BSL, 8. forduló: A címvédő legyőzte a listavezetőt

A sztárcsapatok közül a Fener, az Efes és a Galata is simán nyert, a bajnok Karsiyaka pedig egyetlen ponttal legyőzte az eddig első Usakot.

Besiktas Sompo Japan (4-4) – Fenerbahce Ülker (5-3) 76-91

Simán, végig 10 pont feletti különbséggel vezetve verte a Fenerbahce a Besiktast idegenben. Az Euroligában hét közben már tovább is jutó Fener kezdi összeszedni magát tehát a bajnokságban is, a Besiktas ugyanakkor ettől a meccstől függetlenül sincs valami nagy formában, ebben az állapotukban az Olajnak is bőven lehet keresnivalója ellenük. Csapatához hasonlóan Bogdan Bogdanovics (19/12 pont) is javuló formát mutat, ő volt a mezőny legeredményesebbje.

Istanbul BBSK (1-6) – Anadolu Efes (5-2) 66-94

A második félidőben átrobogott az Efes az Istanbulon, hiszen bár a meccs első felében is javarészt a vendégek vezettek, ám a nagyszünetben mégis 37-35 volt az állás a házigazdák javára. Fordulás után azonban az Efes rögtön egy 21-2-es, mindent elsöprő rohammal kezdett, így innentől a hátralévő játékidő formalitás volt csupán. Szépen eloszlottak a pontok és a játékpercek a kék-fehéreknél, öten is 10 és 15 pont között termeltek, a leghatékonyabban Bryant Dunston (13 pont, 6 lepattanó, 3 blokk, 5/5 mezőnyből) játszott közülük.

Pinar Karsiyaka (6-2) – Muratbey Usak Sportif (5-2) 81-80

A címvédő és a listavezető összecsapása volt a Karsiyaka-Usak meccs, és a két jó formában lévő csapat nem is okozott csalódást, nem volt hiány az izgalmakban. A vendégek ragyogóan kezdtek, szinte tökéletes játékkal 27-9-re vezettek a meccs elején. A harmadik játékrész végére aztán kiegyenlítette a meccset a Karsiyaka, innentől pedig végig egy-két labdabirtoklásnyi távolság volt csak a csapatok között. Drámaian alakult a végjáték is, előbb 78-77-nél a mezőny legjobbja, Paul Harris (24/21 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz) dobta be a saját maga hetedik tripláját, amivel fordított az Usak. Ekkor aztán jött az izmiriek legjobbja, Justin Carter (18/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), akit kétszer is csak szabálytalanul tudtak megállítani. Ő pedig a négy büntetőjéből hármat értékesíteni tudott, így néhány másodperccel a vége előtt megnyerte a meccset csapatának, így már az Usak sem csak egy vereséggel áll.

Banvit BK (4-3) – Darüssafaka Dogus (4-4) 76-65

Courtney Fortson (19/3 pont, 8 gólpassz, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) ragyogó, tripla-dupla közeli teljesítményével magabiztosan verte a Banvit a Darüssafakát. A három vereségből érkező hazaiak végig vezettek, 0-2-nél volt először és utoljára előnyben a Dogus. Nagyon hiányzott egy igazi vezér a Darüssafakából, ám ez nemcsak ezen a meccsen, hanem az idei szezonban már nem először probléma náluk. A Banvitban Fortson mellett Adrien Moerman (16/3 pont, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) is nagyon jól teljesített.

Galatasaray Odeabank (6-2) – Torku Konyaspor (3-4) 78-65

Vladimir Micov (25/18 pont, 8/6 tripla) és Stephane Lasme (20/3 pont, 11 lepattanó, 11/8 mezőnyből) főszereplésével gond nélkül húzta be a Konyaspor elleni meccset a Galatasaray. Nagyon jól kezdett a Galata, 29-11 után azonban a fantasztikus Clay Tucker (35/12 pont) a vendégek élére állt és vezérletével egy 24-5-ös etapot vágott ki csapata, így pár játékperccel később már ők vezettek. A második félidőben aztán Tucker mellé nem tudott felnőni senki, így a Galata felőrölte a konyaiak ellenállását.    

Yesilgiresun Belediye (3-4) – Trabzonspor Medical Park (3-5) 62-69

Három negyeden keresztül teljesen egálban volt egymással a Yesilgiresun és a Trabzonspor, a záró játékrészben viszont egyértelműen a vendégek akarata érvényesült. A 0-5-tel kezdő trabzoniak zsinórban harmadik meccsüket nyerték meg, egyre jobban játszanak és most már kezdenek jönni nekik a győzelmek is. A vendégeknél Tarence Kinsey (13/6 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) mellett kisebb meglepetésre Berkay Candan (13/9 pont, 10 lepattanó) nyújtotta a legjobb teljesítményt.

Türk Telekom (1-6) – Royal Hali Gaziantep (4-4) 99-102 h.u.

Nagyon jó meccset játszott egymással a Türk Telekom és a Gaziantep, amely stílszerűen csak hosszabbításban dőlt el. Hol az egyik, hol pedig a másik csapat vezetett, végül pedig a hazaiak játékosa, Ben Woodside dudaszóra dobott kosarával harcolta ki a hosszabbítást a Türk Telekom. A túlórában aztán már nem igazán volt kérdés, a Gaziantep uralta az extra játékidőt. A csapatokban hemzsegtek a jobbnál jobb teljesítmények, a teljesség igénye nélkül az ankaraiaknál J’Covan Brown (35/12 pont, 14/11 mezőnyből, 4/4 tripla), a vendégeknél pedig Earl Calloway (20/6 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) volt a legkiemelkedőbb.

Demir Insaat Büyükcekmece (3-4) – Rönesans TED Ankara Kolejliler (3-5) 89-93

A hajrában fordított az Ankara a Büyükcekmece ellen, ez a két török mértékkel mérten kiscsapat is jó kis meccset vívott egymással. Az újonc még 82-74-re vezetett, innen azonban egy 11-0-s etappal fordítani tudott az Ankara, és a végső dudaszóig már nem is adták ki a kezükből a vezetést. A fővárosiaktól Martynas Gecevicius (25/15 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 7/5 tripla) játszott a legjobban, az ő triplái kulcsfontosságúak voltak az Ankara győzelmében.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce Ülker – Türk Telekom
Anadolu Efes – Trabzonspor Medical Park
Rönesans TED Ankara Kolejliler – Pinar Karsiyaka 
Darüssafaka Dogus – Demir Insaat Büyükcekmece
Galatasaray Odeabank – Yesilgiresun Belediye 
Muratbey Usak Sportif – Besiktas Sompo Japan
Torku Konyaspor – Banvit BK
Royal Hali Gaziantep – Istanbul BBSK

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus