Drámai végjáték után elődöntős a Valencia!

Hihetetlen izgalmak után jutott az elődöntőbe a Valencia, míg Hanga Ádáméknak sajnos nem sikerült a bravúr Malagában!

Dominion Bilbao Basket (4.) – Valencia Basket Club (5.): 70 – 71 (16-21, 17-24, 20-12, 17-14)

Igazi thrillert nyert meg a Valencia, amely a meccs nagy részében ugyan kezében tartotta az irányítást, ám az Alex Mumbrú fémjelezte Bilbao mindig visszakapaszkodott. Jobb ütemben kapta el a rajtot a vendég együttes, amely Sam Van Rossom vezetésével végig uralta az első negyedet (4-9, 9-15, 16-21). A második etap elején azonban a hazaiaknak jött ki jobban a lépés: az Alex Mumbrú-Latavious Williams páros szép megoldásokkal lopta a távolságot (22-24). A hazai közönség öröme azonban nem tartott sokáig: Rafa Martinez és Bojan Dubljevics rázták meg magukat – Sito Alonso időkéréssel igyekezett megtörni riválisa lendületét (24-34).Tette mindezt kiváló érzékkel a vezetőedző, ugyanis Alex Mumbrú rutinjának köszönhetően ismét ellenfele nyakában lihegett a baszk egylet (33-36). A negyed utolsó percei azonban ismét a Valencia szája íze szerint alakult: 0-9-es etapot repesztve magabiztosan térhetett a nagyszünetre (33-45). A második félidőre más felfogással lépett parkettre a Bilbao: az ihletett formában pattogtató Alex Mumbrú villant ismét, a bedobó egymás után öt egységet süllyesztett el a valenciai gyűrűben. Kőkemény küzdelemre kényszerítette a hazai fél Pau Ribasékat, a pontgyártásból Dairis Bertans is aktívan vette ki részét (53-57). Őrületes hajrára volt kilátás, a Miribilla közönsége pedig fergeteges hangulatot teremtett. A rendes játékidő záró etapjában fej-fej mellett haladtak a felek, megjósolhatatlan volt a győztes kiléte. 67-66-os hazai fórnál, a vendégek ásza, Pau Ribas vágott be egy demoralizáló hárompontost, jócskán a 6,75-ös vonalon túlról. 43 másodperccel a lefújás előtt Alex Hervelle dobhatott két büntetőt, ám az erőcsatár mindkettőt kihagyta, de a szenzációsan játszó Alex Mumbrú nemcsak összekaparta a támadó lepattanót, hanem 2+1-es akciójával újra csapata előnyét mutatta az eredményjelző tábla (70-69). Az utolsó valenciai támadásnál végig Pau Ribas kezében volt a játékszer: a hátvéden egyértelmű faultot követtek el, jöhetett a két büntető. A spanyol nem tette meg azt a szívességet, mint Alex Hervelle – magabiztosan küldte helyére mindkét dobást. A baszkoknak még volt idejük visszatámadni és ezzel megnyerniük a találkozót, ám Romain Satonak Bojan Dubljevics segített be remekül Alex Mumbrú mindent eldöntő akciójánál – a dobás célt tévesztett, a labdát pedig úgy elrejtette a Valencia, hogy még faultolni sem tudtak a baszk játékosok (70-71). 

A párharcot ezzel a Valencia Basket Club nyerte meg 2-1-es arányban, amely a Real Madriddal néz majd farkasszemet az elődöntőben.

A Dominion Bilbao Basket legjobb dobói: Mumbrú 16/3, Williams 14, Bertans 11/6
A Valencia Basket Club legjobb dobói: Van Rossom 14/6, Dubljevics 13/3, Ribas 11/3

A mérkőzést összefoglaló videó
Látványos blokk Latavious Williamstől

Csodaszép megoldás Alex Mumbrútól és Latavious Williamstől
Az utolsó perc hihetetlen izgalmai
A Bilbao csapatának is járt a vastaps

Unicaja (3.) – Laboral Kutxa (6.): 89 – 77 (23-21, 23-30, 18-8, 25-18)

Nagy lehetőséget szalasztottak el Hanga Ádámék, ám a második félidőben egyre inkább képes volt rákényszeríteni akaratát az Unicaja a baszkokra. Már az első percektől fogva mindkét fél nagyon komoly ellenállásra kényszerítette riválisát: Joan Plaza hada ismét kemény defenzív illetve gyors támadójátékkal keserítette ellenfele életét, ám a Mike James-Kim Tillie irányította Laboral Kutxa szépen helytállt – csupán minimális hátrány tudatában várhatta a második szakaszt (23-21). A második szakasz elején Ibon Navarro legénységének sikerült meglepnie a Malagát: Darius Adams és Tornike Shengelia egységeivel 0-7-es rohanást mutatott be (23-28). Ugyan a Jayson Granger-Fran Vázquez-Ryan Toolson trió tartotta a lépést a vitoriai egylettel, ám a félidőre mégiscsak a vendégek mehettek előnnyel (46-51). A harmadik etapban kitűnő összhangban pattogtatott az andalúz gárda: tovább szigorított védelmén, amely teljesen megzavarta Hanga Ádámékat (55-53 – 24. perc). Látványosan szenvedett a Laboral Kutxa: az Unicaja mindösszesen 8 pontot engedélyezett számára a harmadik tíz percben (64-59). A hajrában minden erejével elkészült a baszk egylet, így a dupla-duplát összeszorgoskodó Fran Vázquez (14 pont, 11 lepattanó) és Jayson Granger (19 pont, 8 gólpassz) vezette Unicajára már nem tudott érdemben reagálni és szoros hajrát kicsikarni. 
Az alábbi linken már olvashattatok a találkozóról.

A párharcot így 2-1-es arányban megnyertez Unicaja, amely az elődöntőben a Barcelonával csap össze.

Az Unicaja legjobb dobói: Granger 19/6, Vázquez 14, Toolson 12/6
A Laboral Kutxa legjobb dobói: James 16/12, Tillie 15/3, Shengelia 13

A mérkőzést összefoglaló videó

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus