BSL, 27. forduló: Bejelentkezett a 2. helyre a Besiktas

Az éppen zajló Euroliga-playoff miatt a Fenerbahce, az Efes és a Darüssafaka sem játszott a hétvégén (utóbbi kettő egymással mérkőzött volna), ezt pedig ha úgy tetszik kihasználta a Besiktas, akik beérték a győzelmek számában az Efest a második helyen. Tony Crocker újabb 20 pont feletti teljesítményével diadalmaskodott az ex-fehérvári légiós csapata is, akik így még odaérhetnek a nyolcadik helyre.

Trabzonspor Medical Park (8-18) – Fenerbahce (24-2) 

Elhalasztva a Fenerbahce Euroliga-negyeddöntős párharca miatt.

Darüssafaka Dogus (19-7) – Anadolu Efes (22-4) 

Elhalasztva a két csapat Euroliga-negyeddöntős párharcai miatt.

Gaziantep Basketbol (13-14) – Besiktas Sompo Japan (22-5) 59-67

Az idén már több nagy bravúrt is elért Gaziantep sem tudta megállítani a Besiktast, így a fekete-fehérek idegenben aratott roppant értékes győzelme azt jelenti, hogy – ideiglenesen legalábbis – beérték a győzelmek számában az ezen a hétvégén nem játszó Efest. Az isztambuliak ha úgy tetszik rajt-cél győzelmet arattak, hiszen a harmadik negyed egy rövid szakaszától eltekintve végig ők játszottak előnyben. 43-41-nél vezetett utoljára a Gaziantep, innen aztán egy 20-4-es rohammal fordította vissza véglegesen a maga javára a meccset a Besiktas. A vendégek sikere ezúttal a nagybetűs csapatmunkának volt köszönhető, hiszen a legeredményesebbjük Kyle Weems (13/9 pont, 5 lepattanó) lett végül a maga „mindössze” 13 pontjával.

Galatasaray Odeabank (17-10) – Pinar Karsiyaka (14-13) 67-55

A Galatasaray a Karsiyaka legyőzésével nagyon úgy tűnik, hogy bebetonozta magát a hatodik helyre, a Eurocup tavalyi győztese sem előre, sem pedig hátra nem nagyon léphet már, így innen várják ellenfelüket a rájátszásra. Az izmiriek mögött viszont még ott lohol a Gaziantep, így ők ha el akarják kerülni a címvédő Fenert, akkor még további győzelmekre is szükségük lesz. Ezen a mérkőzésen egyébként az első félidőben még szinte végig a vendégek vezettek, a nagyszünetre azonban kiegyenlített a Galata, akik a meccs 34-34-ről induló második felét 11 megválaszolatlan ponttal kezdték, innen pedig már nem volt visszaút a Pinarnak. A Galatában Vladimir Micov (18/6 pont, 6 lepattanó) és Austin Daye (14/6 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés) hozták a legjobb számokat, a Karsiyakában pedig Michael Green (19/9 pont, 4 gólpassz) és DaJuan Summers (15/3 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) voltak kiemelkedők.

Banvit BK (18-9) – Halk Enerji TED Ankara Kolejliler (2-25) 97-71

A Banvit egyedüli török csapatként bejutott a jövő héten megrendezésre kerülő Bajnokok Ligája Final Fourba, emiatt pedig már pénteken lejátszották soros bajnokijukat az Ankara ellen. Ahogy az várható volt, különösebben nem kellett megizzadnia a balikesiri legénységnek a sereghajtó ellen, a jövő hétvégi nagy megmérettetés előtt ideális ellenfél volt a fővárosi gárda. A most is remeklő Gediminas Orelik (18/15 pont) mellett így Erkin Senel (16/9 pont) és Hasan Gökalp (15/9 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) is nagyobb szerepet kapott a megszokottnál, amivel nagyszerűen élt a két fiatal török. Az Ankarában Dominique Morrison (20/6 pont, 5 lepattanó) és Ian Hummer (18 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) hozták a szokásos statisztikáikat.

Tofas Bursa (12-15) – Muratbey Usak Sportif (8-19) 82-69

Még a Gaziantep-Besiktas meccs előtt fogadta a Tofas az Usakot, így a bursaiak ekkor még nem tudták, hogy a nyolcadik helyen álló riválisuk hibázik-e (hibáztak), és ő maguk közelebb tudnak-e kerülni az utolsó rájátszást érő helyhez. A most is fantasztikusan játszó Tony Crocker (23/9 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés), valamint Kaya Peker (18/3 pont) és Sammy Mejia (17 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) vezérletével a Tofas aztán megtette a maga dolgát, és ha nem is könnyedén, de végül azért izgalommentesen legyőzte az Usakot. A vendégek ugyanis sokáig nagyon jól tartották magukat, ám a záró játékrészt Crocker főszereplésével 9-0-lal kezdte a Tofas, erre pedig már nem volt válasza a vendégcsapatnak.

Best Balikesir (6-21) – Istanbul BBSK (11-16) 77-84

Hiába kapott ki az Usak a Tofas vendégeként, a Best Balikesir ezt nem tudta kihasználni, és az Istanbultól elszenvedett veresége után minden bizonnyal menthetetlenül visszacsúszik a másodosztályba az újonc, akik csak akkor maradhatnának bent, ha mindhárom hátralévő meccsüket megnyernék, miközben az Usak mindannyiszor kikap. A házigazdák egyébként egyetlen másodpercig sem vezettek a találkozón, az Earl Calloway (18/15 pont, 6/5 tripla) vezette Istanbul 11-0-lal kezdte a meccset, és egészen a hajráig kétszámjegyű ponttal vezetett. A Best veresége a legkevésbé Delroy James (20/6 pont, 6 lepattanó), Ike Ofoegbu (19/3 pont, 11 lepattanó) és Anfrie Kelley (17 pont) számlájára írható.

Demir Insaat Büyükcekmece (9-18) – Yesilgiresun Belediye (9-18) 83-77

Semmilyen tétje nem volt már a Büykcekmece-Yesilgiresun összecsapásnak, hiszen egyik tavalyi újonc sem juthat már be a playoffba vagy eshet ki az élvonalból. Ezt az „edzőmeccset” aztán a hazaiak nyerték meg végül, akik csaknem végig vezettek a 40 perc során, és mikor 70-71-nél átvette a vezetést a Yesilgiresun, akkor is tudtak újítani. A vendégeknél Ricky Ledo (18/3 pont, 10 lepattanó) és Anthony Gill (14 pont, 10 lepattanó) is dupla-duplázott, ám ez és a palánk alatti dominancia (lepattanók: 32-48) is kevés volt a Büykcekmece ellen, akiknél négyen is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, név szerint Angelo Caloiaro (20/12 pont, 5 lepattanó), Kenneth Hayes (19/3 pont, 5 gólpassz), Andrija Sztipanovics (16 pont, 7 lepattanó) és Jerry Johnson (15/9 pont).

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Anadolu Efes – Fenerbahce 
Darüssafaka Dogus – Galatasaray Odeabank
Besiktas Sompo Japan – Trabzonspor Medical Park
Muratbey Usak Sportif – Banvit BK 
Pinar Karsiyaka – Demir Insaat Büyükcekmece 
Halk Enerji TED Ankara Kolejliler – Gaziantep Basketbol
Istanbul BBSK – Tofas Bursa 
Yesilgiresun Belediye – Best Balikesir 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus