalitás volt csupán. Pedig a bordó-sárgáknál csak Hüyesin Köksal (14/6 pont, 4 lepattanó) és Errick McCollum (11 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) érték el a 10 pontot, ők is éppen hogy. Az Istanbul elsősorban Earl Calloway (19/9 pont, 5 lepattanó) és James Birsen (18/12 pont, 4 lepattanó) révén hozott össze a végére egy egészen vállalható végeredményt.
 
Tofas Bursa (10-15) – Besiktas Sompo Japan (20-5) 94-95 h.u.

A sírból hozta vissza a Besiktas a Tofas elleni fellépését, hiszen a harmadik helyen tanyázó alakulat a hosszabbítást megelőzően még a második negyed legelején, 26-27-nél vezetett utoljára. Ezt követően aztán az ismét szenzációs Tony Crocker (21/9 pont, 8 lepattanó), illetve Sammy Mejia (18 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) által dirigált Tofas volt előnyben, a záró felvonásban is még kétszámjegyű volt a fórjuk (72-62). A Besiktas aztán végül kiénekelte a sajtot a bursaiak szájából, hiszen a pazarul játszó Michael Thompson (24/15 pont, 5 gólpassz), Earl Clark (22/6 pont, 9 lepattanó), Vladimir Stimac (12 pont, 17 lepattanó, 4 gólpassz) trió vezetésével elkezdtek felzárkózni, majd 81-81-nél hiába büntetőzött kétszer is jól Crocker, 4 másodperccel a vége előtt D.J. Strawberry (14/6 pont, 6 lepattanó) kiharcolta a hosszabbítást. A drámai csata aztán tovább folytatódott, a döntés pedig 2 másodperccel a ráadás vége előtt született meg, mikor a tripladobás közben faultolt Thompson 94-92-nél mindhárom büntetőjét bedobta.

Gaziantep Basketbol (13-12) – Trabzonspor Medical Park (8-17) 96-75

Kiválóan kihasználta a Tofas újabb vereségét a Gaziantep, hiszen az ezúttal hazai pályán szereplő gárda magabiztosan verte a Trabzonsport, így az előnyük már három meccs a nyolcadik helyen riválisukkal szemben, azaz öt fordulóval az alapszakasz vége előtt lassan körvonalazódni látszik a rájátszás mezőnye, ahol szinte már csak a végső helyezések a kérdésesek. A trabzoni alakulat másfél negyeden keresztül volt partiban a Gazianteppel, akik ezt követően egy 9-0-s rohammal elhúztak, majd a második félidőben már végig 20 pont körüli különbséggel vezettek. A hazai játékosok egymást múlták felül, öten jutottak el közülük legalább 12 pontig, Jerry Jefferson (25 pont, 11 lepattanó) volt a mezőny legjobbja, de mögötte Marcus Denmon (12/6 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó) és Andy Rautins (12/6 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) is roppant hasznosan játszott.

Demir Insaat Büyükcekmece (8-17) – Muratbey Usak Sportif (7-18) 103-87

Nagyon fontos meccset játszott egymással a Büyükcekmece és az Usak, hiszen a Best Balikesir nagy hajrában van az utolsó előtti, még kiesést jelentő hely elkerüléséért, és előttük ez a két csapat egyforma mérleggel állt a forduló előtt. Csatájukból aztán hatalmas utolsó negyedének köszönhetően a Büyükcekmece került ki győztesen, így ők maradtak két győzelemmel az újonc előtt, míg az Usak a jövő héten épp a Best ellen játszhat egy újabb kiemelt, még ennél is fontosabb kiesési rangadót. A két csapat egyébként a harmadik negyed végéig fej-fej mellett haladt egymással, a záró felvonásnak még 66-64-es állásról futottak neki a felek. Az utolsó játékrészben aztán robbantott a vendéglátó, 37 pontot berámolva végül biztosan tartották otthon a két pontot. Ebből a 103 pontból hatan is kétszámjegyű terméssel vették ki a részüket, akik közül Kenneth Hayes (26/12 pont, 5 gólpassz) lett a legeredményesebb. A túloldalon Zach Auguste (31 pont, 10 lepattanó) és Shaquille McKissic (20/3 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) teljesítménye mehetett a levesbe.

Best Balikesir (6-19) – Halk Enerji TED Ankara Kolejliler (2-23) 86-73

Ha komolyan gondolja a bennmaradást a Best Balikesir – márpedig nagyon úgy tűnik – akkor kötelező volt a győzelem az újonc számára a ligautolsó Ankara ellen. Ennek megszerzése nem is okozott nekik gondot, az első negyedben ugyanis már 15 ponttal jártak előrébb (25-10). Ezt követően aztán volt, hogy egyszer még az Ian Hummer (25/6 pont, 7 lepattanó) jó játékára építő fővárosiak is vezettek (52-53), ám ez tiszavirág életűnek bizonyult és az Alfrie Kelley (29/3 pont) által húzott Best magabiztosan zárta le a találkozót. A Bestre jövő héten újabb élet-halál csata, ha úgy tetszik az év meccse vár az Usak otthonában.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce – Gaziantep Basketbol
Anadolu Efes – Trabzonspor Medical Park
Pinar Karsiyaka – Darüssafaka Dogus 
Yesilgiresun Belediye – Galatasaray Odeabank 
Besiktas Sompo Japan – Banvit BK
Istanbul BBSK – Demir Insaat Büyükcekmece
Muratbey Usak Sportif – Best Balikesir
Halk Enerji TED Ankara Kolejliler – Tofas Bursa

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus